DIY flycam homemade

statywy, rigi, dolly, steadicamy, krany, itp...

Re: DIY flycam homemade

Postprzez jotem » 02 Lut 2012, 16:12

Czyli Traxxas 5151 i łożysko średnia 32 mm?
To łączenie robi się z części traxxasa, czy coś trzeba dokupić?
Image

P.S. Farbę, podkład, rurę alu już mam :)
Awatar użytkownika
jotem
Member
Member

Miejscowość: Lublin

Postprzez Renegat » 02 Lut 2012, 22:16

Najlepiej wziąć traxxas i pójść do sklepu z łożyskami. Dobrać takie żeby po włożeniu przegubu nie było (albo było go bardzo mało) luzu.

To łączenie wygląda na patent. U mnie jest zrobione na wcisk :)
Renegat
Just Arrived

Miejscowość: Białystok

Postprzez Renegat » 04 Lut 2012, 09:57

Czy ktoś z Was miał do czynienia z takim steadicamem: Wondlan model ARES? Ma tam patent z łańcuszkiem, który umożliwia sterowanie kierunkiem ruchu. I tak sobie myślę czy nie zrobić tego w swoim modelu.
Renegat
Just Arrived

Postprzez jotem » 04 Lut 2012, 13:42

Ok, kupiłem już:
- Rurkę Alu
- traxxas 5151
- podkładki na obciążniki
- śruby, do wsadzenia w rurę i kilka innych gadżetów.
- w piwnicy znalazłem podkład i puchę, którą malowałem koła zimowe ;)

Czy dysponuje ktoś blueprintami gięcia rury alu do stedi cam? Mam bodajże metrowej długości. Widziałem projekty na płaskownikach, ale to zupełnie inaczej się gnie i inaczej zachowuje.

Interesuje mnie też kwestia zrobienia regulowanego mocowania do aparatu i połączenia rączki z konstrukcją. Przeczytałem w Waszych postach, aby przegub rozebrać i z jednego wyjąć kulkę i złożyć dwa. W środek dopasować na ścisk łożysko. Czy o czymś jeszcze powinienem pamiętać?

Na jednym z filmików zobaczyłem wbijanie śruby do środka rury i na nią nakładanie nasadek do obciążania. Czy jest to dobre rozwiązanie, aby obciążniki były niejako przedłużeniem rury? Czy projekt powinien raczej mieć obciążenie prostopadłe do rurki?

Dzięki za podpowiedzi i wskazówki, bo chce się już za to w końcu zabrać :)
Awatar użytkownika
jotem
Member
Member

Postprzez Renegat » 06 Lut 2012, 19:43

W związku z pytaniami wyjaśnię jak zrobiłem gimballa :) Rozebrałem konstrukcję i zrobiłem zdjęcia.

Krzysztof_01 Łożyska są wbite na ciasno. Rurka alu ma średnicę wew. 31 mm, łożysko 32 mm średnicy zewnętrznej. Musiałem zeszlifować rurkę od środka (powiększyć średnicę o 1 mm). Zajęło to sporo czasu i bez miniszlifierki bym sobie nie poradził.

Natomiast resztę widać na zdjęciach:
- dopasowałem tulejkę z tworzywa (twarde pcv - kawałek regulatora meblowego, myślę że zwykła rura pcv wystarczy), która wchodzi w rurę alu
- skręciłem śrubę M8 z podkładką (dopasowaną średnicą to tulejki z pcv) i nakrętką przedłużaną
- na nakrętkę nakleiłem dwie samoprzylepne podkładki filcowe i okleiłem taśmą izolacyjną "na grubo", ale tak żeby to weszło w tulejkę (ciasno!!)
- wcisnąłem patent ze śrubą, podkładką itd. w tulejkę, a tulejkę w rurę, dla zwiększenia tarcia podłożyłem między tulejkę a rurę odrobinę folii przezroczystej (tak samo zrobiłem z przegubem)
- nakrętka przedłużana wkręca się w śrubę z kwadratowym łbem, który idealnie blokuje się w podstawie.

Może to się wydaje trochę prymitywne (taśma, filc) ale działa dobrze i jest w pełni demontowalne.

http://zapodaj.net/5a4a21af4ec9.jpg.html
http://zapodaj.net/44f53836a706.jpg.html
http://zapodaj.net/95e6c9f7768f.jpg.html
http://zapodaj.net/3371ecc89ff9.jpg.html
Renegat
Just Arrived

Postprzez Krzysztof_01 » 08 Lut 2012, 17:44

Krzysztof_01 napisał(a):W trakcie dzisiejszej zabawy ze Steadi przyszedł mi na myśl jeszcze jeden pomysł - łamana rączka pod kątem 90 st.

Łamana nie łamana, ale działa :). Ergonomia pracy przy niskich ujęciach baaaardzo mocno podskoczyła

Image
Krzysztof_01
New Member
New Member

Miejscowość: Kolbuszowa

Postprzez Renegat » 08 Lut 2012, 19:35

Krzysztof_01 No to masz ciekawą opcję dodatkową :) Wrzuć jakiegoś sampla jak działa Twoje dzieło. Jak poszło składanie gimballa?
Renegat
Just Arrived

Postprzez jotem » 08 Lut 2012, 19:47

Mnie interesuje połączenie rury z konstrukcją. Jakieś foto bliżej można? Ja chce połączyć kilka projektów w jeden i już prawie skończyłem zbierać graty. Teraz przed budową muszę wszelkie wątpliwości rozwiać :)
Awatar użytkownika
jotem
Member
Member

Postprzez Renegat » 08 Lut 2012, 20:26

jotem masz na myśli połączenie uchwytu z podstawą, do której przykręcany jest aparat? Jeśli tak to zobacz mój poprzedni post, tam masz linki do zdjęć jak ja to zrobiłem.

Dochodzę do wniosku, że zrobię chyba model nr 2. Tym razem z użyciem rurki a nie płaskownika (w celu zminimalizowania drgań). Ale na to jeszcze trochę czasu potrzebuję ;)
Renegat
Just Arrived

Postprzez jotem » 08 Lut 2012, 20:59

Ja chce zbudować coś w stylu merlina. Nie wiem jak rozwiązać opcję składania konstrukcji w połowie, więc zrobię stałą konstrukcję z rury alu. Chodzi mi konkretnie o górną część Stedi, zakończenie rury i początek mostku na aparat. Kupiłem zalecany przez Was adapter do lampy i mam przesuwaną konstrukcję z montażem. Zastanawiam się tylko, jakie rusztowanie zrobić, aby przyczepić do tego końcówkę rury i rączkę.
Awatar użytkownika
jotem
Member
Member

PoprzedniaNastępna

Wróć do Stabilizacja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: YaHoo oraz 0 gości