Baterie do GH2

Re: Baterie do GH2

Postprzez gh2user » 03 Lut 2012, 07:56

Mam dokładnie ten sam aku i jak na razie mogę powiedzieć że zachowuje się bardzo dobrze.
D700 x3 + GH2 + słoiki i błyskotki. http://www.mateuszpiotrowski.pl
gh2user
New Member
New Member

Postprzez kopan » 03 Lut 2012, 19:21

Czyli ile mniej wiecej mozna nagrac na jednej orginalnej baterii. Dopeiro co kupilem mojego gh2 i nie mialem okazji jeszcze potestowac podczas ciaglego nagrywania a sezon weselny coraz blizej. Zastanawiam sie nad zamiennikiem ale sam w sumie juz nie wiem, czy lepsze bedzie kupowanie kilku zamiennikow i co by sie nie dzialo wymienianie ich powiedzmy co godzine, czy lepiej coupler i jakas duzÄ… baterie typu Tekkeon czy te od modeli? Cenowo pewnie podobnie. (bede kupowal w usa)
kopan
Member
Member

Postprzez shacky » 27 Lut 2012, 17:22

Witam, od kilku miesięcy jestem posiadaczem gh2.
Moim problemem jest czas na jaki wystarcza jedna bateria.
Potrzeby to conajmniej 6godzin z częstym używaniem AF.

Upatrzyłem sobie 1 zestaw i 2 baterie.

1. oryginalna bateria za $49.79 na amazon.uk
- jeżeli miałbym kupić przykładowo 3 baterie to jest koszt ~465zł

2. nieoryginalna bateria za ~60zł/70zł na allegro.pl
- wydaje się dobrym rozwiązaniem lecz niewiem czy niewyrzuciłbym kasy w błoto(podobno firmware odrzuca baterię, w sensie że wyskakuje błąd) lub że te baterie niewytrzymają nawet godziny nagrywania.

3. zestaw:
-coupler - DMW-DCC8 - $19.95 na amazon.uk
-wtyczki tamiya male/female - $8.94 na amazon.uk
-wtyczka do couplera - $1.98 na amazon.uk
-akumulator 5300mAh 7.2V - 160zł na model-fan.com.pl LUB akumulator 4500mAh 7.2v - $49.06 na amazon.uk

razem wychodzi 79.93 $ czyli ~249zł

Czy ktoś posiada taki zestaw lub baterię? Ile ona trzyma? Czy nowy firmware nie wywali błędu o złej baterii?
Dziękuje z góry :)
shacky
Just Arrived

Postprzez Sylwek » 27 Lut 2012, 21:11

shacky napisał(a):3. zestaw:
-coupler - DMW-DCC8 - $19.95 na amazon.uk
-wtyczki tamiya male/female - $8.94 na amazon.uk
-wtyczka do couplera - $1.98 na amazon.uk
-akumulator 5300mAh 7.2V - 160zł na model-fan.com.pl LUB akumulator 4500mAh 7.2v - $49.06 na amazon.uk

razem wychodzi 79.93 $ czyli ~249zł

O, to potaniało. Ja za swój zestaw zapłaciłem koło 400 złociszy. Tutaj masz moją n-tą relację ze sprawowania się:
http://videodslr.pl/post32568.html#p32568

Pol23 też poszedł tą drogą, ale miał jakieś problemy z baterią. Nie wiem, czy rozwiązane. U mnie śmiga nadal - aku ma już ponad pół roku. A na wiosnę uszyję mu ładne etui, żeby trzymał się w riga.

W nowej wersji firmware Panasonic nie utrudnił życia userom i nie zablokował możliwości "alternatywnego" zasilania.
Acha - wtyczki Tamiya znajdziesz taniej w Polsce (ja kupowałem na Allegro, bodajże z Wrocławia po 6.00 za szt.), mam tyko nick sprzedawcy: vip1977 (sklep z militariami, ale mają i akumulatory też). Wtyczkę do couplera kupisz w pierwszym lepszym sklepie z częściami elektronicznymi w Polsce: Ja zapłaciłem 2,70 zł.

Jedno jest pewne - na akumulatorze nie warto oszczędzać. Warto też kupić ładowarkę dedykowaną do tych ogniw, a nie kombinować.

EDIT: I jeszcze mój patent na mróz: odpowiednio długi kabelek, który zapewni ci przechowywanie akumulatora w wewnętrznej kieszeni kurtki rozwiązuje problem temperatury.
Lumix DMC-GH2 i coś jeszcze, mało czasu na filmowanie, po godzinach http://www.jaworzynka.info
Awatar użytkownika
Sylwek
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: Jaworzyna Śląska (Dolny Śląsk)

Postprzez shacky » 27 Lut 2012, 22:09

A jeżeli miałbyś do wyboru, kupić 2 baterie oryginalne, lub zasilanie zewnętrzne to co byś wybrał?
Ile czasu Tobie te bateria teraz trzyma? Wiesz może ile taka oryginalna bateria trzyma? Ja nietestowałem tego, ale coś koło 700 zdjęć zrobiłem na 1 baterii.

Ja cenie sobie również chociaż trochę wygody pracy.
Odstająca zaślepka i kabelek bardzo odstają? Denerwuje to?
Na dodatek dochodzi druga kwestia że ja boje się jednak o swój sprzęt i niechciałbym go spalić przez to że źle przylutuje (lub ktoś mi przylutuje) kabelki.

Szczerze to już niewiem co mam wybrać.
shacky
Just Arrived

Postprzez Sylwek » 28 Lut 2012, 08:12

Zastanów się w pierwszej kolejności co będziesz robił z aparatem.
Jeżeli potrzebujesz kręcić bardzo długie ujęcia bez najmniejszych przerw, to najlepszym rozwiązaniem jest bateria RC i coupler. Tak samo w przypadku, kiedy nie chcesz marnować czasu na ciągłe zmiany baterii albo kiedy masz aparat na rigu (nie musisz odkręcać aparatu, żeby wymienić baterię). Na rigu kabelek całkowicie nie przeszkadza, jeżeli zrobisz sobie miejsce na akumulator. Problem jest na statywie - kiedy masz przymocowany tylko aparat (chyba, że przymocujesz do nogi statywu - nawet taśmą - ja tak robiłem wiele razy). W sytuacji "run&gun" sprawdza się dobrze (akumulator w kieszeni) pod warunkiem, że masz odpowiednio długi kabelek (nie za długi, żeby się nie plątał i nie za krótki, żeby przypadkowo nie rozłączył się i nie krępował ruchów). W moim przypadku - całkowicie nie sprawdza się to rozwiązanie na flycamie (ale po to jest standardowy aku). Zaślepka nie odstaje w przypadku couplera - zamykasz go tak samo jak zwykłą baterię - z boku body masz gumę, która odchylasz, aby wyprowadzić kabelek na zewnątrz.

Zastanów się, bo to kwestia wykorzystania aparatu, a nie ceny (są mniej więcej porównywalne). Ja ma aku 4800mAh i na pewno ciągnie w jednym shocie 5-6h, a następnego dnia co najmniej połowę tego. Weź pod uwagę, że korzystanie z AF, OIS bardzo skraca czas pracy na każdym aku.
Lumix DMC-GH2 i coś jeszcze, mało czasu na filmowanie, po godzinach http://www.jaworzynka.info
Awatar użytkownika
Sylwek
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez pol23 » 28 Lut 2012, 14:29

Miałem oryg. coupler z Japoni i bat. 5000mAh i nie działało mi to dobrze, teraz kupilem z USA najtańszą baterię za 25 zl z wysyłką do Polski na ebayu i zabieram się do przelutowania styków, uzyję baterii jako "coupler" wykorzystam jej elektronikę i użyję baterii zawnętrznej tej 5000mAh, mam nadzieję że dym nie poleci.
pol23
New Member
New Member

Miejscowość: Wieluń

Postprzez Sylwek » 28 Lut 2012, 14:43

Znalazłem interesującą notkę na dvxuser:
Well, I have bought "Panasonic DMW-DCC8 DC Coupler" on eBay and it does NOT work! Tried to supply voltage of 8.4v and then 7.2v, 7.6v, 8,2v from the Tamiya battery (8.4v /4600mAh) and AC adaptor that outputs 8.4v and I am only getting " This battery can not be used"... I have even tried to supply power from my original GH2 battery (that works without this coupler) with the same results. So my DC coupler seems to be not a GENUINE Panasonic DMW-DCC8 DC coupler.
Be careful when you buy them and double check what you'll get...
Awatar użytkownika
Sylwek
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez pol23 » 28 Lut 2012, 15:53

Rozebrałem ją.... była piękna........ ale do rzeczy, podłączyłem do środka baterii zamiennika baterię taką zewnętrzną 8,4V, no i na razie nic... muszę naładować do końca baterię, ale zdziwiło mnie to aparat się uruchomił i pokazuje naładowanie akumulatora! niestety pokazal też że jest bateria wyczerpana więc czekam, dymu nie było - całe szczęście
pol23
New Member
New Member

Miejscowość: Wieluń

Postprzez shacky » 29 Lut 2012, 22:52

Witam, miałem chwilę nieaktywnośći i czas w którym często sprawdzałem ceny, wtedy zrozumiałem że pomyliłem się co do cen i walut.

Wychodzi na to że kupno
2 baterii z Angielskiego amazon wychodzi ~599zł razem z przesyłką.
2 baterii z Polski 700zł + przesyłka

Kupno zestawu:
coupler - 100zł + przesyłka 125zł (niewierze w to) - na Angielskim amazon
bateria - 160zł - http://modele.germanrc.pl/pl/p/Rms-paki ... 00mAh/1768
ładowarka do baterii - 60zł - http://modele.germanrc.pl/pl/p/Ansmann- ... -delta/567
+te wtyczki tamiya i aux(chyba) licząc że 20 zł
razem - 465zł

I chyba skorzystam z kupna baterii na Amazon bo jednak boje się narażać sprzęt, a dopłacić 135zł a stracić sprzęt za 2800 to jest różnica :)
shacky
Just Arrived

PoprzedniaNastępna

Wróć do Panasonic Lumix GH1 i GH2

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości