Adobe Premiere CS4 czy edius 5

jaki komputer, karta, procesor, itp...

Adobe Premiere CS4 czy edius 5

Postprzez Tomecko » 31 Sty 2012, 21:26

witam... pracuje na ediusie 4,5 i zamierzam zmienić na 5.0 lub 5.5, ale znów zauważyłem ze adoby prmiere cs4 bardzo ładnie się prezentuje, kopiłem ostatnio cały pakiet adobe cs4 i po odpaleniu premiere i po obejrzeniu jego funkcji na pierwszy zut oka wydal sie program na którym można więcej zdziałać niż w ediusie (choć wydawał mi sie edius łatwiejszy w obsłudze) ... i teraz sam nie wiem co robić...
Tomecko
Just Arrived

Re: Adobe Premiere CS4 czy edius 5

Postprzez fancy » 01 Lut 2012, 01:02

Pytanie nie jest zbyt przemyślane. Nikt Ci nie odpowie konkretnie, żebyś przeszedł na Adobe czy został przy Ediusie. To jest indywidualny wybór, jeden lubi montować w tym a drugi w tamtym. Dodam że dobrze zauważyłeś bo Adobe jest bardziej rozbudowane a Edius jest prostszy w obsłudze.
5D mk II, R-26, NTG-2
fancy
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Łódź | Płock

Postprzez WFanus » 02 Lut 2012, 00:23

Chyba ktoś cię naciął. CS4 to model stary jak świat. Aktualny jest CS5,5 (istotne choćby ze względu na obsługę plików z dslr)
WFanus
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez 123 » 02 Lut 2012, 00:38

po odpaleniu premiere i po obejrzeniu jego funkcji na pierwszy zut oka wydal sie program na którym można więcej zdziałać niż w ediusie

Człowieku z twojej wypowiedzi tylko jedna myśl mi się nasuwa .Ani jednego ani drugiego programu kompletnie nie znasz .
123
VIP Member
VIP Member

Postprzez Tomecko » 05 Lut 2012, 22:33

po czy stwierdzasz ze się nie znam... na ediusie już troszkę pracuje... a premiere faktycznie... nic nie wiem... dlatego napisałem tego posta... moze ktos z was miał juz taki problem... na jakich programach wy pracujecie?... jakie widzicie różnice miedzy nimi... kurcze... moze i nie jestem jakimś super guru i nie wiem wszystkiego...dlatego pisze
Tomecko
Just Arrived

Postprzez imeil » 06 Lut 2012, 08:50

A ja pozwolę sobie stwierdzić że piszecie nie widząc jednego małego problemu... że montaż to sztuka i doświadczenie a program jakim tor robisz jest raczej na drugim miejscu. Dobry montażysta z doświadczeniem zrobi mistrzowski montaż przy pomocy darmowych programów (niektóre z nich nie odbiegają stabilności i jakości drogim i płatnym),a zielony choćby mu dać wszystkie ediusy, Premiery, Fajnalkaty świata wzbogacone o dziesiątki dodatkowych - rzekomo niezbędnych - pluginów i dodatków to i tak nic znośnego z nich nie wypluje.
Program to w tej chwili bardziej kwestia gustu i środowiska pracy na którym dany montażysta "się wychował" więc ilu będziesz miał montażystów(lub jak kiedyś pewna firma nazwała ten fach zupełnie poważnie - monterów)- tyle będziesz miał opinii i przepychanek na temat wyższości świąt bożego narodzenia nad świętami wielkiej nocy.
Osobiście używam Adobe Premiere Pro i darmowych alternatyw do montażu. Dlaczego Premiere Pro? Nie dlatego że jest lepszy czy gorszy od innych programów, ale dlatego że Premiere jest częścią pakietu Adobe który stanowi dość spójne środowisko dzieki któremu można bardzo przyjemnie pracować.
A co Ty wybierzesz to tylko i wyłączne Twoja sprawa bo to nie programu powinieneś się uczyć... powinieneś się uczyć sztuki opowiadania obrazem.
http://splaszfx.pl - praca
http://motionfreaks.pl - Newsy i After Effects
25fps.pl - relaks i filmiki
http://www.dslry.pl - kamery i filmowanie
imeil
VIP Member
VIP Member

Postprzez Tomecko » 01 Mar 2012, 18:08

imeil napisał(a):Osobiście używam Adobe Premiere Pro i darmowych alternatyw do montażu. Dlaczego Premiere Pro? Nie dlatego że jest lepszy czy gorszy od innych programów, ale dlatego że Premiere jest częścią pakietu Adobe który stanowi dość spójne środowisko dzieki któremu można bardzo przyjemnie pracować.

No wlasnie tez sie zastanawiałem nad zmiana na premiere ponieważ coraz wiecej pracuje na Adobe AE i wydaje mi sie ze te programy razem lepiej będą pogracować razem...
Tomecko
Just Arrived

Postprzez karus93 » 01 Mar 2012, 21:01

Tomecko napisał(a):
imeil napisał(a):Osobiście używam Adobe Premiere Pro i darmowych alternatyw do montażu. Dlaczego Premiere Pro? Nie dlatego że jest lepszy czy gorszy od innych programów, ale dlatego że Premiere jest częścią pakietu Adobe który stanowi dość spójne środowisko dzieki któremu można bardzo przyjemnie pracować.

No wlasnie tez sie zastanawiałem nad zmiana na premiere ponieważ coraz wiecej pracuje na Adobe AE i wydaje mi sie ze te programy razem lepiej będą pogracować razem...

AE i Premiere to potężny zestaw.
W ediusie podoba mi sie przejzystosc obsługi , ale wbrew pozorom nie jest to prosty program
Apremiere moim zdaniem jest mocno nadziubdziane, ale nie jest tak trudny jak sie wydaje, a jak siedzialo sie wczesniej na ae to wogóle juz bajka

Ogólnie to nie był bym w stanie ocenic ,ktory program jest lepszy,obydwa sa dobre(na swoj sposob)
Canon 5d Mark II + Sigma 24-70 mm F2.8 EX DG HSM+ Canon EF 15mm f2.8 Fisheye+
Flycam 5000+ Figrig+ Slidecam+ Greenscreen pinacle chroma key
Awatar użytkownika
karus93
Senior Member
Senior Member

Miejscowość: Tomaszów Lubelski

Postprzez MMirek » 01 Mar 2012, 21:36

Dla mnie to bzdura pytać na forum jaki program lepszy. Pracowałem 7 lat na Premiere, 5 lat na Liquid Edition, ponad 1 rok na Vegasie, Prawie 2 lata na Final Cut Pro, a teraz 1 rok na Ediusie. I nie potrafię określić który lepszy. W każdym z tych programów znajdzie się coś fajnego czego nie ma w innych. Wybrać jakiś i montować. To montażysta tworzy filmy a nie program...
MMirek
Pro Member
Pro Member

Postprzez karus93 » 01 Mar 2012, 21:52

tylko nie skacz z kwiatka na kwiatek bo jak się zna na wszystkim to sie nie zna tak naprawde na niczym ;)
Canon 5d Mark II + Sigma 24-70 mm F2.8 EX DG HSM+ Canon EF 15mm f2.8 Fisheye+
Flycam 5000+ Figrig+ Slidecam+ Greenscreen pinacle chroma key
Awatar użytkownika
karus93
Senior Member
Senior Member

Miejscowość: Tomaszów Lubelski

Następna

Wróć do Sprzęt do edycji i montażu

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości