przez kozaxx » 09 Lut 2012, 11:27
Dzięki Amadi za naprowadzenie, tu mam właśnie wielki dylemat. Wszędzie czytam i słyszę o używaniu mikrofonów kierunkowych, mam jednak wiele sytuacji typu średniej wielkości impreza firmowa, czy czasami nawet wesele, gdzie zależy mi na zebraniu w miarę równego dźwięku z każdego miejsca sali poruszając się po niej - wydaje mi się, że kierunkowy mikrofon w każdym miejscu będzie zbierał całkowicie inaczej.
W kwestiach dźwięku średnio u mnie, jeżeli masz sekundę to byłbym wdzięczny za pomoc w konfiguracji.
Zakładając, że mamy do nakręcenia średniej/małej wielkości salę pełną ludzi i dj/zespół w jednym miejscu (taka typowa imprezka firmowa albo wesele) jakbyś to nagłośnił i czym?
Moja koncepcja to zoomh4n na końcu sali na przeciwko dj
1 ścieżka - zbierający dźwięk z całej sali za pomocą wbudowanych mikrofonów
2 ścieżka - zbierający dźwięk dj/zespołu za pomocą mikrofonu skierowanego na dj (jaki mikrofon? tu chyba kierunkowy np rode)
3 ścieżka - dźwięk zbierany z sali za pomocą czegoś szerszego (np wspomniana audiotechnika) założonego na aparacie z którym biegam. (nie wiem jeszcze tylko czy jakoś zdalnie przekazywanego do recordera, czy nagrywany na aparat
4 ścieżka - jakiś szeroki miktofon zbierający dźwięk z całej sali założony na dodatkowy aparat stojący gdzieś i nagrywający ze statywu (tu też nie wiem czy na recorder czy aparat) - wolałbym na recorder, ale po pierwsze raczej nie będzie mnie na taką opcję stać, po drugie trochę się lękam - jeżeli coś się stanie z recorderem to zawsze zostanie mi dźwięk z aparatu, jeżeli będzie wszystko nagrywane na recorder to w razie awarii stracę wszystko.
Zapomniałem wspomnieć o pewnej błahej sprawie - pieniądze (a raczej ich brak) mają bardzo duże znaczenie.