Zabieram się do biznes planu (mam na to jakieś 5 dni) o dotacje z UE - który piszę pod kątem nagrywania dźwięku - jakiś sprzęcik już do tego posiadam (blparda.com) i myślę że część z dotacji mógłbym przeznaczyć na filmowanie, dopiero miesiąc temu odkryłem inspiredbylife.pl oraz te forum. Jeszcze nie mam dużego pojęcia ocb. z obiektywami milimetrami i różnymi ich parametrami - ale to kwestia czasu - jak się na kręce na coś to działam.
W związku z tym mam taki trochę szalony pomysł, żeby nie tylko nagrywać reklamy - dźwięk-, ale i zacząć realizować obraz.
Załóżmy że część dodacji chce przeznaczyć na filmowanie DSLR'em. (bez oprogramowania)
około 10 tyś ew. do 12,
Jakie dokładnie elementy i podzespoły wybrać oraz gdzie je kupić?
Czytałem różne artykuły i posty na tym i innych forach ale przez to jestem jeszcze bardziej zdezorientowany
Co WY byście wybrali gdybyście mieli nagrywać filmy reklamowe itd. z takim budżetem:
Myślę, że na początek 550D byłby dobrym rozwiązaniem
problem mam z obiektywami, tripodami, i innymi bajerami przekształcającymi aparat w kamerę,
Potrzeba faktyru VAT więc nie wszystkie zakupy poza granicami będą dla nich OK'ej,
Odnośnie dźwięku to zdecydowałem się na Tascam DR 100 + Sennheiser MKH 416 z zasilaniem Phantom
Myślę, że o tym nie wiecie, ale te DSLR'y to nie pierwszy przykład użycia czegoś do czego to nie było zaprojektowane w filmowaniu
Otórz Sennheiser MKH 416 P46 - zaprojektowano jak wiecie to nagrywania dźwięków z filmów itd (a własnie gdzie można kupić kij do takiego mikrofonu?:P), ale już dość dawno Lektorzy Z Hollywood - odkryli, iż świetnie nadaje się on jako mikrofon studyjny do nagrywania z bardzo bliska - trailerów itd.:
Ben Patrick Johnson
http://www.youtube.com/watch?v=tSp7yUd9e9M
George DelHoyo
http://www.youtube.com/watch?v=JVxP33iQ ... re=related
i wielu innych z TOP 10 US voices.
Jeśli masz chwilkę czasu to poświęć go na pomoc bliźniemu
Może i to będą pieniądze z UE tzn. nie ciężko zarobione, ale chce je rozsądnie rozdysponować.
A bazując na waszym doświadczeniu coś fajnego będzie można wybrać.
Pozdrawiam
Błażej