Co do obrabiania dźwięku /setka/

Co do obrabiania dźwięku /setka/

Postprzez peter » 15 Lut 2010, 20:52

Hejka

Do mojego 5D MKII zakupiłem niedawno Zoom recorder i z niego poleciałem niedawno nagranie / wywiad. Chciałbym teraz dokonać jakiejś zabawy z tym głosem by brzmiał bardziej studyjnie / radiowo (kompresja?).

Czy możecie mi doradzić metody/soft etc?

Pozdrawiam

Peter
Awatar użytkownika
peter
Just Arrived

Re: Co do obrabiania dźwięku /setka/

Postprzez Krzysztof » 15 Lut 2010, 21:20

Osobiście korzystam z Sony Sound Forge, ponoć dobry jest też Adobe Audition.

Tam pobaw się narzędziami typu Noise Gate do redukcji szumów i Equalizerami. Z mojego doświadczenia wynika jednak, że trudno jest uzyskać studyjny głos, jeśli nie jest on nagrywany w studyjnych warunkach.
Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator

Miejscowość: Kraków

Postprzez Amadi » 15 Lut 2010, 21:26

Ja miałem styczność z Audition i z Samplitudem, pierwsze jest wygodniejsze w obsłudze, drugim łatwiej się ogarnia duże projekty.

Jeśli chodzi o "ustudyjnianie", to w Adobe Audition masz tak:
- usuwanie szumu (w noise reduction, wciągasz profil widmowy fragmentu z samym szumem i odejmujesz widmowo od całości sygnału, jakby co mogę to dokładnie opisać do i jak)
- kompresja, ok 2:1 do 3:1, z progiem poeksperymentuj, polecam coś w okolicach -20 dB. No i miękkie kolano na charakterystyce, ostre załamania bardziej demolują dźwięk.
- ewentualnie equalizacja ale to już zależy od barwy głosu, no i żebyśmy szumów nie podbijali bez sensu. Jeśli dźwięk nagrany jest z małym pogłosem to można spróbować podbić mu dół trochę, przy pogłosie podbicie basów zwiększy ilość pogłosu więc radzę ostrożnie.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez psychoraper » 15 Lut 2010, 21:58

Amator: CoolEdit :)
Pro: Cubase :D

Zasadniczo to najpierw odszumianie, redukcja szumów i popów, dynamizacja noizów itd, Potem podbijanie, redukcja środka, dynamizer i korekcja częstotliwości. Na koniec kompresja góry i dołu, kompresor całości, dynamizer aktywny albo pasywny (zalezy jaki program) i powinno zadziałać.

Tak dla podpowiedzi to najprostrzy CollEdit ma fajną funcję odszumiania gdzie zaznaczasz kawałek pustego materiału (ciszy) i on sam pobiera informację o szumach i przebarwieniach, zapamiętuje i stosuje dla całości. Oczywiscie na koniec mozesz walnąć coś z efektów typu reverb i to nie koniecznie w celu dodania pogłosu czy echa. Te efekty często pięknie działają na zdynamizowanie pewnych częstotliwości. Osobiście mam dostęp do stołu realizacyjnego więc wszystko przepuszczam przez raki i systemy oparte na hardwerze i urządzeniach peryferyjnych ale jak nieźle ukręcisz to z softu tez coś będzie. Osobiście uważam, ze wiele osób olewa dzwięk i opiera sie wyłącznie na obróbce na programach, a niestety dobrze zmiksowany i zmasterowany sound to praca na stół dzwiękowy który ma więszą gamę mozliwości i wspomaganie sprzętowe.

Dla bardziej pro jest Cubase ale to raczej program do nagrwanie muzyki. Cubase ma wiele presetów wtyczek które symulują urządzenia zewnętrzne i przyznam, ze da sie rozmowę nagraną na ulicy za pomocą wyresów częstotliwości, "wykręcić" tak, ze zabrzmi jak nagrana w studio. I nie radze przesadzac z odszumianiem na zasadzie "obcinania" górnych częstotliwości bo łatwiej jest zdjąć basów i potej je wysymulowac niz zdjąć górę i ją z powrotem odzyskać.

Prostym sposobem na uratowanie materiału jest zrobienie kilku śladów i mieszanie ich z różnymi ustawieniami. Np Cubase umozliwia zastosowanie wtyczek VST które pomogą nam rozbic nagrany tekst na różne slady i kanały po czym w czasie rzeczywistym nakładać różne efekty. CoolEdit i Sony Sound Forge raczej tego nie posiadają i mozemy tylko "ręcznie" powielać ślady.

Ufff.... ekspertem w tej dziedzinie nie jestem ale troche posiedziałem w studiach i siłą rzeczy cos podpatrzyłem :D
Zresztą kiedyś chciałem załozyc własne studio ale dostałem dobry job i popieprzyłem całą zabawę :D
Awatar użytkownika
psychoraper
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez Amadi » 15 Lut 2010, 22:14

Cool Edit został swego czasu kupiony przez Adobe i teraz właśnie jako Adobe Audition wychodzi. Te nowsze wersje mają już trochę więcej opcji.
A ze stajni Steinberga to do miksowania już chyba prędzej Nuendo niż Cubase, dobrze myślę ?

Zresztą cały profesjonalny dźwięk i tak się na ProToolsach z zewnętrznymi kontrolerami i zestawami procesorów robi
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Postprzez psychoraper » 15 Lut 2010, 22:47

Tak Amadi rację masz :D CoolEdita wykupił Adobe i troche go zjebał :D w/g mnie oczywiscie. Nuendo to prawie to samo co cubase tylko z tego co kojaze to Cubase jest do muzyki a Nuendo do całej reszty. Amadi 2 x tak ;)

Chodzi o to, ze lepsze sąprogramy które nie wymuszaja na nas nadpisania orginału tylko działają tak jak wtyczki VST czyli, tak jakby "nakładają" efekt czy grópe efektów na śled, a orginał pozostaje niezmieniony pod spodem. Swego czasu buła to największa bolączka CoolEdita. Tzn jesli ktos ma doswiadczenie to wie co moze uzyc i ile wykręcić, ale jesli "szukamy" to np Nuendo jest jak znalazł. Jest jeszcze taki problem ze niektóre programy zamulają sie przy duzej ilosci efektów. Nuendo i Cubase sobie świetnie z tym radzą tylko sąniestety... drogie :)
Awatar użytkownika
psychoraper
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez Amadi » 15 Lut 2010, 23:03

To fakt, że niemożliwość bezinwazyjnego nakładania efektów na "klocki" dźwiękowe jest w Audition wybitnie irytująca. Dlatego poniekąd zastanawiam się nad migracją na Soundforge'a - jeśli rozwiązali nakładanie efektów dźwiękowych tak jak w Vegasie nakłada się wizualne, to niczego więcej nie będę do szczęścia potrzebował
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Postprzez psychoraper » 16 Lut 2010, 08:48

uuuuu to zrobili tak ze w Sundforgu da sie nakładać efekty w czasie zeczywistym? To sie postarali. Osobiscie nie polecam obrobki dzwięku w Vegasie i Premiere :D Strasznie mizerne efekty z tego wychodzą.
Awatar użytkownika
psychoraper
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez Amadi » 16 Lut 2010, 10:28

psychoraper napisał(a):uuuuu to zrobili tak ze w Sundforgu da sie nakładać efekty w czasie rzeczywistym?

Nie wiem jeszcze, dopiero chcę potestować.
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Postprzez mtr » 22 Paź 2010, 09:02

http://www.singularsoftware.com/dualeyes.html

Specjalny program dl użytkowników DSLR pomagający w synchronizacji obrazu wideo z aparatu i dźwięku nagranego zewnętrznym rejestratorem.
Awatar użytkownika
mtr
New Member
New Member

Wróć do Udźwiękowienie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości