DIY - Motorized Timelapse Slider

statywy, rigi, dolly, steadicamy, krany, itp...

Re: DIY - Motorized Timelapse Slider

Postprzez 123 » 23 Kwi 2011, 11:07

A można prosić o dokładne oznaczenie .
123
VIP Member
VIP Member

Postprzez 123 » 23 Kwi 2011, 11:09

http://allegro.pl/sterownik-silnik-krok ... 19925.html
Dwie rzeczy mi zostały do zakupu :
1 pasek
2 silniczek (czy ten zestaw z linku powyżej będzie wystarczająco silny ??? ) czy ten radiator jest konieczny ?
123
VIP Member
VIP Member

Postprzez Jaroslavus » 23 Kwi 2011, 12:45

Miałem dzwonić do tego sprzedawcy z tymi samy mi pytaniami ale miałem urwanie głowy, postaram się dowiedzieć na początku przyszłego tygodnia.
Awatar użytkownika
Jaroslavus
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Bielany Wrocławskie

Postprzez 123 » 24 Kwi 2011, 10:39

jakiś czas temu napisałem do tego pana z allegro od silniczków, tutaj załączam jego odpowiedz na moje pytanie. Z góry tego pana przepraszam, że umieszczam jego odpowiedz bez jego zgody( mam nadzieje, że nie będzie miał mi tego za złe)

Treść wiadomości:
Czy posiada pan zestaw z mocniejszym silniczkiem .
Jestem na etapie budowy Motorized Timelapse Slider ,kolega zastosował silnik krokowy o mocy 0,47Nm ale jest zasłaby .
Dziekuje
Witam
Jest to problem trudny do rozwiązania od dosyć dawna .
I dość złożony.....
Głównym problemem, jest brak silników pracujących na 12 V
( a więc mobilny, zasilanie z akumulatora ) o większych mocach.
Ogólnie dostępne są właśnie takie, jakie mam na aukcjach, czyli do 0,5 Nm.
Czasami zdarzają się silniki o połączeniu bipolarnym o prądzie 1,5 A i taki
silniczek w stosunku do tamtego unipolarnego powinien mieć moc około
3 razy większą. Właśnie jestem na etapie opracowywania końcówki
mocy do silników bipolarnych i współpracujących z dotychczasowym sterownikiem.
Niestety to potrwa, bo żeby zacząć coś sprzedawać, musi być super niezawodne.
projekt, testy itd.
Wracając do tematu, co jest do osiągnięcia na dzień dzisiejszy:
Wykopnuję końcówki mocy do silników o bardzo dużej mocy do 15 Nm.
Ale po pierwsze, na inne napięcia zasilania rzędu kilku woltów ( bo takie są dostępne ).
No i z dodatkowym modułem, na którym znajduje się radiator do odprowadzenia wydzielanego
ciepła przez tranzystory.
niedawno sprzedany taki zestaw :
. http://allegro.pl/sterownik-silnik-krok ... 53646.html
NIektórzy kupują akumulatory żelowe o napięciach 4,8 V i " dopasowują do tego silniki ( pod względem napięcia pracy ).
Trzeba jednak pamiętać, że osiągnie dużych mocy jest mozliwe z dużych gabarytowo silników
a przede wszystkim, pożerających sporo prądu. Żeby taki silnik pracował wiele godzin
z akumulatora, musiałby on być o dużej pojemności.
Mam nadzieję, że mniej więcej przyblizyłem Panu problem i zapewniam, że gdyby były
takie silniki, to na pewno bym je sprzedawał razem ze sterwonikami, gdyż popyt na te
slidery jest olbrzymi. Widać z tego, że każdy w końcu jakos sobie z tym radzi po swojemu,
na pewno idzie na jakieś kompromisy, ale takie są prawa fizyki , których nie da się oszukac.
pozdrawiam
123
VIP Member
VIP Member

Postprzez 123 » 24 Kwi 2011, 11:36

qetan jakiej szerokości zastosowałeś pas 6mm czy 10mm ???. I jakiej średnicy kolo ? sorki ze cie tak mecze
123
VIP Member
VIP Member

Postprzez qetan » 24 Kwi 2011, 20:06

123 napisał(a):qetan jakiej szerokości zastosowałeś pas 6mm czy 10mm ???. I jakiej średnicy kolo ? sorki ze cie tak mecze

Zastosowałem pas T5 10mm, ma to swoje plusy i minusy, na pewno jest wytrzymalszy od 6mm ale jest trudniejszy w montażu...nieźle się napociłem żeby to wszystko spasować...tam jest bardzo mało miejsca na taki szeroki pas.
Na początku nie chciał się zmieścić pod wózkiem, więc wymyśliłem ze dam pod wózek cztery podkładki, ale po dokręceniu okazało się że wózek stracił swój luz :), i nie chciał się łatwo przesuwać...tak więc nie namawiam nikogo ani na 10 ani na 6 mm :)
Koło zamontuj jak największe które się zmieści...będziesz miał większą szybkość nie tracąc mocy... moje ma ok 40mm, ale wydaje mi się że większe byłoby lepsze.
Ktoś pytał jak zamocować głowicę do wózka...nic prostszego, tylko trzeba zaopatrzyć się w gwintownik 3/8", ja nawierciłem otwór w wózku, nagwintowałem i wkręciłem śrubę którą zrobiłem z gwoździa którego nagwintowałem narzynką 3/8"
Co do głowicy to nie polecam zbyt delikatnych...np taka jak moja o udzwigu 3kg co prawda jest super lekka ale gdy szyna jedzie w pionie przy TL to z racji krokowego posuwu nieźle podskakuje - jest zbyt delikatna...najlepiej jakaś lekka kulowa ale ze sporym udzwigiem...nawet już sobie jedną upatrzyłem - MARKINS Q3 - http://www.markinsamerica.com/MA5/Q3T.php jest idealna...tylko cena trochę zaporowa :)

Cała moja szyna waży 3, 520 kg co uważam za dobry wynik pod względem mobilności zestawu.
PracujÄ™ teraz nad dobraniem optymalnego zasilania:

Image
Image
Image

Niestety ten mniejszy mam rozładowany i czekam właśnie na ładowarkę...różnica w wadze jest ogromna, zobaczymy jak długo popracuje.
Jeśli chodzi o pracę szyny to jednak po ostatnich modyfikacjach poprawiła się diametralnie, żwawo radzi sobie z moim 5Dmk2+24-105USM, tym bardziej silnik nie zająknie się pod np 550D + kitowa wydmuszka :)...oczywiście pod warunkiem jazdy w poziomie lub pod niewielkim kątem do góry...wyjaśnię jeszcze że pionowo w dół można jechać bez problemu bo moment trzymający silnika nie pozwoli wózkowi opadać siłą ciężkości...będzie równiutko prowadzony w dół, więc jak widać jedynym ograniczeniem jest jazda w górę.

Jeśli chodzi o krańcówki które miałem niebawem zamontować to w sumie zastanawiam się czy mi są na pewno potrzebne, co przedstawia filmik poniżej...zauważcie że można zaprogramować np. jeden cykl o dowolnej ilości kroków (w moim przypadku 1390 kroków) i sterownik zatrzyma wózek w określonej pozycji z dokładnością co do milimetra.
Prędkość ustala się dowolną poprzez zależność między czas krok min a czas krok max.
Jak widać na filmie zaletą jest też szybka zmiana pozycji wózka przez zwykłe przesunięcie ręką...wadą tego jest to że wózek w pozycji pionowej bez zasilania sam zjedzie w dół.
Dlatego też dokupiłem dość drogi hamulec do wózka.

Dodam jeszcze że raczej nie będę wymieniał silnika...moje amatorskie potrzeby pozwalają mi pogodzić się z mocą jaką oferuje, najważniejsze jest to że 4kg dodatkowo, mogę mieć ze sobą częściej niż 1,5kg silnik, dodatkowe radiatory i akumulator od traktora :)...no chyba że mnie najdzie ochota na budowę drugiego, większego slidera :)
qetan
Pro Member
Pro Member

Miejscowość: Legnica

Postprzez MarcinM » 24 Kwi 2011, 23:58

dodaj easy in easy out i będzie super :)
MarcinM
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Warszawa (ale jestem z Krakowa!!! :)

Postprzez marlab » 25 Kwi 2011, 00:46

@qetan czyli to jest dokładnie "Twój" silniczek ?

http://allegro.pl/sterownik-silnik-krok ... 75534.html

Czy sam silniczek jest głośny ? Moja szyna zbudowana na igusie jest praktycznie bezgłośna (korbka) nie chciałbym tego stracić :)

Dzięki z góry za odpowiedź !
marlab
Member
Member

Postprzez qetan » 25 Kwi 2011, 02:09

marlab napisał(a):@qetan czyli to jest dokładnie "Twój" silniczek ?

http://allegro.pl/sterownik-silnik-krok ... 75534.html

Czy sam silniczek jest głośny ? Moja szyna zbudowana na igusie jest praktycznie bezgłośna (korbka) nie chciałbym tego stracić :)

Dzięki z góry za odpowiedź !

Wygląda na taki jak mój, jeśli chodzi o moc oczywiście...jak głośny jest ten niebieski to nie powiem bo jego odgłosu nigdy nie słyszałem :)
A moją szynę słychać na filmie który wstawiłem...nie nazwę jej bezgłośną :) aczkolwiek po ostatnich modyfikacjach nie wydaje dużo dzwięków.
Jak chcesz mieć ciszę to zostań przy korbce i zrób drugą szynę, zmotoryzowaną :)
qetan
Pro Member
Pro Member

Postprzez qetan » 26 Kwi 2011, 16:05

Kupiłem dzisiaj w Legnicy pokrowiec do mojego slidera, trafił mi się egzemplarz niemalże uszyty na miarę :)
Oprócz komory głównej ma dodatkowo jedną wielką kieszeń i trzy mniejsze na drobiazgi, mieści się do niego szyna, statyw, klucze i akumulator z kablami...czyli gotowy zestaw plenerowy :)
Pokrowiec ma pasek do przewieszenia przez ramię a także wyposażony jest w szelki i można go nosić jak plecak.
Ścianki wzmocnione są wszytą pianką która zapewnia bezpieczny transport.

Image
Image
qetan
Pro Member
Pro Member

PoprzedniaNastępna

Wróć do Stabilizacja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości