Dobry czas na kupienie 5dm2?

Dobry czas na kupienie 5dm2?

Postprzez the lucas » 08 Lis 2011, 18:59

Skoro oczy wszystkich zwróciły się w stronę CS300 i spodziewanego 1dX to czy trzyletni już dzisiaj 5dm2, obroni się przed naporem nowości?
Trudno powiedzieć ale z dużym prawdopodobieństwem można było spodziewać się że jego cena obniży się.

http://www.splashprices.com/product/view/21#description

Nie wiem czy ceny które znalazłem dzisiaj w sieci to zapowiedź większego trendu. W każdym razie 5dm2 stoi za ok 1500$. Z drugiej strony Adorama w dalszym ciągu trzyma cenę.
the lucas
Just Arrived

Miejscowość: Katowice&Kraków

Re: Dobry czas na kupienie 5dm2?

Postprzez vjf/x » 08 Lis 2011, 19:46

raczej nie sądze, zeby dużo staniał, ta kamera, i aparat, ktory wypuscili, to zupelnie inny segment rynku, a nastepcy piątki jak nie było, tak nie ma. poza tym stara piątka trzyma poziom 3-4 tysia po tylu latach od wypuszczenia następcy, więc jesli wypuszczą nową piątke, i to moze za kilka lat cena troche zejdzie, ale nie liczyłbym na to, ze uda sie kupić 5d za rownowartość nowego 550d/
vjf/x
VIP Member
VIP Member

Postprzez the lucas » 08 Lis 2011, 21:18

Zgadzam się - biorąc pod uwagę politykę Canona raczej zostaną przy 'stałych' cenach. Poniżej 2000$ to cena raczej mało wiarygodna. Ale znowu na Amazon dzisiaj dosłownie przez kilka godzin 5dm2 + 24-105/F4L figurował za dość atrakcyjną cenę 2750$. Dosłownie kilka minut temu znowu podwyższyli do 3199$. Kilku szczęśliwcom pewnie się udało załapać:)
the lucas
Just Arrived

Postprzez photon » 08 Lis 2011, 21:42

Amazon? Wątpię... kiedyś "udało mi się" upolować super wypasiony album foto, wydanie specjalne, limitowane, sygnowane, numerowane itp. za okazyjną cenę 19$, po czym dostałem maila, że sorry, ale się pomylili, cenę już poprawili i zachęcają do ponownego zakupu, tym razem za 10 000$ :) Cena i tak okazyjna, bo w Europie kwota ta sama, ale waluta już unijna ;)
Awatar użytkownika
photon
Senior Member
Senior Member

Miejscowość: Kraków/Warszawa

Postprzez Amadi » 08 Lis 2011, 22:31

Gorzej, że zanosi się na to, że 5d2 nie będzie miał bezpośredniego następcy.

-> 5d3 będzie naćkany megapikselami, więc nawet przy nowszym kodeku i procesorze postęp w kwestii szumów, zakresu dynamicznego i rolling shuttera będzie mniejszy niż ludzie oczekują. On ma konkurować z cyfrowym średnim formatem w studiach a nie być hybrydą taką jak 5d2
-> 1DX jest pełnoklatkowy i mniej napakowany, jeśli coś ma być "pełną klatką z mniejszą liczbą mpix" i wykręconą czułością i dynamiką to to właśnie jest to i Canon nie strzeli sobie w kolano robiąc jego tańszą wersję
-> zapowiadana lustrzanka filmująca w 4k raczej będzie w cenie 1D i też będzie targetowana półkę albo dwie wyżej niż 5d2, tyle że do filmowców

Jednym słowem 5d2, tak jak okazał się przełomem i zjawiskiem bez precedensu, tak może pozostać unikatem bez kontynuacji. To był inżynieryjny eksperyment którego rezultaty przerosły oczekiwania kogokolwiek. Teraz na wynikach tego eksperymentu kasę będą robić ludzie bez polotu do techniki, za to z polotem do pieniędzy. Efekt jak wyżej.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Czlowiek Kamera » 09 Lis 2011, 08:35

Canon chwilowo już sobie strzelił w kolano ceną c300. Myślę, że pokaże coś w okolicach ceny 1Dx ale z lepiej rozwiniętymi funkcjami filmowania. Na pewno pomyśleli o konsumentach pt "5dII is not enought". 5ka to już starocie ale takich hitów nie przestaje się kontynuować. 5DII stanieje ale dopiero gdy pojawi się coś nowego,lepszego i w podobnym przedziale cenowym. Okazje na amazon czy ebay będą zawsze.
Czlowiek Kamera
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Łódzkie

Postprzez Amadi » 09 Lis 2011, 11:15

Konsumenci typu "5D2 is not enough" są już szczęśliwymi posiadaczami AG-AF101 albo FS-100.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez the lucas » 09 Lis 2011, 13:11

Biorąc uwagę komentarze na cheesycam to jednak komuś udało się kupić za 2750$:

http://cheesycam.com/canon-5d-mark-ii-2 ... f4l-price/

Na razie spekulacje krążą wokół 6800$ za1dx co daje równowartość 5d2X3. I to mimo wszystko zniechęca. Tak naprawdę chyba tylko wiarygodne testy pokażą nam czy 1dX wart jest swojej ceny. Argument że 5d2 jest stary nie bardzo do mnie przemawia, miałem okazję testować go z kilkoma innymi 'starociami' z lat 70-tych - Planarami Zeissa 1.4 w zakresie ogniskowych 50,85 i muszę przyznać - starocie są super!!!. Następcy rzeczywiście nie ma w tym przedziale cenowym więc jeżeli 1dx nie spełni oczekiwań to w dalszym ciągu 5d2 znajdzie chętnych na zakup jako drugiej kamery.
the lucas
Just Arrived

Postprzez Czlowiek Kamera » 09 Lis 2011, 18:24

Amadi napisał(a):Konsumenci typu "5D2 is not enough" są już szczęśliwymi posiadaczami AG-AF101 albo FS-100.

Zależy którzy, ja np nie mógł bym żyć bez hybrydy, Canon rozpieścił pod tym względem. Skusiłbym się gdyby zaproponowali kamere z rawem.

5tki przez najbliższe pół roku nie stanieją bardziej niż 300/400zł. Jednak to są tylko moje spekulacje.
Czlowiek Kamera
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Łódzkie

Postprzez pieknydzien » 11 Lis 2011, 15:48

Ja akurat czaje sie na używana sztuke i przynajmniej od pol roku cena za dobry egzemplarz to okolice 5700.
Nie sadze zeby plotki czy nowe modele cokolwiek mialy zmienic. Stare 5d mimo tylu lat chodzi po 3-4tys wiec
czemu nowe mialoby nagle staniec? :)
pieknydzien
Just Arrived

Następna

Wróć do Canon 5D mark II

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości