budowa wlasnego motor slidera

statywy, rigi, dolly, steadicamy, krany, itp...

budowa wlasnego motor slidera

Postprzez yamp » 15 Lip 2010, 08:25

witam,

Jako że nie ma na forum kategorii DIY wklejam to tutaj .Juz dawno myślałem o kupnie motor slidera z opcja timelaps , przeszukując rynek trafiłem na zaporowe ceny komplet kessler 2800$ ,inne jeszcze więcej wiec stwierdziłem ze zbuduje własny , jest to wersja beta, kontroler nadal bardzo prymitywny , ale myślę ze w 2-3 tyg będzie nowy kontroler z joystick`em LCD wyświetlaczem i shutter control do timelapsow , myślę tez żeby dodać pamięć ruchu około 15 - 20 sek ( jest to w fazie testów) . Maksymalna prędkość to około 0.5 m/s , minimalna 1m / 100h (skok 0,1mm).Regulacja płynności przyspieszenia i hamowania wózka .Możliwość mocowania do statywu (3/8) na obu końcach . Slider możne obsługiwać kamerę do 4-5 kgw poziomie, pionie , do góry nogami :D , bateria 12v powinna wystarczyć na 10-12h pracy , możliwość zasilania z 220v i zapalniczki samochodowej.Myślę o 4 różnych długościach 1m , 1.5m ,2m , 2.5m .Jakieś pomysły co jeszcze można by dodać ?

yamp
Just Arrived

Re: budowa wlasnego motor slidera

Postprzez Amadi » 15 Lip 2010, 08:38

Szacun chłopie :)

Powiedz lepiej kiedy zaczniesz to sprzedawać :P
A z pomysłów na "co jeszcze" - może moduł sterowania ostrością ? W sensie follow focus z silniczkiem, żeby np. móc zrobić timelapsa z przeostrzeniem albo ogólnie kontrolować ostrość bez dotykania pierścienia, które mogłoby zaburzyć płynność ruchu.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez kedar6890 » 15 Lip 2010, 08:52

Wielki szacun.Dwa dni temu (po 5 miesiącach od chwili zamówienie) kurier przywióżł mój pocket dolly.Od razu pomyślałem o silniku z regulacją prędkości.Jak będziesz sprzedawał to się piszę .
kedar6890
Senior Member
Senior Member

Postprzez yamp » 15 Lip 2010, 08:55

Amadi napisał(a):Szacun chłopie :)

Powiedz lepiej kiedy zaczniesz to sprzedawać :P
A z pomysłów na "co jeszcze" - może moduł sterowania ostrością ? W sensie follow focus z silniczkiem, żeby np. móc zrobić timelapsa z przeostrzeniem albo ogólnie kontrolować ostrość bez dotykania pierścienia, które mogłoby zaburzyć płynność ruchu.

Mam to w planach , niestety chwilowo brak funduszy :D , utopiłem trochę w tym , ale jeżeli wszystko pójdzie dobrze jest to następne do opracowania , łącznie ze sterowaną elektronicznie głowicą , plan jest taki żeby można wszystko składać , (takie lego) , i sterować , możne z jednego kontrolera , głowa pełna pomysłów jest , zobaczymy co wyjdzie :roll:
yamp
Just Arrived

Postprzez Marcin Golik » 15 Lip 2010, 10:29

jakbyś sprzedawał to też się piszę! powiedz tak pi razy oko ile Ciebie ten prototyp wyniósł?
po godzinach tutaj --> http://kreatywnie.org
Awatar użytkownika
Marcin Golik
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez yamp » 15 Lip 2010, 10:47

Wielki szacun.Dwa dni temu (po 5 miesiącach od chwili zamówienie) kurier przywióżł mój pocket dolly.Od razu pomyślałem o silniku z regulacją prędkości.Jak będziesz sprzedawał to się piszę .

z ciekawości ile wyniosła przesłanie ze stanów bo jak kiedyś kompletowałem na stronie kesslera to koszt 2500$ za sprzęt + 1800$ wysyłka wiec zrezygnowałem bo to polowa ceny byla
Ostatnio edytowany przez yamp, 15 Lip 2010, 11:04, edytowano w sumie 1 raz
yamp
Just Arrived

Postprzez yamp » 15 Lip 2010, 10:58

Marcin Golik napisał(a):jakbyś sprzedawał to też się piszę! powiedz tak pi razy oko ile Ciebie ten prototyp wyniósł?

Co do ceny wolał bym nie mówić ,prototyp jest zawsze mocno przepłacony (wiele pomysłów i części po drodze odpadło i nie będzie użyte, zakup narzędzi , itp) :D . Myślę jednak ze będę sprzedawał, po linku na vimeo dostałem kilkanaście pm ludzi którzy są zainteresowani , zobaczymy czy to się przełoży na zamówienia :D. Cena za produkt końcowy będzie znana za 3-4 tyg po przeprowadzeniu ostatnich testów , nie chciał bym reklamacji na początku , źle to wróży na przyszłość.
yamp
Just Arrived

Postprzez Artsalah » 15 Lip 2010, 11:07

Ja tez bede uwaznie obserwowal zmagania, jesli cena bedzie przystepna, to why not ? : )
Awatar użytkownika
Artsalah
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Kraków/ Tarnów / Wałbrzych

Postprzez milk » 15 Lip 2010, 11:20

Rowniez jestem w stepnie zainteresowany, bede sledzil watek.

artsalah a jak tam obiecane vertigo :P
Awatar użytkownika
milk
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez Artsalah » 15 Lip 2010, 11:30

Milku, sesja przesunieta na jutro, ale caly czas pamietam, na razie wisza nademna inne rzeczy, min poprawa mojej nieszczesnej reklamowki, niestety, lokal remontuja :D
Awatar użytkownika
Artsalah
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Kraków/ Tarnów / Wałbrzych

Następna

Wróć do Stabilizacja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości