audio technica pro 37?

audio technica pro 37?

Postprzez kozaxx » 02 Lut 2012, 10:27

Witam, nie znalazłem na forum więc wklejam
co myślicie o tym mikrofonie?
Polecono mi go w sklepie zamiast rhode

http://www.redcoon.pl/B212372-Audio-Tec ... membranowe
kozaxx
VIP Member
VIP Member

Re: audio technica pro 37?

Postprzez Amadi » 08 Lut 2012, 20:47

To jest mikrofon kardioidalny, ma większy sens przy muzyce, do filmu zwykle jednak stosuje się superkierunkowe. Jeśli już kardioida to albo w krawatowym albo dwa normalne ustawione w układ stereo do zbierania szerokiego planu dźwiękowego, niemniej do tego ostatniego można równie dobrze używać wbudowanych mikrofonów rejestratora no i taka konfiguracja jest jedynie dodatkiem do shotguna albo krawatowca zbierających dźwięk możliwie blisko źródła.

Zależy jeszcze co planujesz nagrywać.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez kozaxx » 09 Lut 2012, 11:27

Dzięki Amadi za naprowadzenie, tu mam właśnie wielki dylemat. Wszędzie czytam i słyszę o używaniu mikrofonów kierunkowych, mam jednak wiele sytuacji typu średniej wielkości impreza firmowa, czy czasami nawet wesele, gdzie zależy mi na zebraniu w miarę równego dźwięku z każdego miejsca sali poruszając się po niej - wydaje mi się, że kierunkowy mikrofon w każdym miejscu będzie zbierał całkowicie inaczej.

W kwestiach dźwięku średnio u mnie, jeżeli masz sekundę to byłbym wdzięczny za pomoc w konfiguracji.
Zakładając, że mamy do nakręcenia średniej/małej wielkości salę pełną ludzi i dj/zespół w jednym miejscu (taka typowa imprezka firmowa albo wesele) jakbyś to nagłośnił i czym?

Moja koncepcja to zoomh4n na końcu sali na przeciwko dj
1 ścieżka - zbierający dźwięk z całej sali za pomocą wbudowanych mikrofonów
2 ścieżka - zbierający dźwięk dj/zespołu za pomocą mikrofonu skierowanego na dj (jaki mikrofon? tu chyba kierunkowy np rode)
3 ścieżka - dźwięk zbierany z sali za pomocą czegoś szerszego (np wspomniana audiotechnika) założonego na aparacie z którym biegam. (nie wiem jeszcze tylko czy jakoś zdalnie przekazywanego do recordera, czy nagrywany na aparat
4 ścieżka - jakiś szeroki miktofon zbierający dźwięk z całej sali założony na dodatkowy aparat stojący gdzieś i nagrywający ze statywu (tu też nie wiem czy na recorder czy aparat) - wolałbym na recorder, ale po pierwsze raczej nie będzie mnie na taką opcję stać, po drugie trochę się lękam - jeżeli coś się stanie z recorderem to zawsze zostanie mi dźwięk z aparatu, jeżeli będzie wszystko nagrywane na recorder to w razie awarii stracę wszystko.

Zapomniałem wspomnieć o pewnej błahej sprawie - pieniądze (a raczej ich brak) mają bardzo duże znaczenie.
kozaxx
VIP Member
VIP Member

Postprzez inton.pl » 09 Lut 2012, 13:12

nie jestem do końca pewnien czy można zapisać z obydwu wbudowanych mikrofonów na 1 ścieżkę
wydaje mi się że będziesz miał do dyspozycji tylko dwie pozostałe ścieżki

Osobiście zrobiłbym tak
rejestrator do rejestrowania odgłosów z sali - stereo (2 ścieżki)
kablem wpięty do linii DJ - 3 ścieżka (niestety mono)
bezprzewodowy mobilny zestaw z mikrofonem kierunkowym np na aparacie lub w dłoni - 4 kanał

Lustrzanki niech zapisują swoje dźwięki - osobno z wbudowanych mikrofonów
inton.pl
Member
Member

Postprzez Amadi » 09 Lut 2012, 16:58

Ja bym to zrobił tak:
- na aparat Rode Vidomic, chyba że zależy Ci na łapaniu strzępów rozmów ludzi, których akurat masz w kadrze, wtedy jakiś mocowany na aparacie bardziej kierunkowy mikrofon mono
- na wejścia zewnętrzne rejestratora wpiąć sygnał z konsolety zespołu albo z miksera ogólnego nagłośnienia. Zwykle dźwiękowcy są w stanie Cię podpiąć do jakiegoś auxa albo chociaż w najgorszym wypadku wyjścia słuchawkowego. Miej tylko swoje kable i komplet przejściówek.
- sam rejestrator ustawić tak żeby jego wbudowane mikrofony stereofoniczne w miarę możliwości łapały użyteczny dźwięk

Rejestrator włączasz i zostawiasz żeby grał całość longiem, a sam sobie biegasz z aparatem i nie wiszą Ci żadne zbędne kable. Trzeba tylko dobrze poziomy na rejestratorze poustawiać i czasem do niego podejść, sprawdzić czy wszystko ok.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez greg » 09 Lut 2012, 17:12

Amadi napisał(a): Zwykle dźwiękowcy są w stanie Cię podpiąć do jakiegoś auxa albo chociaż w najgorszym wypadku wyjścia słuchawkowego.

Ostatnio mnie niezle zalatwili tacy wlasnie fachowcy :( podlaczylem sie na wyjsciu z MIDASA PRO 6 - wiec umowmy sie nie najgorszy sprzet - do tascama dr-100 by sciagnac sobie miks ze stolu i tak podczas prob mikrofonowych wszystko bylo ustawione..... natomiast podczas wlasciwego koncertu - pewnie specjalnie - chlopaki zaczeli sobie przelaczac eksport miedzy grupami i w efekcie mialem albo bebny, albo klawisze, albo wokale, ale nigdy calosci :( Trzeba tak naprawde monitorowac nonstop by miec 100% pewnosc, ze wszystko jest tak jak ma byc, bo podchodzenie co jakis czas by zerknac moze byc bardzo kosztowne.
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Wróć do Mikrofony i dźwięk

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości