Będę robił krótką etiude fabularną, ze względów budżetowych chcę użyć 5D (którego mam i nie muszę wynajmować).
Zależy mi na szczegółach w cieniach, świecę średnio skupionymi wiązkami światła i nie podobają mi się przejścia tonalne na granicy wiązki swiatła. Poświeciłem testowo na różne obiekty i o ile podoba mi się światło w miejscach kontrastowych (przedmioty oświetlone np. z góry), o tyle przejścia tonalne (np. światło rozlane na gładkiej ścianie, szczegóły w cieniach) mają wyraźne schody tam, gdzie zaczyna się cień - wygląda na to, że kompresja daje o sobie znać. Generalnie im ciemniej, tym brudniej. Pracuję przy ISO160/320, więc to chyba jeszcze nie podbicie cyfrowe.
Ponieważ szukamy oszczędności, chciałem uniknąć wynajmu innej kamery, pomyślałem o zainstalowaniu ML i zwiększeniu bitrate (czyli zmniejszeniu kompresji). Mój 5dII od razu miał wrzucony firmware 2.0.9, na którym nie działa poprawnie magic lantern (sprawdzałem i ML i AJ) i musiałbym się downgrade'ować do 2.0.8, aby używać ML. To wszystko jest trochę upierdliwe - co zmiana karty/baterii mam reset aparatu, upgrade softu itp. Jeśli dostanę w zamian widocznie lepszą (mniejsza kompresja) surówkę, to jestem w stanie się na to skusić. Tu dwa pytania do praktyków używających ML:
1) czy ktoś z Was robił testy poprawy jakości obrazka po zmniejszeniu kompresji? Obejrzałem próbkę http://vimeo.com/17462182 ale nie widzę, by cienie zachowywały się lepiej wraz ze wzrostem bitrate'u. Czy ktoś może autorytarnie się wypowiedzieć "tak, surówka jest lepsza po podniesieniu bitrate'u", albo "nie zauważysz różnicy" ?
2) jak jest ze stabilnością ML na codzień? Wiesza się? Zdarza mu się odmówić współpracy? Czy ktoś z używających ML na codzień (są tacy?) może napisać, jak to wygląda? Czy działa poprawnie z obiektywami niecanonowskimi? Czy działa poprawnie z bateriami od innych producentów (ale z chipem)? Jak z innym osprzętem typu monitory? Chciałbym uniknąć sytuacji, w której w połowie zdjęć zmieniam soft na firmowy. Teraz spróbowałem się z firmware 2.0.9 i AJ5.9 i wiesza się 6 razy na 10 prób uruchomienia - jeśli ma to tak wyglądać, to się poddaję.
Przekopałem forum, ale nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi na kilka trapiących mnie problemów.