macusek napisał(a):Też jestem ciekaw, w tamtym roku bylem na konsultacjach w Łodzi na wydziale operatorskim. W tym roku bede zdawal i nie nastawiam sie ze za pierwszym razem mnie przyjma, ale nadzieje trzeba miec : ) Najwazniejsze sa zdjecia. Jezeli jestes bardzo dobry w fotografii to jakies szanse są.
To może napiszesz coś więcej jak wyglądały konsultacje i jakich rad dostałeś? Zdjęcia z jakiego działu/tematyki prezentowałeś?
macusek napisał(a):Chociaz tak sobie mysle, pewnie malo kto tutaj napisze, sie pochwali, bo konkurencja jest nie mala. Przyjmą okolo 6 osob na 100 chętnych.
Liczyłem się z tym zakładając ten temat. Szkoda, że tak niestety w większości jest.
Może dwóch kolegów z kierunku montaż, którzy się ujawnili powiedzą co nieco? Jak wyglądały egzaminy, czy mieli do czynienia z ludźmi z operatorki? Oraz jakie są ich ogólne wrażenia po tej szkole?
macusek napisał(a):Jezeli chodzi o operatorke mozna tam zrealizowac film na analogowej tasmie 35mm. Czy jest w PL druga taka szkola ktora to oferuje ? Z tej szkoly wychodza najlepsi operatorzy znani na calym swiecie. Mamy taki komfort ze nie musimy jechac do jakiejs super szkoly filmowej za granice bo mamy ja u siebie tuz pod nosem. : )
Co do taśmy to już niestety lub stety nie jest to największa zaleta, może jako ciekawostka to tak. Moim zdaniem większość ludzi powinna się teraz skupić na cyfrowej technologii. W ostatnim roku z tego co się orientuje to dokładnie połowa produkcji w PL powstała już na kamerach cyfrowych, nie wiem jak jest za granicą ale myślę, że podobnie. W przyszłym roku pewnie już cyfrowa technologia przeważy ponieważ szybko się profesjonaliści z branży do tego przekonują. Zwłaszcza "młode pokolenie".
Jeśli chodzi o ludzi którzy ją kończą to wiadomo o wszystkich wybitnych, pomijam tą kwestię bo to oczywista rzecz dla wszystkich zainteresowanych operatorką i studiami w tym kierunku.
fancy napisał(a):Jeśli chodzi o Łódź to zdjęcia nie dają Ci zbyt dużych szans. Najwięcej oczywiście da Ci jakaś twórczość operatorska, ale oczywiście nie byle reportaż czy zlepek jakiś ciekawych kadrów, najlepiej jakiś dokument lub fabuła co poleci po emocjach. Po za tym wiedz że to tylko część rozmowy, jeszcze czeka Cię egzamin z teorii oraz ćwiczenie operatorskie.
Na jakiej podstawie twierdzisz, że najwięcej da "twórczość operatorska" w postaci gotowej produkcji? Pierwsze słyszę taką tezę. W Katowicach liczą się przede wszystkim zdjęcia, dodanie do teczki swojej twórczości filmowej nie jest traktowane jako plus z tego co się dowiedziałem od pewnego wykładowcy z UŚ. Oni stawiają PRZEDE WSZYSTKIM na zdjęcia.
Zapraszam dalej do dyskusji.
Pozdrawiam,
fiba