60 D, jakie macie doświadczenia?

60 D, jakie macie doświadczenia?

Postprzez pablox108 » 12 Sty 2012, 11:12

Jakie macie doświadczeniaz z 60D? czy jest wart swoich pieniędzy, czy lepiej juz przeskoczyć na 7D??
pablox108
Just Arrived

Re: 60 D, jakie macie doświadczenia?

Postprzez Irwusek » 12 Sty 2012, 11:36

Chętnie też posłucham bo właśnie przymierzałem się do zakupu 60D :) ale raczej kupię tego 60D, bo 7D już po za moim budżetem :/
Irwusek
Just Arrived

Miejscowość: okolice Gorzów Wlkp.

Postprzez RAVCAM » 12 Sty 2012, 20:34

pablox108 napisał(a):Jakie macie doświadczeniaz z 60D? czy jest wart swoich pieniędzy, czy lepiej juz przeskoczyć na 7D??

Różne są teorie...jedni mówią, ze 7D mniej szumi od 60D i 550/600D, inni, ze to to samo.
W przypadku 7D nie masz mozliwosci wgrania ML, w tamtych masz...
i z jednej strony masz sporo więcej możliwości...a z drugiej ryzyko,
że Ci sie to wysypie w najmniej odpowiednim momencie.

Ja mogę napisać jakie ja bym podjął kroki...
Gdybym miał kasę na 7D, to wolałbym sie wstrzymać i dołożyć do 5D.
(o ile przy mniejszym iso różnica w obrazie jest pomijalna,
to przy wyższym nie da się tego nie zauważyć)

W innym przypadku raczej skusiłbym sie na 600D
Zalety to odchylany wizjer i zoom x3 bez wyraźnych strat w obrazie.

Pozdrawiam,
RAV
RAVCAM
Pro Member
Pro Member

Postprzez MMirek » 12 Sty 2012, 21:24

60 d też ma odchylamy wizjer ...
MMirek
Pro Member
Pro Member

Postprzez xdcam » 13 Sty 2012, 08:19

Używam 60D od jesieni 2010 roku. W porównaniu z niższymi modelami jest bardziej ergonomiczny, wyświetlacz LCD i drugie pokrętło na prawdę się przydają. Możliwość ręcznego wysterowania dźwięku w połączeniu z zewnetrzną konsoletą reporterską zapewnia znakomitą jakość dźwięku przy zapisie bezposrednio lustrzanką. Przyzwoity, półprofesjonalny model. Wizualnie różnica w porównaniu z 7D jest prawie żadna. Ten ostatni jest wykonany z lepszych materiałów i ma dwa procesory, przez co jest szybszy. Taki niepełnoklatkowy odpowiednik 5D.
W przypadku 60D najbardziej rozczarowały mnie dwie rzeczy: szumy i zachowanie balansu bieli.
Otóż należy zdecydowanie zdementować samopowtarzającą się internetową opinię, jakoby rzekomo lustrzanki niepełnoklatkowe zapewniały znakomitą jakość obrazu w słabym oświetleniu. Canon 60D przy większych czułościach (rzędu 1000-1600 ISO) szumi jak przeciętna kamera, a nawet bardziej. Przy czym bardzo mylące są wszelkie filmy spotykane w internecie, gdyż downscaling i kompresja (np. na YouTube) powodują wizualne wrażenie dużo lepsze niż w rzeczywistości. Wady wychodzą przy normalnej obserwacji obrazu na telewizorze HD.
Canon 60D bardzo słabo się balansuje. W niektórych warunkach nie ma możliwości uzyskania prawidłowej kolorystyki ani na AWB, ani balansując ręcznie, ani ustawiając temperaturę w stopniach Kelwina. Bardzo przydałaby się możliwość korekcji balansu bieli w kierunku któregoś z kolorów tak, jak ma to miejsce w trybie foto. Niestety w 60D w trybie filmowym taka opcja nie występuje w menu.
Innym problemem jest zachowanie lustrzanki w otoczeniu wszechobecnego obecnie oświetlenia "energooszczędnego" (nawet specjalistycznych fluorescencyjnych żarówek fotograficznych). W przeciwieństwie do kamer, obraz z 60D w takich warunkach to istna masakra. Kolor skóry albo trubioblady, albo żółty.
Magic Lantern działa bez problemu, jednak moim zdaniem w praktyce przydatny jest jedynie peaking, powiększenie w trakcie filmowania i kilka pomniejszych funkcji. Generalnie nie wpływa on na jakość rejestrowanego obrazu. Niektórym być może przyda się możliwość programowania zdjęć do timelapse. Muszę przetestować jak działa ML z mikrofonem z kablem symetrycznym, gdyż taką możliwość w 60D on stwarza.
Awatar użytkownika
xdcam
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez RAVCAM » 13 Sty 2012, 11:49

xdcam napisał(a):Canon 60D przy większych czułościach (rzędu 1000-1600 ISO) szumi jak przeciętna kamera, a nawet bardziej. Przy czym bardzo mylące są wszelkie filmy spotykane w internecie, gdyż downscaling i kompresja (np. na YouTube) powodują wizualne wrażenie dużo lepsze niż w rzeczywistości. Wady wychodzą przy normalnej obserwacji obrazu na telewizorze HD.

Masz racje, o tym mało się pisze...ale takie są fakty.
Nie dość, że szumy, to jeszcze obraz robi sie jakiś taki bardzo mydlany i traci sporo ostrości.

Dla tego tez w pierwszej kolejności polecam Canon 5D,
bowiem tutaj możemy pracować na większym ISO.

(mam takie wrażenie, ze 5D przy ISO 3200 ma mniejsze szumy niż canon7D przy 1600)

Zalety lustrzanek w porównaniu z kamerami uwydatniają się dopiero po podpięciu stalek i pracy przy f1,4.

Pozdrawiam,
RAV
RAVCAM
Pro Member
Pro Member

Postprzez greg » 13 Sty 2012, 12:11

RAVCAM napisał(a):(mam takie wrażenie, ze 5D przy ISO 3200 ma mniejsze szumy niż canon7D przy 1600)

Moze nie tak drastycznie, ale faktycznie jest spora roznica. Idealnie jest posiadac 5d i 7d - gdyz mamy wtedy dwa zakresy dostepnych ogniskowych, mozliwosc filmowania w 60fps, i w pelni kompatybilne akcesoria takie jak baterie i karty.
Awatar użytkownika
greg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wolverhampton UK

Postprzez Kenzo » 13 Sty 2012, 12:18

Jeżeli myślimy również o fotografowaniu to 60D jest dużo bardziej ergonomiczny, jeżeli tylko o filmowaniu to warto rozważyć 600D, możliwości te same a tańszy o ponad 1K, co można przeznaczyć na obiektyw, rig, itd. Natomiast co może być dość istotnym parametrem przy zakupie, w 600D o ile się nie mylę dalej nie da się wyłączyć AGC.
Co do 7d to moim zdaniem jego największą wadą jest brak ML-a, natomiast dużą zaletą jest to, że jako jedyna puszka Canona wypuszcza w trakcie nagrywania sygnał HD po HDMI.

xdcam napisał(a):Magic Lantern działa bez problemu, jednak moim zdaniem w praktyce przydatny jest jedynie peaking, powiększenie w trakcie filmowania i kilka pomniejszych funkcji.

Powiedziałbym, że przydatność funkcji zależy od tego co się używa. Ja osobiście w ogóle nie wyobrażam sobie już obsługi Canona bez ML-a.

xdcam napisał(a):Bardzo przydałaby się możliwość korekcji balansu bieli w kierunku któregoś z kolorów tak, jak ma to miejsce w trybie foto. Niestety w 60D w trybie filmowym taka opcja nie występuje w menu.

No choćby to jest dostępne z poziomu ML (chyba, że w ML dla 60D tego akurat nie ma).
Awatar użytkownika
Kenzo
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wieliczka

Postprzez xdcam » 14 Sty 2012, 21:33

Kenzo napisał(a): w 600D o ile się nie mylę dalej nie da się wyłączyć AGC.

Na 99% da się. Natomiast świeczki poziomu wysterowania w ML chodzą tylko w czasie nagrywania. Przynajmniej z tego co widziałem wczoraj w 600 znajomego. :D
Kenzo napisał(a):No choćby to jest dostępne z poziomu ML (chyba, że w ML dla 60D tego akurat nie ma).

Rzeczywiście w ML na 60D jest korekcja WB green -> magneta i blue -> amber. Tylko inaczej wygląda niż w menu Canona w trybie fotograficznym. :D
Awatar użytkownika
xdcam
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez maciek8791 » 25 Sty 2012, 01:49

xdcam napisał(a):Otóż należy zdecydowanie zdementować samopowtarzającą się internetową opinię, jakoby rzekomo lustrzanki niepełnoklatkowe zapewniały znakomitą jakość obrazu w słabym oświetleniu. Canon 60D przy większych czułościach (rzędu 1000-1600 ISO) szumi jak przeciętna kamera, a nawet bardziej. Przy czym bardzo mylące są wszelkie filmy spotykane w internecie, gdyż downscaling i kompresja (np. na YouTube) powodują wizualne wrażenie dużo lepsze niż w rzeczywistości. Wady wychodzą przy normalnej obserwacji obrazu na telewizorze HD.

Cała prawda o tym aparacie.

Ja przesiadłem się na 60d z kamery fx1. Było miło do czasu rejestracji właśnie w słabym świetle. To nie jest to, że jest źle - jest wręcz tragicznie. Czy zdajecie sobie sprawę że w trudnych warunkach taka stara rozklekotana fx1 to po prostu nieosiągalny cud jakości w porównaniu do 60d? Piszę z własnych doświadczeń przepaść wielka jak grand canion a syf który zarejestrowałem canonem przypominał jakością filmiki z jakiejś nokii obrzydliwe rozmyte mydło ciemne twarze po prostu horror, iso w okolicach 1600 to już w ogóle jeden wielki syf. Oczywiście w plenerze jest dobrze, dużo możliwości itd ale broń boże iść z tym np na filmowanie ślubu do ciemnego kościoła.

Uważajcie jak ktoś wam puści teksta w stylu że to np. dobry sprzęt na wesela czy coś w tym rodzaju.

pozdrawiam
Maciek
maciek8791
Senior Member
Senior Member

Następna

Wróć do Canon 60D

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości