D90 NIKON

D90 NIKON

Postprzez Zbyncom » 23 Lis 2010, 03:22

Witam
Jestem nowy, ale do ogólnej wiedzy forumowiczów mogłbym trochę wnieść.
Pracuję D90 z fotografią oraz filmami i animacją i nie tylko jedną taką miałem w łapkach ale i kilka sztuk z racji tego że były mi potrzebne ;)
Chciałbym zaproponować a właściwie domagać się wprowadzenia wątku D90 na forum głównym.
O to wystarczający powód.

a i z czasem pochwalÄ™ siÄ™ moimi dokonaniami, robiÄ™ D90 tkami teraz dyplom.
Do września powinien być skończony. Chciałbym zobaczyć filmy innych użytkowników
i mogłoby być to całkiem fajne forum wznoszące się nad niechęci canoniarzy czy nikoniarzy,
a wymieniające się przydatnymi doświadczeniami.

ps. mam nadzieję że nie jest to forum sponsorowane przez canona ;/
jeżeli tak to szkoda, bo to świetny pomysł z takim właśnie forum.
Pozdrawiam wszystkich
Zbyncom
Member
Member

Re: D90 NIKON

Postprzez Amadi » 23 Lis 2010, 10:34

Forum nie jest sponsorowane przez Canona, po prostu większość ludzi kupujących lustro do filmowania decyduje się na C ze względu na manualne nastawy, wysoki bitrate i duży wybór klatkarzy. Następny w kolejce jest Panasonic i jego GH-1/GH-2. Nikonowcem to Ty tu bodaj trzecim jesteś. Jak się nazbiera więcej to pewnie jakieś podforum powstanie, póki co jest jak jest.

Aha - i nie mamy w zwyczaju toczyć bojów o wyższości systemów nad innymi systemami. Panuje przekonanie że film kręci człowiek a nie napis na korpusie ;)
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez komet » 23 Lis 2010, 14:02

Amadi napisał(a): Panuje przekonanie że film kręci człowiek a nie napis na korpusie ;)

No, a juz myślałem, że mój Canon uszkodzony bo ni cholery nie wychodzi z niego materiał jak u Blooma czy Hurlbuta ;). Wszystko już jasne :D
Awatar użytkownika
komet
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Miejscowość: Wrocław

Postprzez xdcam » 23 Lis 2010, 23:39

Zbyncom napisał(a):Jestem nowy, ale do ogólnej wiedzy forumowiczów mogłbym trochę wnieść.
PracujÄ™ D90 z fotografiÄ… oraz filmami i animacjÄ…

Posiadam D90 i bardzo intryguje mnie, jak radzisz sobie z ustawianiem parametrów ekspozycji w trybie filmowym? Według mojej wiedzy lustrzanka ta ma w tym względzie spore ograniczenia. Dysponując obiektywem manualnym, można sobie ustawić przesłonę pierścieniem, natomiast nie ma się wpływu na czas ekspozycji oraz na czułość. Aparat te parametry dobiera sam. Co najwyżej można je zablokować, co powoduje brak zmiany ekspozycji w sytuacji gdy z różnych względów zmienia się jasność kadru. W przypadku obiektywów typu G - z przesłoną ustawianą przez korpus - jest jeszcze śmieszniej, gdyż jej wartość można tylko ustawić w trybie foto, a następnie przejść do live view i filmować. Ciekaw jestem, czy jest coś o czym nie wiem jeśli chodzi o nastawy D90 w trybie filmowym?
Jakkolwiek ograniczenia manualnej kontroli parametrów ekspozycji da się jakoś obejść poprzez ich blokadę, tak zadziwia mnie jakość techniczna materiałów filmowych z D90. Nadaje się ona wyłącznie do Youtube, nie ma mowy o wykorzystaniu tych klipów do prezentacji na większych ekranach (przynajmniej w moim rozumieniu). Konfrontacja ich z obrazkiem z dowolnej kamery to kompletna porażka. Powtarzam, na youtube wyglądają całkiem nieźle i jest to bardzo mylące.
Dlatego jestem bardzo ciekaw jak radzisz sobie z tymi problemami?
Dla równowagi dodam, że pod względem ergonomii, możliwości konfiguracji, stabilności i powtarzalności rezultatów w trybie foto D90 bije na głowę podobnej klasy Canona 60D.
Awatar użytkownika
xdcam
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez Zbyncom » 24 Lis 2010, 01:04

Tak. No nie jest to aparat do kręcenia filmów bardziej profesjonalnie, ale da rade z niego wykrzesać coś interesującego nadajacego się jak najbardziej na większy ekran :) typu duży telewior albo projektor ;)
Radzę sobię jakoś. Choć przyznam że największy problem to było falowanie i przez pewien czas w ogóle nie kręciłem nic bo byłem zły na nagranie, które zrobiłem przy świetle halogenowym. jest to spowodowane rolling shutterem, poźniej okazało się że blokadą ekspozycji dokonaną w odpowiednim momencie wszystko można naprostować. Przysłona nie działa z nowymi obiektywami, ponieważ ustawiając na np 22. w rzeczywistości otwiera się tylko do automatycznie ustawionej wartości maksymalnej, chyba po to aby kadr nie był za ciemny. Super się pracuje na Nikkorach manualnych i często okazyjnie można kupić bardzo tanio. Niektóre z nich to szkła najwyższej próby, a okazayjnie pojawiają się na aukcjach. Filmy w świetle dziennym wychodzą uważam fantastycznie jak na lustrznkę której cena już jest koło 3200 ze 105mm, a spełnia wszelkie moje wymogi jako fotografa. Filmy dopiero zaczynam robić, bawić się formą filmową właściwie i choć wielu ludzi bluzga na jakość tych filmów to odsyłam ich zawsze by spojrzeli w niedaleką jeszcze przeszłość :) Robiłem właśnie research na temat firmwareu jakiegoś, ale prawdopodobnie nigdy się coś takiego nie pojawi by można było manulanie sterować d90tką, to amatorski aparat mimo wszystko i producenci sprawią że takim pozostanie. Mimo tego
uważam że tym korpusem da się w pełni profesjonalnie pracować jako fotograf. Grip, SB900 i dobre szkła.Do tego ja używam jeszcze w fotografii analogowej f100 i fm2 i po prostu nie rozstanę się z analogiem i Nikonem.

a teraz ja mam pytanie. Na jaki format konwertujesz materiał do pracy nad nim na Final Cut albo Adobe Premiere lub Afterze ? Jest dużo o tym w necie ale nie wiem który wybrać koniec końców i mam mętlik.
Pozdrawiam
Zbyncom
Member
Member

Postprzez Amadi » 24 Lis 2010, 07:53

Stare Nikony piszą w Motion JPEG-u, nie ma sensu tego konwertować, nawet starsze komputery to łykają natywnie.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez xdcam » 24 Lis 2010, 08:29

Zbyncom napisał(a):największy problem to było falowanie i przez pewien czas w ogóle nie kręciłem nic bo byłem zły na nagranie, które zrobiłem przy świetle halogenowym. jest to spowodowane rolling shutterem

Falowanie to nie rolling shutter, lecz efekt przypadkowego czasu ekspozycji ustawionego automatycznie przez aparat. Niektóre światła dają się zarejestrować bez migotania czy falowania tylko przy migawce odpowiadającej częstotliwości prądu w sieci, czyli u nas 1/50 sek. Gdy uda Ci się zblokować ekspozycję w momencie gdy aparat sobie przyjął akurat okolice tej 1/50, wtedy falowania nie ma. Ale przyznasz, że to trochę robota głupiego. :D
Zbyncom napisał(a):Przysłona nie działa z nowymi obiektywami, ponieważ ustawiając na np 22. w rzeczywistości otwiera się tylko do automatycznie ustawionej wartości maksymalnej

Doszedłem do tego, że w takim przypadku przełączasz lustrzankę w tryb foto bez live view na manual, korpusem ustawiasz żądaną wartość przesłony i jak teraz włączysz live view, to przesłona jest utrzymana tak jak nastawiłeś. Możesz wcisnąć rec i nagrywać. Daje to przynajmniej możliwość jakiegoś wpływu na głębię ostrości. Oczywiście czułość i migawkę korpus dobiera już sobie sam.
Zbyncom napisał(a):Filmy w świetle dziennym wychodzą uważam fantastycznie jak na lustrznkę której cena już jest koło 3200 ze 105mm, a spełnia wszelkie moje wymogi jako fotografa.

Postaram się zrobić i wrzucić gdzieś jakieś próbki z D90 i 60D, to sobie wszyscy porównamy.
Zbyncom napisał(a):Na jaki format konwertujesz materiał do pracy nad nim na Final Cut albo Adobe Premiere lub Afterze ?

Oczywiście do pracy na timeline można wrzucić bezpośrednio pliki mjpeg z aparatu. Ja jednak konwetrowałem je na DVCPRO HD, a to w celu zmiany ilości fps z 24 na 25, aby mieć możliwość wyświetlenia tegoż na telewizorze z jakiegoś nośnika wideo bez przycięć raz na sekundę. Program Cinema Tools, którego w tym celu używam, nie bierze natywnych plików z D90. Potem montaż w DVCPRO HD.
Awatar użytkownika
xdcam
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez xdcam » 24 Lis 2010, 19:08

Dla uzmysłowienia różnicy w obrazku między Nikonem d90, a Canonem 60d naprędce wykonałem test w postaci sfilmowania tego samego ujęcia ze statywu tymi dwoma aparatami. Obydwa pracowały w rozdzielczości 1280x720, Nikon z 24fps, a Canon z 50 fps. Kadry celowo wybrałem statyczne, gdyż przy 50fps z Canona z definicji ruch jest bardziej płynny i porównanie byłoby niemiarodajne. W obydwu lustrzankach były stałoogniskowe obiektywy 50mm, przesłona 2.0. W Canonie iso 200, czas 1/500 sek. Nikon czułość i czas ustawił sobie sam.
Próbka z Nikona (16 MB):
http://dl.dropbox.com/u/10981527/nikond90.AVI
Próbka z Canona (43 MB):
http://dl.dropbox.com/u/10981527/canon60d.MOV
Oba pliki są bez żadnej obróbki - przekopiowane bezpośrednio z kart. Przedstawiają statyczne ujęcia po ok. 8 sek.
Awatar użytkownika
xdcam
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez Zbyncom » 25 Lis 2010, 01:15

Wiesz co właśnie okazuje się że to falowanie powstaje przy małej ilości światła i nie zależy od częstotliwości światła. Czytałem że to właśnie wina nieszczęsnego rolling shuttera i automatycznie dostosowywanej ekspozycji, bowiem powinno się po prostu zmienić wartość shuttera tak jak w zwyczajnej kamerce. No nic uważam że 60D na twoim filmie wyszedł znacznie lepiej, choć nie zamieniłbym D90 na niego, bo jednak głownie robię zdjęcia poki co. W przyszłości może przejde na tego Nikona D7000 ponieważ już mam cały system w NIkonie :) chyba że ten 5dmark stanieje na tyle że znajdzie się mojej półce cenowej.
w każdym bądź razie dzieki wielkie za info. Co właściwie w praktyce oznaczać będzie kompresja mjpg ? I co powinno się wiedzieć, na jaki format absolutnie nie konwertować. Kompresji jest mnóstwo ja już się po prostu w tym gubię :shock: dokształcam się w tej dziedzinie, ale ile firm tyle formatów, i jeden lepszy od drugiego...
Zbyncom
Member
Member

Postprzez xdcam » 25 Lis 2010, 07:23

Zbyncom napisał(a):Co właściwie w praktyce oznaczać będzie kompresja mjpg ? I co powinno się wiedzieć, na jaki format absolutnie nie konwertować. Kompresji jest mnóstwo ja już się po prostu w tym gubię :shock: dokształcam się w tej dziedzinie, ale ile firm tyle formatów, i jeden lepszy od drugiego...

Kompresja to temat - rzeka, ale tak z grubsza to wygląda to następująco. Przede wszystkim algorytmy kompresji można podzielić na przeznaczone do edycji (montażu) i przeznaczone do rejestracji i archiwizacji. Pierwszy rodzaj charakteryzuje się tym, że każda klatka kompresowana jest indywidualnie (kompresja wewnątrzklatkowa) i w celu jej wyświetlenia wystarczy odczytać z dysku i rozpakować. Algorytmy edytowalne dają bardzo dobrą jakość, ale przy dużej objętości plików.
Drugi rodzaj wykorzystuje kompresję międzyklatkową, która polega na tym, że tylko co któraś klatka (kluczowa) zawiera pełną informację o obrazie. Pozostałe to tylko informacja o zmianach w stosunku do klatki kluczowej. Aby więc wyświetlić daną klatkę, komputer musi odczytać z dysku informacje o kilku poprzednich i kilku następnych. Takie formaty nie nadają się do montażu, gdyż nie jest w takich plikach możliwe szybkie skakanie do różnych ich fragmentów, itp. Mają za to znakomity stosunek jakości obrazu do objętości plików i dlatego wykorzystywane są np. w kamerach czy filmujących lustrzankach, bo tu zależy nam na jak najlepszej jakości przy jak najmniejszych plikach.
Zatem typowy tok postępowania przy montażu plików z lustrzanek to: konwersja na format edytowalny -> montaż -> konwersja na format docelowy.
Najpopularniejsze formaty edytowalne to np. (standardowa rozdzielczość) DV, DVCPro, Xdcam (IMX), itp., (wysoka rozdzielczość) HDV, Pro Res, DVCPro HD, Xdcam HD oraz inne - charakterystyczne dla konkretnych producentów oprogramowania. Formaty archiwizacyjne to dla przykładu AVCHD, H.264, WMV, FLC, divx, xvid, MPEG2 (DVD), itp.
Piszę tu w dużym uproszczeniu, bo jedne formaty stanowią często odmianę innych i często przenikają się formaty zapisu z nazwami samych algorytmów kompresji.
Warto też wspomnieć, że każdy z formatów może być umieszczony w różnych kontenerach, do których należą najpopularniejsze: avi i mov. Dlatego też często spotykane na forach stwierdzenia, że ktoś "zrzucił coś w formacie avi" czy jego aparat "nagrywa w movach" absolutnie nic nie mówią, gdyż np. mov to może być IMX50, DV, DVCPro, H.264, MPEG2, itd.
MJPEG w którym nagrywa D90 to archaiczny format, obecnie praktycznie nie stosowany. Daje gorszą jakość obrazu niż formaty nowoczesne przy tej samej objętości pliku.
Awatar użytkownika
xdcam
VIP Super Member
VIP Super Member

Następna

Wróć do Pozostałe

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości