[wydzielone] Czy warto kończyć szkołę filmową?

[wydzielone] Czy warto kończyć szkołę filmową?

Postprzez Fafniak » 18 Sty 2012, 19:57

greg napisał(a):Caly kawal polega na tym, ze faktycznie wiekszosc z nas nie potrzebuje takiej szkoly, tak jak wielu
Muzykow nie potrzebuje szkoly muzycznej by byc swietnym muzykiem,

oj....ależ się mylisz....
Zapewniam cię że od wykładowców możesz wynieść sporo więcej niż ci się wydaje. Tak wiem to z autopsji, choć nie miałem okazji być na wydziale operatorskim (realizacja)to naszczęscie miałem okazję ich posłuchać :)
I powiem ci tylko tyle - chciałbym posłuchać jeszcze o opowiadaniu kolorem :)
http://www.pbase.com/fafniak/marcin_krynicki
pentax,nikon,skaner i inne zabawki
Awatar użytkownika
Fafniak
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

PWSFTVIT, WRiTV - wydział operatorski

Postprzez greg » 18 Sty 2012, 20:01

Ja zawsze powtarzam, ze w tym zawodzie networing to podstawa. Napewno na takich studiach przebywa sie wsrod ludzi podobnie zorientowanych. Jednak szczescia bym do tego nie mieszal;) tylko konsekwencja i upor.

Mozna inaczej i wcale nie znaczy ze gorzej wejsc w zawod bez tych studiow. Ja po doswiadczeniach z akademia muzyczna stwierdzam ze tego typu szkoly niestety czesto zabijaja indywidualnosc i ksztalca swietnych rzemieslnikow, ale niekoniecznie artystow. I to jest dla mnie najwieksza wada szkol "artystycznych".
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Re: PWSFTVIT, WRiTV - wydział operatorski

Postprzez macusek » 18 Sty 2012, 20:05

Wiadomo, tam uczymy sie od mistrzów :D w danej dziedzinie. Jezeli chodzi o operatorke mozna tam zrealizowac film na analogowej tasmie 35mm. Czy jest w PL druga taka szkola ktora to oferuje ? Z tej szkoly wychodza najlepsi operatorzy znani na calym swiecie. Mamy taki komfort ze nie musimy jechac do jakiejs super szkoly filmowej za granice bo mamy ja u siebie tuz pod nosem. : )

popatrzcie co oni osiagneli i gdzie sie nauczyli sztuki operatorskiej :D ----------------->

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pawe%C5%82_Edelman
http://pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82awomir_Idziak
http://pl.wikipedia.org/wiki/Adam_Sikora_(ur._1960)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Edward_K%C5%82osi%C5%84ski
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jacek_B%C5%82awut
http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Ptak

dobra starczy...sami szukajcie.
Ostatnio edytowany przez macusek, 18 Sty 2012, 20:08, edytowano w sumie 1 raz
macusek
Member
Member

Postprzez WFanus » 18 Sty 2012, 20:05

Edukacja systemowa jest przereklamowana. Ale dobrze, że tylu ludzi uczęszcza do szkół takich bo dzięki nim wielu zacnych ludzi ma z czego żyć. I o to chodzi... . Pozdrawiam, WF
WFanus
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez maviozo » 18 Sty 2012, 20:16

Moim osobistym zdaniem przede wszystkim trzeba mieć wyczucie (albo, jak niektórzy mówią talent). Jeśli je masz, poradzisz sobie, jeśli nie, to nawet ciężki warsztat nie pomoże, choć może nauczyć podstaw i odruchów.
5D mk II | Sigma 24-70mm 2.8 | Samyang 14mm, 35mm | HXR-NX5 | HDR-FX1 | FlyCam+kamizelka+inne rodzą się w bólach :D
maviozo
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez fiba » 18 Sty 2012, 22:59

macusek napisał(a):Też jestem ciekaw, w tamtym roku bylem na konsultacjach w Łodzi na wydziale operatorskim. W tym roku bede zdawal i nie nastawiam sie ze za pierwszym razem mnie przyjma, ale nadzieje trzeba miec : ) Najwazniejsze sa zdjecia. Jezeli jestes bardzo dobry w fotografii to jakies szanse są.

To może napiszesz coś więcej jak wyglądały konsultacje i jakich rad dostałeś? Zdjęcia z jakiego działu/tematyki prezentowałeś?

macusek napisał(a):Chociaz tak sobie mysle, pewnie malo kto tutaj napisze, sie pochwali, bo konkurencja jest nie mala. Przyjmą okolo 6 osob na 100 chętnych.

Liczyłem się z tym zakładając ten temat. Szkoda, że tak niestety w większości jest.
Może dwóch kolegów z kierunku montaż, którzy się ujawnili powiedzą co nieco? Jak wyglądały egzaminy, czy mieli do czynienia z ludźmi z operatorki? Oraz jakie są ich ogólne wrażenia po tej szkole?

macusek napisał(a):Jezeli chodzi o operatorke mozna tam zrealizowac film na analogowej tasmie 35mm. Czy jest w PL druga taka szkola ktora to oferuje ? Z tej szkoly wychodza najlepsi operatorzy znani na calym swiecie. Mamy taki komfort ze nie musimy jechac do jakiejs super szkoly filmowej za granice bo mamy ja u siebie tuz pod nosem. : )

Co do taśmy to już niestety lub stety nie jest to największa zaleta, może jako ciekawostka to tak. Moim zdaniem większość ludzi powinna się teraz skupić na cyfrowej technologii. W ostatnim roku z tego co się orientuje to dokładnie połowa produkcji w PL powstała już na kamerach cyfrowych, nie wiem jak jest za granicą ale myślę, że podobnie. W przyszłym roku pewnie już cyfrowa technologia przeważy ponieważ szybko się profesjonaliści z branży do tego przekonują. Zwłaszcza "młode pokolenie".
Jeśli chodzi o ludzi którzy ją kończą to wiadomo o wszystkich wybitnych, pomijam tą kwestię bo to oczywista rzecz dla wszystkich zainteresowanych operatorką i studiami w tym kierunku.

fancy napisał(a):Jeśli chodzi o Łódź to zdjęcia nie dają Ci zbyt dużych szans. Najwięcej oczywiście da Ci jakaś twórczość operatorska, ale oczywiście nie byle reportaż czy zlepek jakiś ciekawych kadrów, najlepiej jakiś dokument lub fabuła co poleci po emocjach. Po za tym wiedz że to tylko część rozmowy, jeszcze czeka Cię egzamin z teorii oraz ćwiczenie operatorskie.

Na jakiej podstawie twierdzisz, że najwięcej da "twórczość operatorska" w postaci gotowej produkcji? Pierwsze słyszę taką tezę. W Katowicach liczą się przede wszystkim zdjęcia, dodanie do teczki swojej twórczości filmowej nie jest traktowane jako plus z tego co się dowiedziałem od pewnego wykładowcy z UŚ. Oni stawiają PRZEDE WSZYSTKIM na zdjęcia.

Zapraszam dalej do dyskusji.

Pozdrawiam,
fiba
Awatar użytkownika
fiba
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Miejscowość: KR

Postprzez fancy » 19 Sty 2012, 02:12

Jest pewna część osób co dostaje się poprzez zdjęcia. Wiedz jednak że na to czy się dostaniesz ma wpływ wiele czynników. Wiadomo że czynnikiem wykluczającym jest znajomość, hipotetycznie. Ale poza rozmową, pokazaniem swojej twórczości, masz również test teoretyczny oraz ćwiczenie operatorskie. Zdjęcia możesz dać na osobny kierunek który również jest na filmówce, na fotografię. A chyba wiadome jest to że jeśli chcesz być w przyszłości operatorem, i zamierzasz studiować na uczelni która ma dobrą renomę, ba!, bardzo dobrą, to wiedz że wymagać będą od ludzi czegoś na poziomie i że liczą na twórczość w formie filmu.

Praca z taśmą być może i jest już powoli na wyginięciu ale wiedz o tym że praca na taśmie uczy. Student wykonujący etiudę dostaje przydział w postaci np. 2 rolek taśmy 35mm, a jest to duże ograniczenie, wszystko trzeba dopracować, dopiąć na ostatni guzik. Nie można ryzykować, a jak już chcesz zaryzykować to jeśli nie wyjdzie poniesiesz konsekwencje. Porównaj to do cyfry i wynieś pewne wnioski.

Wiem że na produkcję dostać się nie jest trudno, natomiast na operatorkę zaczynasz już bić się o miejsce. Studia są prowadzone tylko w trybie stacjonarnym, z tego też względu wybrałem szkołę obok. Moja rada, nie dawać sobie zbyt dużych szans i podchodzić do wszystkiego z pewnym dystansem. A na pewno wziąć pod uwagę jakieś inne alternatywy.
5D mk II, R-26, NTG-2
fancy
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Łódź | Płock

Postprzez Fafniak » 19 Sty 2012, 09:03

"Dzieci ery cyfry " pracują na zasadzie : " ustawię,obejrzę,skoryguję,obejrzę,skoryguję, robię"
Teraz wyobraźcie sobie oświetleniowców z lampą 6/12 KW przy takich operacjach "sprawdzę/skoryguję" jak nagle "operator" powie - sorki chłopaki ale 6czkę dajcie jednak z prawej strony budynku a nie z lewej....
Tak jak napisał "fancy" taśma uczy
A dodatkowo dobrą szkoła jest przejście wszystkich etapów - od oświetlacza przez asystenta,szwenkiera do operatora. Uczy pokory i szacunku do innych
http://www.pbase.com/fafniak/marcin_krynicki
pentax,nikon,skaner i inne zabawki
Awatar użytkownika
Fafniak
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

PWSFTVIT, WRiTV - wydział operatorski

Postprzez greg » 19 Sty 2012, 09:08

fancy napisał(a): Moja rada, nie dawać sobie zbyt dużych szans i podchodzić do wszystkiego z pewnym dystansem. A na pewno wziąć pod uwagę jakieś inne alternatywy.

Z takim nastawieniem u mnie pracy bys nie dostal. Nie sadze tez, ze takie nastawienie pomoze komukolwiek dostac sie na jakiekolwiek studia.

Fafniak napisał(a):"Dzieci ery cyfry " pracują na zasadzie : " ustawię,obejrzę,skoryguję,obejrzę,skoryguję, robię"
Teraz wyobraźcie sobie oświetleniowców z lampą 6/12 KW przy takich operacjach "sprawdzę/skoryguję" jak nagle "operator" powie - sorki chłopaki ale 6czkę dajcie jednak z prawej strony budynku a nie z lewej....
Tak jak napisał "fancy" taśma uczy
A dodatkowo dobrą szkoła jest przejście wszystkich etapów - od oświetlacza przez asystenta,szwenkiera do operatora. Uczy pokory i szacunku do innych

i co w tym zlego? Wg mnie lepiej uczyc sie na bledach i doswiadczaniu niz teorii i potem od razu robic dobrze. Jesli wspolczesna technologia daje mozliwosc powtorek, to dlaczego z tego nie korzystac?

Wydaje sie, ze jedynie przez ciagle doswiadczanie zmian wynikajacych z pewnych zachowan, ustawien spowoduja ich swiadome pozniejsze wykorzystanie.

To wlasnie praca z tasma dawala spore ograniczenie, bo czlowiek powielal sprawdzone juz przez kogos warianty, bo jakiekolwiek testy byly po prostu bardzo drogie.

Jak ktos stawia 6/12kW na planie to zakladam, ze juz doswiadczyl pracy ze swiatlem na planie.
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Postprzez Kenzo » 19 Sty 2012, 10:13

fancy napisał(a):Zdjęcia możesz dać na osobny kierunek który również jest na filmówce, na fotografię. A chyba wiadome jest to że jeśli chcesz być w przyszłości operatorem, i zamierzasz studiować na uczelni która ma dobrą renomę, ba!, bardzo dobrą, to wiedz że wymagać będą od ludzi czegoś na poziomie i że liczą na twórczość w formie filmu.

Przepraszam, wiesz to na pewno czy tak sobie teoretyzujesz? Bo jak dotąd teczka z fotografiami była WYMAGANYM elementem na egzaminie w przeciwieństwie do filmów, które mogły być ale nie musiały.

fiba napisał(a):Co do taśmy to już niestety lub stety nie jest to największa zaleta, może jako ciekawostka to tak. Moim zdaniem większość ludzi powinna się teraz skupić na cyfrowej technologii. W ostatnim roku z tego co się orientuje to dokładnie połowa produkcji w PL powstała już na kamerach cyfrowych, nie wiem jak jest za granicą ale myślę, że podobnie.

Jak na razie to większość wysokobudżetowych produkcji robi się na taśmie. W Polsce ze wględu na koszty kręci się na cyfrze ale taśma jak na razie nie umarła i raczej doceniłbym fakt, że ciężko by ci było obecnie wynieść jakieś doświadczenie z pracy z taśmą z innego miejsca niż filmówka.

greg napisał(a):To wlasnie praca z tasma dawala spore ograniczenie, bo czlowiek powielal sprawdzone juz przez kogos warianty, bo jakiekolwiek testy byly po prostu bardzo drogie.

Albo nie zrozumialeś Fafniaka do konca albo odwracasz kota ogonem, generalnie chodzi o to, żeby najpierw myśleć, a potem kręcić i tego uczy taśma.
Awatar użytkownika
Kenzo
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wieliczka

Następna

Wróć do Dyskusje ogólne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości