Dwa problemy

Dwa problemy

Postprzez S.K » 26 Cze 2011, 03:56

Witam przedstawię Wam dwa problemy z moim 550d na które nie mogę zaradzić , może Wy pomożecie .
Pierwszym jest odklejający się "grip" na body z prawej strony . Cała ta guma odchodzi , ledwo się trzyma , chwytając za korpus czuje jak się dokleja do reszty , odkleiła się aż tak że ją lekko wybrzuszyło (Patrz zdjęcia poniżej) . Moja 550'tka dobija rok od znalezienia się w moich rękach , zakupiona w Krakowskim Foto-Joker'ze (oddział w którym kupowałem został zamknięty) mam wszystkie papiery oraz dowody zakupu . Teraz pytanie , gdzie oddać body by mi to naprawili ponieważ sam nie chce w tym grzebać by czegoś nie uwalić .

Image

Image

Druga sprawa to ViewFinder . Jest to LCDVF firmy Meike.LCD Viewfinder MK-VF 100 3:2 , otrzymałem do niego dwie ramki , jedną przykleiłem (była pod solidnym naciskiem ksiązek z 2 dni :roll: ) wytrzymała pół roku i pewnego dnia zostałą mi razem z lupą w rękach , a że następnego dnia miałem ważną okazję jaką był ślub poleciałem z tym do znajomego , wymyślił aby przykleić na taśmie dwustronnej i dociąć idealnie nożykiem by nie wystawało po za magnetyczną ramkę . Bach po całej uroczystości (na szczęście PO) znów się odkleiło .Co mam z tym zrobić , jak się przyłoży to trzyma ale trzeba ostrożnie odpinać LCDVF by nie odkleił się wraz z ramką a chciałbym żeby zostało to przyklejone raz a dobrze na SOLID 100% i wrócić do bezstresowej pracy ... Proszę o pomoc . Pozdrawiam - Staszek .
550D + 18-55 is,helios 44m-2,diy flycam,meike vf.W tym roku: 60d,flycam nano dslr,velbon dv-7000,tamron 17-55 vc,samyang 35mm,samyang 8mm,rode videomic pro,go pro hero2 motorsports+lcd bacpac .
Kanał Youtube - http://www.youtube.com/user/0SxK0
Awatar użytkownika
S.K
New Member
New Member

Miejscowość: Kraków / Wieliczka

Re: Dwa problemy

Postprzez Almarcino » 26 Cze 2011, 08:36

Ten sklep o ktorym mowisz to w zasadzie jeden z wielu sieciowych, wiec jak Ci zamkneli to mozesz isc do innego - powinni ci przyjąć (chociaz nie mam 100% pewnosci). A gwarancja tak naprawde jest na dwa lata z tego co wiem (przynajmniej tak wynikalo gdy oddawalem ps3) tylko musisz sie powolac na Unijne Prawo Odpowiedzialności sprzedawcy za towar - wtedy muszą przyjąc aparat ;) jak sie nie myle dotyczy to wszystkich sprzetow elektronicznych. Chociaz z tego co widze naprawa twojego problemu z gumką nie bylaby bardzo kosztowna gdybys oddal do jakiegos normalnego serwisu ;).
Almarcino
Pro Member
Pro Member

Postprzez Jaroslavus » 26 Cze 2011, 08:59

Awatar użytkownika
Jaroslavus
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Bielany Wrocławskie

Postprzez S.K » 26 Cze 2011, 17:32

W najbliższym czasie oddam do najzwyklejszego serwisu foto o ile takowy znajdę w Krakowie , a boję się na gwarancje oddawać bo nie wiem na ile mi body wetnie , wątpię żeby robili takie rzeczy na miejscu . A co zrobić z fantem odklejajacej się ramki od VF ?
550D + 18-55 is,helios 44m-2,diy flycam,meike vf.W tym roku: 60d,flycam nano dslr,velbon dv-7000,tamron 17-55 vc,samyang 35mm,samyang 8mm,rode videomic pro,go pro hero2 motorsports+lcd bacpac .
Awatar użytkownika
S.K
New Member
New Member

Postprzez komet » 26 Cze 2011, 18:06

od niedawna guma też mi zaczęła odchodzić i widzę, że jest coraz gorzej. Prędzej czy później serwis.
Awatar użytkownika
komet
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Miejscowość: Wrocław

Postprzez Stefan » 26 Cze 2011, 18:36

S.K napisał(a):W najbliższym czasie oddam do najzwyklejszego serwisu foto o ile takowy znajdę w Krakowie

Takowy znajdziesz na przykład na Czapskich (łączy Piłsudskiego z Jabłonowskich).
Awatar użytkownika
Stefan
Senior Member
Senior Member

Postprzez Ernest » 04 Lip 2011, 11:47

Te odpadające magnezy do LCDVF to generalnie norma... Mało się na to da zaradzić, chyba że użyjesz jakiegoś poxipola, co raczej odradzam. Odpada bo to dziadostwo.
[b]http://www.ernestdlutek.digartfolio.pl

WIEŻA: BA 758 - we have Virgin 348 on departure with very tight slot. Will you be so kind, to give them way to Runway 29?
BA 758: Anything for a virgin, especially with tight slot
Awatar użytkownika
Ernest
Moderator

Miejscowość: Varsovia

Postprzez Zwierzak » 04 Lip 2011, 23:14

Ramkę LCDVF przykleiłbym butapremem (bardzo cienka warstwa). To chyba jeden z nielicznych klejów, który często da się usunąć i raczej nie zostawia śladów (nie reaguje z powierzchnią tworzyw sztucznych tak bardzo jak kleje cyjanoakrylowe - kropelka, cyjanopan).
Zwierzak
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez S.K » 25 Lip 2011, 17:22

Sprawa wygląda następująco , byłem w serwisie na Czapskich i powiedzieli mi że guma nie odkleiła się tylko napuchła i trzeba ją wymienić co zdarza się bardziej w Nikon'ach ... a zajmuje się tym ten główny oddział serwisowy w Warszawie więc zapytałem czy mogli by zamówic lecz powiedzieli że im tego nie przyślą . Mam gwarancję podbitą na lipiec tylko pojawia się oto pytanie , jak oddam body na gwarancje na jaki okres mi je wetnie w czas naprawy gwarancyjnej i czy strace LCDVF jak mam przyklejoną ramkę ? . Opłaca się to oddawać skoro mam dużo projektów w te wakacje do nakręcenia a aparat wole mieć pod ręką zawsze gdy wychodzę z domu ?..
Awatar użytkownika
S.K
New Member
New Member

Postprzez Amadi » 13 Sie 2011, 11:30

Na to ostatnie pytanie musisz sobie sam odpowiedzieć.

Mi w 7D swego czasu w tydzień wymienili moduł LCD i wyczyścili obiektyw (z wymianą jednej części).
Porządne firmy zwykle przedłużają Ci gwarancję o czas trwania napraw.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Następna

Wróć do Canon 550D

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości