DIY - Motorized Timelapse Slider

statywy, rigi, dolly, steadicamy, krany, itp...

Re: DIY - Motorized Timelapse Slider

Postprzez Gozer » 26 Lut 2011, 19:34

Dzięki za odpowiedź. Teraz już wiem, że nie tylko u mnie jest taki hałas, a myślałem, że coś źle zrobiłem ale po kilku zmianach w moim urządzeniu myślę, że będzie trochę ciszej. Tak czy owak gratuluję pomysłu i jakości wykonania.
Gozer
Just Arrived

Miejscowość: Siedlce

Postprzez Maciozaurus Rex » 06 Kwi 2011, 13:08

Witam,
Czy masz może jakieś namiary na ten sterowniczek albo na gości od którego go kupiłeś? :D Bo na allegro nie mogę go coś znaleźć-będe niezmiernie wdzięczny za informacje:)
Awatar użytkownika
Maciozaurus Rex
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: Jelcz-Laskowice

Postprzez marlab » 06 Kwi 2011, 22:37

A mnie zastanawia jakie to masz tam statywy+ głowicę :)

Co zmieniłbyś w projekcie ? Co według Ciebie najbardziej hałasuje ?

Czekam na prowadnice :)
marlab
Member
Member

Postprzez mtede » 07 Kwi 2011, 00:30

http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1747583

Gość od sterownika , mój Slider jest już w fazie składania i próbnych testów , niedługo coś się pojawi
Awatar użytkownika
mtede
Senior Member
Senior Member

Miejscowość: Warszawa

Postprzez kedar6890 » 07 Kwi 2011, 07:11

Panowie można wiedzieć jakie koła zębate zastosowaliście w swoich napędach?Od dłuższego czasu szukam i nie wiem co kupić.
Pozdro
kedar6890
Senior Member
Senior Member

Postprzez srukn0k » 07 Kwi 2011, 15:27

szyna wyglÄ…da na 1m zgadza siÄ™?
z tego co czytam to te silniczki ważą ok 0,6kg - dość dużo...
gdyby przenieść cały sterownik po kablu do ręki to czy jest to możliwe aby ta konstrukcja stała stabilnie na jednym statywie?
jesteś w stanie oszacować ile obciążenia wytrzyma szyna po stronie silniczka?(dalej mi chodzi o jeden statyw)

dzieki pozdrawiam
srukn0k
Just Arrived

Postprzez Maciozaurus Rex » 07 Kwi 2011, 16:10

Bardzo dziękuję:) na dniach zamówię i pochwalę się swoim sliderem:) Prawie na ukończeniu jest też mój stabilizator carbonowo aluminiowy:D
550D+DIY kran,stabilizator,slider,rig trochę szkiełek kupa pomysłów i brak czasu:(
Awatar użytkownika
Maciozaurus Rex
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez 123 » 07 Kwi 2011, 17:26

1 Panowie podpinam sie pod pytanie, jakiego paska zębatego z zębatką ,jakies pomysly ??? .
2 Czy ten silniczek z allegro jest takiej samej mocy jak u kolegi qetan ? (jestem zielony z elektryki wiec pytam dla pewnosci )
http://allegro.pl/sterownik-silnik-krok ... ml#gallery
3 Czy mozna podpiac jakis znacznie mniejszy akumulator, zalezy mi na jak najwiekszej mobilnosci.Jesli tak to jaki ?

Na koniec podziekowania dla kolegi getan. Duze wyrazy uznania .
123
VIP Member
VIP Member

Postprzez Maciozaurus Rex » 07 Kwi 2011, 19:46

Gadałem dzisiaj z kolegą z branży i zaproponował mi pasek 2110 lub 2350 m5(w zależności jakiej wielkości koła zastosuje) niestety paski typu xl są strasznie krótkie więc zostaje m5 lub m3:) jutro wypłata więc myślę że będę coś działał w tym temacie:D
550D+DIY kran,stabilizator,slider,rig trochę szkiełek kupa pomysłów i brak czasu:(
Awatar użytkownika
Maciozaurus Rex
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez qetan » 07 Kwi 2011, 20:37

Nie było mnie trochę i widzę że pojawiło się wiele pytań...wiosna i chyba wyciągacie swoje zabawki na podwórko :)

Moje statywy to karbonowy Manfrotto z głowicą 701HDV i lekki HAMA Traveller Mini Pro, oba są za delikatne do tej szyny, ale to kompromis między stabilnością a wygodą w przenoszeniu całego zestawu...nie polecam stosowania do szyny tylko jednego statywu, zwłaszcza z lustrzanką...chyba że jakiś naprawdę solidny, ciężki statyw...choć wątpię że utrzyma stabilnie 5D z kilogramowym zoomem, nie wspominając o dodatkach typu dodatkowy ekran itp.
Hałasuje głównie silnik i myślę nad zastosowaniem mocowania na gumowych tulejach.
Szyna jest oczywiście metrowa, wózek 15 cm.
Silnik waży ok 0,5 kg, ale wierzcie mi że to i tak mało bo jest za słaby.
Silniczek z allegro wygląda na podobnej mocy do mojego...czyli według mnie jest za słaby...chyba ze puszczacie na tym np G12, to powinien się wyrobić.
Nadal szukam do niego zębatki i paska...jak kupię to się pochwalę.
http://www.whm.pl/katalog/pasy_kola/p_23335.htm
http://www.whm.pl/katalog/pasy_kola/p_21805.htm

Zamiast akumulatora można podpięć baterie 9V (6F22)...mobilność gwarantowana, tylko czas zabawy skróci się do...kilkunastu minut? :)
Miałem gdzieś w piwnicy malutki akumulatorek 12V od syreny alarmowej, więc jeśli znajdę i udami się go naładować to sprawdzę w praktyce ile można z takiego maleństwa wyciągnąć.
Zatrzymanie się szyny w połowie zdjęć to kilkaset pstryknięć migawki wyrzucone w błoto. Dlatego kupiłem do nauki G12 i nim się teraz bawię w timelapsy:)
Jeśli już mowa o G12 to mam pierwszy teścik z niego, co prawda nie z szyny ale z głowicy którą opisywałem kiedyś na tym forum.
To ok. 15 min panoramy i 1075 zdjęć.
qetan
Pro Member
Pro Member

Miejscowość: Legnica

PoprzedniaNastępna

Wróć do Stabilizacja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości