DSLR RigCam

statywy, rigi, dolly, steadicamy, krany, itp...

DSLR RigCam

Postprzez AdamWalenda » 18 Sty 2012, 22:45

Witam, przygotowuję dla siebie riga & mam mały kłopot:

Image

...i mam pytanko w związku z tym do znawców tematu, a dokładniej mam na myśli naramiennik (jak na fotce poniżej) i nurtuje mnie kilka rzeczy:

Image

- Co to za materiał na tym naramienniku? Gąbka/ czy może jakaś Guma?
- Gdzie to kupić? I czym to dociąc na wymiar?
- Jak zamontować? Na klej/ Taśmę dwustronną?
- Gdzie mogę kupić ciężarki, które zamontuję na tyle naramiennika? Czy może wykonac je samemu? Jeśli tak to o jakiej wadze najlepiej?

Myślałem również o zastosowaniu statywu naramiennego z allegro za 40 zł, ale jest słabej jakości i raz mi pękł.
A może macie jakieś inne ciekawe rozwiązania oprócz statywu naramiennego z allegro?

Ps. Czy to normalne, że miałem problem kupić rurki na fi 15 mm? Kurcze prawie nigdzie tego nie ma?

Pozdrawiam
AW
AdamWalenda
Just Arrived

Miejscowość: Warszawa

Re: DSLR RigCam

Postprzez fiba » 18 Sty 2012, 23:11

AdamWalenda napisał(a):- Co to za materiał na tym naramienniku? Gąbka/ czy może jakaś Guma?

Twardsza gąbka akustyczna, tak mi się przynajmniej wydaje ze zdjęcia.

AdamWalenda napisał(a):- Gdzie to kupić? I czym to dociąc na wymiar?

Na allegro

AdamWalenda napisał(a):- Jak zamontować? Na klej/ Taśmę dwustronną?

Myślę, że dobra taśma by wystarczyła ale klejenie również by nie zaszkodziło.

AdamWalenda napisał(a):- Gdzie mogę kupić ciężarki, które zamontuję na tyle naramiennika? Czy może wykonac je samemu? Jeśli tak to o jakiej wadze najlepiej?

Hmm, dziwne pytanie. Skoro wykonałeś tak fajnie wyglądającego (prawie) riga to powinieneś wiedzieć, że wyciąć krążki/bloczki ze stali to żadna filozofia. Co do wagi to zależnie co będziesz montował na rigu, powinno to działać na zasadzie przeciwwagi.

AdamWalenda napisał(a):Myślałem również o zastosowaniu statywu naramiennego z allegro za 40 zł, ale jest słabej jakości i raz mi pękł.

Ja zastosowałem właśnie zwykły chiński statyw naramienny za jakieś 60 zł i póki co nie narzekam. Z tego co się orientuje to bardzo rzadko się zdarzały przypadki żeby pękł więc jestem zdziwiony. W którym miejscu?

AdamWalenda napisał(a):Ps. Czy to normalne, że miałem problem kupić rurki na fi 15 mm? Kurcze prawie nigdzie tego nie ma?

Jaka grubość ścianki? Takie 1mm znajdziesz w każdej castoramie, Leroy Merlin itp. Z tym, że nie każda ma prezycyjne 15mm, najlepiej wziąć swoje konstrukcje i sprawdzić jak pasuje. Ja już się naciąłem..

PS. Widzę na Twojej stronie, że masz zamiar sprzedawać te swoje produkty komercyjnie. Jaka będzie cena brutto?
Troszkę "brzydko" z Twojej strony, że umieszczasz nie swoje zdjęcia. Akurat fotka którą tam umieściłeś przedstawia X-rig amerykańskiej firmy Express35 :roll:
Awatar użytkownika
fiba
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Miejscowość: KR

Re: DSLR RigCam

Postprzez AdamWalenda » 19 Sty 2012, 11:17

Dzięki Fiba :)
Też tak myślałem, żeby zastosować gąbkę akustyczną. Są nawet takie samoprzylepne.

Co do ciężarków, myślałem, że można kupić gdzieś jakieś uniwersalne, które mógłbym wykorzystać np. do FlyCama, którego montuję, ale widzę, że chyba najlepiej będzie zrobić je samemu na tokarce.

Chiński statyw pękł przy mocowaniu, przy płytce z gwintem.

Generalnie robię dwa komplety dla siebie, ale w ofercie będzie widniał sprzęt i jeśli będzie ktoś chciał, to będę mógł wykonać na zamówienie. Szacuje, że cena nie powinna przekroczyć 900 zł, wykonanie złączek najbardziej bolało $. Jednak trochę pracy przy tym było.

Pozdrawiam
AW
AdamWalenda
Just Arrived

Miejscowość: Warszawa

Wróć do Stabilizacja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości