Adapter - obiektywy nikona do 7d

Adapter - obiektywy nikona do 7d

Postprzez superdol » 16 Kwi 2010, 10:13

Witam!

Czy możecie mi polecić jakiś "najlepszy" adapter, przejściówkę pozwalający/ą na podpięcie szkieł nikona do body 7d canona?

Powiedzmy, że cena nie gra roli
Czy tego typu urządzenia niosą jakieś ryzyko zniszczenia sprzętu?
Jakie sÄ… ograniczenia poza manualnym ostrzeniem?
Jest jakiś wpływ na jakość obrazu i czy aby przypadkiem nie zredukuje mi to ilości światła?

pozdrawiam
superdol
Pro Member
Pro Member

Re: Adapter - obiektywy nikona do 7d

Postprzez żorż » 16 Kwi 2010, 13:08

Jest kilka tematów na cinema5D, warto tam zajrzeć. Nie ma sensu kupować tych najdroższych bo często niczym się nie różnią od tych bardzo tanich, to jest w końcu kawałek metalu. Musi byc w miarę solidnie wykonany i najlepiej mieć potwierdzenie ostrości. Ja swój kupiłem kilka na ebayu za 20 dolarów, żeby nie musieć zmieniać do za każdym razem kiedy używam innego obiektywu, i wszystkie działają doskonale.

W niczym nie przeszkadzają, nie zabierają światła, nie utrudniają ostrzenia.
żorż
Just Arrived

Postprzez colorist » 16 Kwi 2010, 18:50

Ja kupiłem taki za 80 zł na allegro do 5d mark 2 i kompletnie żadnych problemów chodź mój kolega mówi ze przydał by się ten konwerter z ostrzeniem ale nie znam się na tym wiec nie powiem
colorist
New Member
New Member

Postprzez mtede » 17 Kwi 2010, 13:42

ja planuję w niedalekiej przyszłości kupić konwerter do nikkora 50mm 1.8 bo mam taki w domu a to będzie idealna alternatywa na start z 5d .
Awatar użytkownika
mtede
Senior Member
Senior Member

Miejscowość: Warszawa

Postprzez superdol » 18 Kwi 2010, 20:40

Coś takiego znalazłem na allegro:
http://allegro.pl/item1000940115_adapte ... ai_af.html

Co o tym myślicie?
jeśli chodzi o potwierdzenie ostrości to o ile dobrze zrozumiałem jest to tylko sygnał dźwiękowy bez wspolpracy z mechanizmem autofocusa.
Zgadza sie?

W sumie chyba nie aż tak przydatne przy filmowaniu, szczególnie jeśli się korzysta z zew. monitora
superdol
Pro Member
Pro Member

Postprzez Amadi » 18 Kwi 2010, 20:53

Adapterów które by współpracowały z mechanizmem autofocusa nie ma. To potwierdzenie przydaje się w fotografii o tyle, że bez odpowiedniej matówki ręczne ustawianie ostrości na oko jest niemal niewykonalne. Przy filmie różnica żadna.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez superdol » 26 Kwi 2010, 18:45

No więc kupiłem adapter bez dandeliona.
Fisheye nikkorowski ostrzy najdalej na pare centymetrów, a tamron 17-50mm 2.8 na pare metrów (o nieskonczonosci moge zapomniec- do tego w fisheye'u widac rogi obiektywu więc nie nadaje sie nawet do makro)
Założyłem podobny temat na trzech różnych forach i nikt nie wspomniał o takiej "drobnostce" :)

Z kolei druga sprawa, znacznie poważniejsza przy której niestety objawiła się moja głupota.
Mianowicie nie przyszło mi do głowy, że żaden z tych obiektywów nie posiada manualnie ustawianej przysłony:)
Nie wiem czemu, ale założyłem, że to oczywiste...

Po podłączeniu tamrona do 7d przysłona ustawia się na maksimum lub w okolicach bo przez matówkę nic nie widać, na live view również bardzo ciemno, próbowałem podlaczyć obiektyw do nikona d80 i ustawić wartość na 2.8 po czym odrazu przepiąć do 7d, ale niestety nic to nie daje:)

Nie ma na to jakiejś sztuczki? Bo i tak używam najniższej przeważnie...

Nie stać mnie chwilowo na szkła canona i nie bardzo wiem co teraz zrobić, nawet pożyczyć nie ma od kogo:)

pozdro
superdol
Pro Member
Pro Member

Postprzez czerski » 27 Kwi 2010, 22:41

Wątek poboczny, ale może się komuś przyda: dandelion to jest trochę mit powiewający na maszcie mitu. Mam adapter do M42 z dandelionem - i gwarantuję, że potwierdzenie ostrości oznacza tylko "punkt ostrzenia wypada gdzieś w okolicy obiektu, plus minus 10cm", przynajmniej przy maksymalnie otwartej przysłonie (a co to znaczy nie trafić o 5cm obiektywem f/1.4 - nie muszę tłumaczyć). Gdzieś od f/5 działa mniej więcej poprawnie - co oznacza tylko tyle, że przekłamanie jest mniejsze niż głębokość strefy ostrości i punkt badany jakoś się w niej zmieści.
---
http://czerski.art.pl/
http://vimeo.com/czerski
[youtube]http://www.youtube.com/user/PiotrCzerski[/youtube]
Awatar użytkownika
czerski
Member
Member

Miejscowość: Gdańsk, PL

Postprzez superdol » 28 Kwi 2010, 14:20

O, Czerski:) Czytywałem kiedyś gadugadu.blog.pl

pozdro
superdol
Pro Member
Pro Member

Postprzez kroox23 » 01 Wrz 2010, 23:13

Od paru dni jestem posiadaczem 7D body only ( jak narazie) i Nikona D90+ Nikkor 18-105 f/3,5 VR Kit. Nikona oczywiscie chcialbym sie pozbyc. Za niedlugo wystawie go na allegro, ale zastanawiam sie co zrobic z obiektywem? Jak myslicie- lepiej zostawic i dokupic adapter czy sprzedac razem z body? Do 7D chce na starcie kupic Samyanga 8mm f/3,5 o ktorym z reszta juz wspominalem, takze taki zoom w sumie moglby sie przydac do normalnych ujec...
kroox23
Member
Member

Następna

Wróć do Obiektywy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości