ABC Sony Vegas

ABC Sony Vegas

Postprzez marlab » 26 Cze 2011, 19:13

Cześć,
tradycyjnie szukałem ale nie znalazłem :) Po zbudowaniu slidera z Waszą pomocą (za co jeszcze raz dziękuję) przyszedł czas na pierwsze filmy. Softu do edycji nigdy nie używałem, jednak wybór padł na Sony Vegas 10 (cena). Powoli przerabiam podstawy typu wytnij, wklej, pierwsze pluginy etc. Utkwiłem jednak na podstawach.

Czy ktoś z szanownych kolegów i koleżanek może mi pomóc ?

A) Nagrałem materiał w formacie 1200 50 klatek (aby go zwolnić w twixtorze) oraz 1900 25 klatek, czy tworząc w Sony Vegas nowy projekt mam wybrać rozdzielczosć projektu 1200 czy 1900 ? (rozumiem że przeskaluje w dół lub górę) na logikę powinienem brać jakość gorszą ? Ale czy ma to jakiekolwiek znaczenie ? Z drugiej strony jak 90% materiału mam w 1900 to po co go pogarszać.

B) Jaki wybieracie plik wyjściowy w SV ?

C) Czy dekompresja ma sens w przypadku 60D ? mam gdzieś 8bit, a przerobiony materiał np. MPEG_Streamclip_1.2 strasznie muli ... SV bardzo dobrze radzi sobie z surówką na stosunkowo cienkim kompie (i5 2.5, 4GB ram, windows 7)

D) Co robię źle (patrz screen). Do renderingu i zapisaniu piku mam takie paski w dynamicznych scenach ..Dzieje się tak przy rożnych formatach docelowych i różnych rozdzielczościach

http://imageshack.us/f/703/clipboard02hy.jpg/
Proszę kliknąć na duży i zobaczyć rowerzystkę :/. Oczywiście w surówce tego nie ma, wszystko jest płynnie..

Image

E) Mam sceny nagrywane o różnej porze złotej godziny :) Czy można je jakoś w SV dopasować do siebie ? Np grupowo ustawić nasycenie kolorów albo kontrast ? Np dostosować 4 filmy do 5 jako wzorzec ? Czy tylko ręcznie suwakami ? :)
Każdy film ma niestety nieco inną kolorystykę ...

F) Ściągnąłem demo Twixtora, dodaje tradycyjnie czerwony krzyż ale na prawie całej scenie w której użyłem Twixtora mam po prostu czerwony ekran. Czerwony cały i nic więcej, czy to kwestia jakiś ustawień czy może zwykły błąd ? (przeinstalowanie wtyczki nie pomaga). Czy możecie polecić coś zamiast Twixtora pod Sony Vegas lub samodzielnego ?

Pozdrawiam i liczę na wyrozumiałość :)
marlab
Member
Member

Re: ABC Sony Vegas

Postprzez Amadi » 26 Cze 2011, 19:46

Postaram się na szybko na część odpowiedzieć.

A) bez różnicy, ostatecznie rozmiar i tak możesz wybrać przy renderowaniu. 1280 skalowane w górę do 1920 pięknie wyglądać nie będzie ale jeśli to docelowo idzie do internetu to w sumie powinno przejść.

B) zależnie od potrzeb. Do archiwizacji wewnętrznej MXF 4:2:2 50Mbit, do puszczania w świat zwykle WMV z suwakiem jakości w okolicy 85-90

C) jak działa na surówce to pracuj na surówce

D) to wygląda jak przeplot. Nie wiem jakim cudem się pojawił, polecam sprawdzić czy aby na pewno wszędzie w projekcie i ustawieniach rendera jest "progressive"

E) grupowe kolorowanie można rozwiązać na dwa sposoby - 1 to nałożenie efektu na całą ścieżkę i trzymanie grup na osobnych trackach, 2 to zapisanie presetu w color correctorze (czy dowolnym innym efekcie) i przywoływanie go w kolejnych klipach. Żadnej automatyki nie ma, generalnie robisz to na suwakach. Polecam się wspomóc wykresami (view/video scopes) - tu masz to w miarę objaśnione:
http://videodslr.pl/post18624.html

F) tu Ci nie pomogę, Twixora nie używałem.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez marlab » 26 Cze 2011, 20:27

No właśnie nie wiem gdzie to jeszcze można ustawić ...

Dzięki za pomoc !

D) to wygląda jak przeplot. Nie wiem jakim cudem się pojawił, polecam sprawdzić czy aby na pewno wszędzie w projekcie i ustawieniach rendera jest "progressive"
marlab
Member
Member

Postprzez marlab » 26 Cze 2011, 20:43

ok, działa :) Jeszcze abym ogarnął Twixtora i byłoby na tyle na ten tydzień :)
marlab
Member
Member

Postprzez marmix » 02 Lip 2011, 00:46

http://help.revisionfx.com/tutorial/130/

Mam nadzije że to ułatwi.Osobiście nękałem ich o wersje na vegasa od długiego czasu wkońcu nawet special price mi dali :) To się nazywa pamięć o kliencie i dobre podejście.Nigdy nie uświadczyłem tego w naszym kraju.
Pojawił się update vegas pro 10 ver. e.
Wnosi pare ciekawych poprawek i działa stabilniej.
Awatar użytkownika
marmix
VIP Super Member
VIP Super Member

Miejscowość: Danzig

Postprzez Dybcio » 25 Gru 2011, 19:46

Ja mam problem wlasnie z czerwonym tłem na podgladzie i wyrenderowanym materiale. Co robie źle?
Dybcio
Just Arrived

Postprzez Amadi » 26 Gru 2011, 20:14

Za duży projekt/za słaby komputer/stara wersja Vegasa
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez kamel987 » 27 Gru 2011, 15:51

OK teraz mój problem ;D

Jeżeli przyspieszam lub zwalniam materiał to robią się tzw duchy czyli przykładowo postać na filmie dostaję tj cień.... aby to wyeliminować zalecane jest wejście w properties dla danego fragmentu a następnie zaznaczenie "disable resamble".
Ok zajebiście, klatki wracają do normy, nie ma już efektu ducha, ale?? no właśnie jest ale o którym nikt nie piszę...
Mianowicie... obraz zaczyna lekko skakać - przestaje być płynny... i tak jak w maire stateczne ujęcia tego tak nie widać, to tak jak np jest to "podjazd" z flycamem to widać leciutkie przeskoki.
Także disable resamble nie jest dla mnie załatwieniem sprawy. Ja bym chciał wiedzieć dlaczego w ogóle tworzą się te "duchy" co jest tego przyczyną i jak to załatwić inaczej ? ? To materiału z 25klatek nie mogę spowolnić nawet do 90% bez efektu duchów, jak one się tworzą o co kaman?
Czuję że Amadi będzie wiedział... hehe ale czekam od wszystkich na odp ;D
kamel987
Prince of VDSLR
Prince of VDSLR

Postprzez maviozo » 27 Gru 2011, 16:00

Odpowiedź na to pytanie padła już na tym forum niedawno, wystarczy poszukać. Disable resample jest użyteczne w zasadzie tylko przy przyśpieszaniu materiału, bo przy zwalnianiu, Vegas po prostu zwalnia czas trwania każdej klatki, dlatego jest wrażenie skoków. Nic na to nie poradzisz w samym vegasie. Są programy/pluginy, które tworzą sztuczne klatki pomiędzy nimi, jak wspomniany twixtor. Pamiętaj, że są to klatki tworzone przez komputer, zatem często widać morfing pomiędzy nimi.

Jeżeli przygotowujesz materiał pod slowmo, to powinieneś najpierw rejestrować materiał z maksymalnym możliwym klatkarzem, chociaż 50i/60i i zwolnić go o połowę w vegasie z użyciem interpolacji a nie blendingu. Wtedy masz dwukrotne zwolnienie bez zacinania (oczywiście kosztem konwersji przeplotu do progressiv), a dopiero tak zwolniony materiał traktować pluginem. Wtedy z pewnością "błędy" twixtora nie są aż tak widoczne.

Duchy są efektem tego, że być może masz ustawiony "blend" w ustawieniach projektu, a nie interpolate. Duchy dodatkowo pojawiają się też przy zwolnieniu innym niż 50% na materiale z przeplotem. Po prostu vegas traktuje klatki jak osobne obrazki i robi pomiędzy nimi płynne przejścia, by wyrównać czas trwania klatek.
5D mk II | Sigma 24-70mm 2.8 | Samyang 14mm, 35mm | HXR-NX5 | HDR-FX1 | FlyCam+kamizelka+inne rodzą się w bólach :D
maviozo
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez kamel987 » 27 Gru 2011, 16:18

chodzi ci o Deinterplace method? Mam ustawione na None, a powinno być na Interpolate fields?
Ustawiłem tak ale nic się nie zmienia... duchy pozostają...

Ok czyli przy przyspieszaniu mogę używać Disable Resample i sprawę mam rozwiązaną.

Porzadkując to co napisałeś:

Biorę materiał 60 klatek i zwalaniam go o połowę (do 50%) za pomocą Velocity z ustawieniem projektu: Deinterplace method - Interpolate fields i dopiero teraz za pomocą Twixtora próbuje uzyskać większe zwolnienie ? ? I to przyniesie mniej artefaktów niż zwalnianie odrazu w Twixtorze?

A wracając do 25 klatek... mam 25 klatek i zwalniam do 90%... mam duchy... nic na to nie poradze już? Po prostu wyświetlenie 25 klatek zwalania się w czasie i albo jestem skazany na duchy albo resample i wtedy lekkie zacięcia?

BTW w projekcie mam zaznaczone: Field order: none progresivescan
kamel987
Prince of VDSLR
Prince of VDSLR

Następna

Wróć do Na PC

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości