Czy jest możliwość zaimportowania MPEG2 z PCta wenerowane pod ProCoderem Ediusa /tak by uniknąć kodowania na Apple
Z góry dziękuje za pomoc

444 napisał(a): Mój mac bardzo długo liczy MPEG2 do DVD / nie mówiąc do BL Czy jest możliwość zaimportowania MPEG2 z PCta wenerowane pod ProCoderem Ediusa /tak by uniknąć kodowania na Apple

xdcam napisał(a):444 napisał(a): Mój mac bardzo długo liczy MPEG2 do DVD / nie mówiąc do BL Czy jest możliwość zaimportowania MPEG2 z PCta wenerowane pod ProCoderem Ediusa /tak by uniknąć kodowania na Apple
Co rozumiesz pod stwierdzeniem "liczy MPEG2 do DVD" ? DVD to jakby MPEG2.![]()
Bierzesz materiał wynikowy w formacie w jakim montowaleś (najczęściej jest to DV, HDV lub Pro Res). Wrzucasz go do Compressora i kodujesz do MPEG2. Na iMacu 2.4 Ghz core 2 duo trwa to mniej wiecej tyle, co film. Na szybszych - odpowiednio szybciej. Tak wygenerowane pliki m2v i ac3 impotrujesz do DVD Studio Pro i tam dokonujesz authoringu. Generowanie struktury płyty DVD trwa kilka/kilkadziesiąt sekund. Nie bardzo rozumiem więc, o co chodzi. Czy nie probujesz przypadkiem kodowania do MPEG2 jakichś nieedytowalnych formatów (np. H.264)?
OdpowiadajÄ…c natomiast na Twoje pytanie: w Pro Coderze wybierasz "Elementary Stream", generujesz plik audio i wideo. Kopiujesz je na Maca i otwierasz w DVD Studio Pro. Robisz authoring i gotowe.

444 napisał(a):niestety Copmpresor/ jego algorytm pomimo stosowania dwu przebiegowego liczenia i kompresji 90000mbps jest bardzo słabej jakości i bardzo wolny
444 napisał(a):Czy do Apple DVD Studio PRO mogę zaimportować MPEG2 i uniknąć powtórnego przeliczania MPEG.
Po imporcie MPEG do Studio znów che je liczyć .... jak to obejść ?

xdcam napisał(a):444 napisał(a):niestety Copmpresor/ jego algorytm pomimo stosowania dwu przebiegowego liczenia i kompresji 90000mbps jest bardzo słabej jakości i bardzo wolny
Coś tam pewnie kiepsko nastawiasz, lub konwertujesz niestandardowe pliki (np. z Ediusa w kodeku Canopusa). Materiały z lustrzanki przekonwetruj do Pro Res, zmontuj na Maku, to konwersja odbędzie się dość szybko.444 napisał(a):Czy do Apple DVD Studio PRO mogę zaimportować MPEG2 i uniknąć powtórnego przeliczania MPEG.
Po imporcie MPEG do Studio znów che je liczyć .... jak to obejść ?
Nie ma z tym najmniejszego problemu. Pro Coder generuje pliki m2v i ac3 - czyli identyczne jak Compressor. Natomiast DVD Studio Pro automatycznie przelicza tylko te assety, które nie spełniają standardów DVD, bez względu na źródło ich pochodzenia. Z tego wypływa wniosek, że przy kodowaniu w Pro Coderze coś nieprawidłowo ustawiasz (np. dźwięk na PCM lub za duży bitrate wideo).
Dźwięk ma być AC3, a bitrate obrazu i inne parametry obliczasz w zależności od charakteru i długości filmu.

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości