Budżet 10 tys. Co kupić i gdzie? :) MISJA 1

rozważania na temat zakupu aparatu

Budżet 10 tys. Co kupić i gdzie? :) MISJA 1

Postprzez blparda » 17 Cze 2010, 13:10

Witam,

Zabieram się do biznes planu (mam na to jakieś 5 dni) o dotacje z UE - który piszę pod kątem nagrywania dźwięku - jakiś sprzęcik już do tego posiadam (blparda.com) i myślę że część z dotacji mógłbym przeznaczyć na filmowanie, dopiero miesiąc temu odkryłem inspiredbylife.pl oraz te forum. Jeszcze nie mam dużego pojęcia ocb. z obiektywami milimetrami i różnymi ich parametrami - ale to kwestia czasu - jak się na kręce na coś to działam.
W związku z tym mam taki trochę szalony pomysł, żeby nie tylko nagrywać reklamy - dźwięk-, ale i zacząć realizować obraz.

Załóżmy że część dodacji chce przeznaczyć na filmowanie DSLR'em. (bez oprogramowania)
około 10 tyś ew. do 12,

Jakie dokładnie elementy i podzespoły wybrać oraz gdzie je kupić?
Czytałem różne artykuły i posty na tym i innych forach ale przez to jestem jeszcze bardziej zdezorientowany

Co WY byście wybrali gdybyście mieli nagrywać filmy reklamowe itd. z takim budżetem:

Myślę, że na początek 550D byłby dobrym rozwiązaniem
problem mam z obiektywami, tripodami, i innymi bajerami przekształcającymi aparat w kamerę,
Potrzeba faktyru VAT więc nie wszystkie zakupy poza granicami będą dla nich OK'ej,

Odnośnie dźwięku to zdecydowałem się na Tascam DR 100 + Sennheiser MKH 416 z zasilaniem Phantom

Myślę, że o tym nie wiecie, ale te DSLR'y to nie pierwszy przykład użycia czegoś do czego to nie było zaprojektowane w filmowaniu :)

Otórz Sennheiser MKH 416 P46 - zaprojektowano jak wiecie to nagrywania dźwięków z filmów itd (a własnie gdzie można kupić kij do takiego mikrofonu?:P), ale już dość dawno Lektorzy Z Hollywood - odkryli, iż świetnie nadaje się on jako mikrofon studyjny do nagrywania z bardzo bliska - trailerów itd.:
Ben Patrick Johnson
http://www.youtube.com/watch?v=tSp7yUd9e9M
George DelHoyo
http://www.youtube.com/watch?v=JVxP33iQ ... re=related
i wielu innych z TOP 10 US voices.

Jeśli masz chwilkę czasu to poświęć go na pomoc bliźniemu :) - jakoś się odwdzięczę

Może i to będą pieniądze z UE tzn. nie ciężko zarobione, ale chce je rozsądnie rozdysponować.
A bazując na waszym doświadczeniu coś fajnego będzie można wybrać.

Pozdrawiam
Błażej
blparda
Just Arrived

Re: Budżet 10 tys. Co kupić i gdzie? :) MISJA 1

Postprzez MarcinM » 17 Cze 2010, 14:31

a możesz się podzielić wiedzą z jakiego programu chcesz uzyskać kasę?

co chcesz filmować? czy nie lepiej specjalizować się tylko w dźwięku i kupić za te 10.000 profesjonalny zestaw dzięki któremu będą Cię wynajmowali do mniejszych produkcji?

wiesz, aparat + obiektyw, to początek drogi. lepsze efekty uzyskasz, jeżeli będziesz w dźwięku bardzo dobry, niż taki sobie w dźwięku i początkujący w filmowaniu.
MarcinM
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Warszawa (ale jestem z Krakowa!!! :)

Postprzez blparda » 18 Cze 2010, 01:56

Heh
widzę, że więcej przekaże Wam informacji niż ich uzyskam :)

Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki 2007-2013
Priorytet VI - Rynek pracy otwarty dla wszystkich
Działanie 6.2 Wsparcie oraz promocja przedsiębiorczości i samozatrudnienia

Mówiąc o dźwięku nie miałem na myśli nagrywania dźwięku w filmach (dźwiękowiec), tylko jeśli już to nagrywanie vokalu do produkcji reklamowych itd (lektor), ewentualnie ich tworzenie, czasami też bawię się programami do tworzenia muzy.

Tak więc gadaj Panie co wiesz :P, tak czy siak kiedyś te początki muszą być .

Zamierzam oprócz robienia spotów radiowych zacząć tworzyć i telewizyjne :)
blparda
Just Arrived

Postprzez MarcinM » 18 Cze 2010, 09:13

:) te działania i tak nie dla mnie, bo trzeba mieć albo mniej niż 25 albo więcej niż 45 lat...

nie powiem Ci w temacie samego body, bo nie interesowałem się 550.

co do pozostałych elementów, to po prostu musisz poczytać forum, bo tam jest dużo napisane.

jak się zdecydowałem na
Canon 50 /1.8 (lub 1.4 jeżeli masz kasę)
Canon 17-40L 4

i to jest podstawowy zestaw. możesz potem dokupić coś dłuższego i coś szerszego, jeżeli będziesz uważał, że jest Ci potrzebne.

statyw - jednak Manfrotto - bardziej stabilny od Valbon - najlepszy, na jaki Cię stać (w tej kasie i tak się nie zmieścisz z dobrymi statywami video, więc możesz pozostać przy foto - będziesz miał trochę trudniej)

LCDF

support naramienny z allegro za 60 złotych

dodatkowa bateria - mimo wszystko polecam Canona - zero problemów

lampka LED - około 500 złotych - na allegro jest tego pełno.

jeżeli Ci zostanie kasa to potem rig, monitor, akcesoria do riga

slider

steady - np. Glidecam 2000HD + kamizelka

kran kamerowy
MarcinM
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Warszawa (ale jestem z Krakowa!!! :)

Postprzez WFanus » 18 Cze 2010, 10:06

550 to słuszny wybór do filmów. Do filmów i zdjęć jednak 7d - bardziej uniwerslany. Ja mam 550 i nie narzekam. Jedyny problem to najszybsze przegrzewanie aparatu. Dużo o tym w sieci. Zasadniczo podobno 550 i 7d są identyczne, z większym plusem dla 550, bo ma najlepszy ze wszystkich monitorek. Polecam opinie Phillipa Blooma http://philipbloom.net/2010/06/06/whichdslr/ Pozdro, WF
WFanus
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez psychoraper » 18 Cze 2010, 10:09

Adobe Creative Suite 5 Master Collection ENG 14 010,42 zł z VAT - i już leżysz bo bez tego ani hu hu....

Nie wiem w czym ty te reklamy chcesz robic ale polecam painta i klatka po klatce albo pajączka :) Najpierw zadbaj o legalny softa i sprawne obeznanie sie z nim a potem do niego "dokup" sprzęt.
Ja najpierw kupiłem Canona 7D (poszło kilka klocków) i zanim sie zorientowałem to przekroczyłem 15 tysi. z róznymi duperelami. W pracy od lat mamy sprzet do robienia spotów, klipów, animacji, prezentacji i bynajmniej nie kosztuje on 10 tysi. Te Twoje 10 tysi to troche mało nawet na początek. Znajomi se szkół artystycznych wydają więcej na sprzęt do animacji czy robienia zdjęć.
Awatar użytkownika
psychoraper
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez Artsalah » 18 Cze 2010, 10:48

Psycho ma racje. Moj limit, po dokonaniu naprawde niskobudzetowych zakupow (jedynie na EF 50mm 1.2F nie oszczedzalem :P ) zatrzymal sie na poziomie 45tysiecy. Oczywiscie wlaczajac w to pakiet Adobe M.C. CS5 (wiecie, ze moje marzenie z dziecinstwa sie spelnilo ? :P Zawsze chcialem oryginalnego PSa ). Uwazam ze i tak kupilem tylko podstawe, brakuje mi szerokiego kąta nad którym się zastanawiam (dzieki Amadi za podpowiedz z ta Sigma 20mm, ale chyba zostane przy tej tokinii 11-16) i nie mam kompletnie nic do dzwieku !. Co gorsza, bede kombinowal jakos z systemem mocowania tego monitorka do roda, systemy takiego manfroto ze stopka i srobkami 1/4 kosztuja okropne pieniadze, za kawaleczek doslownie blaszki, 700zl, ups... Kupowalem monitor z Hong Kongu byle byl do FFocusa (liliput), system roda z Indii (jeszcze jakims tuszem przysypany przyszedl, lol, ale sie sprawdza) i najtanszy slider jaki znalazlem (to byl FAIL... nie... to jest FIAL !, ale jakos zmusze go do dzialania).
Przeanalizuj zakupy, pamietaj tez, ze sprzet to nie wszystko. Moze warto oszczedzic np na 7D i kupic 550tke, tez kreci filmy nawet niezle itd.
Awatar użytkownika
Artsalah
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Kraków/ Tarnów / Wałbrzych

Postprzez Amadi » 18 Cze 2010, 12:12

Artsalah napisał(a):brakuje mi szerokiego kąta nad którym się zastanawiam (dzieki Amadi za podpowiedz z ta Sigma 20mm, ale chyba zostane przy tej tokinii 11-16)

A Ty aby nie masz 5D mark II ? Bo ta Tokina to na pełnej klatce działa tylko w zakresie 15-16mm. Projektowana jest w założeniu na male sensory.

A tak przechodząc do głównego wątku, to do filmowania przy 550D, zakładając że masz dosyć światła to ja bym się zastanawiał nad kombinacją Sigma 17-70/2.8-4 (albo Tamron 17-50/2.8) + wspomniana Tokina 11-16/2.8. W razie problemów z ilością światła jako bonus Sigma 30/1.4 albo Canon 50/1.4. Można też jeśli chodzi o stałki z ogniskowymi 50+ zastanawiać się nad starymi szkłami np. na gwint m42. Adapter drogi nie jest, tylko trzeba wiedzieć które modele się do czegoś nadają.
Reszta kasy na viewfindery, rigi, statywy i inne takie. Tu Ci musi ktoś inny z listą pomóc, ja tego nie ogarniam w wystarczającym stopniu.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Artsalah » 18 Cze 2010, 12:18

Amadi napisał(a):A Ty aby nie masz 5D mark II ? Bo ta Tokina to na pełnej klatce działa tylko w zakresie 15-16mm. Projektowana jest w założeniu na male sensory.

Nie Amadi, i'm proud 7D user, uznalem, ze do 5D jeszcze nie doroslem :D
Awatar użytkownika
Artsalah
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Kraków/ Tarnów / Wałbrzych

Postprzez Kenzo » 18 Cze 2010, 19:09

psychoraper napisał(a):Adobe Creative Suite 5 Master Collection ENG 14 010,42 zł z VAT - i już leżysz bo bez tego ani hu hu....

To, że chce filmować wcale nie oznacza, że chce montować i obrabiać. Istnieje takie coś jak specjalizacja. Ja np. nigdy kamery w rękach nie miałem :) (w sensie pracy oczywiscie)
Awatar użytkownika
Kenzo
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wieliczka

Następna

Wróć do Jaka lustrzanka?

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości