60 D, jakie macie doświadczenia?

Re: 60 D, jakie macie doświadczenia?

Postprzez elvidlodz » 25 Sty 2012, 08:52

A z jakim szkłem filmowałeś??
Pozdrawiam
Damian
elvidlodz
Senior Member
Senior Member

Miejscowość: Łódź

Postprzez adi0 » 25 Sty 2012, 12:43

maciek8791 napisał(a):
xdcam napisał(a):Otóż należy zdecydowanie zdementować samopowtarzającą się internetową opinię, jakoby rzekomo lustrzanki niepełnoklatkowe zapewniały znakomitą jakość obrazu w słabym oświetleniu. Canon 60D przy większych czułościach (rzędu 1000-1600 ISO) szumi jak przeciętna kamera, a nawet bardziej. Przy czym bardzo mylące są wszelkie filmy spotykane w internecie, gdyż downscaling i kompresja (np. na YouTube) powodują wizualne wrażenie dużo lepsze niż w rzeczywistości. Wady wychodzą przy normalnej obserwacji obrazu na telewizorze HD.

Cała prawda o tym aparacie.

Ja przesiadłem się na 60d z kamery fx1. Było miło do czasu rejestracji właśnie w słabym świetle. To nie jest to, że jest źle - jest wręcz tragicznie. Czy zdajecie sobie sprawę że w trudnych warunkach taka stara rozklekotana fx1 to po prostu nieosiągalny cud jakości w porównaniu do 60d? Piszę z własnych doświadczeń przepaść wielka jak grand canion a syf który zarejestrowałem canonem przypominał jakością filmiki z jakiejś nokii obrzydliwe rozmyte mydło ciemne twarze po prostu horror, iso w okolicach 1600 to już w ogóle jeden wielki syf. Oczywiście w plenerze jest dobrze, dużo możliwości itd ale broń boże iść z tym np na filmowanie ślubu do ciemnego kościoła.

Uważajcie jak ktoś wam puści teksta w stylu że to np. dobry sprzęt na wesela czy coś w tym rodzaju.

pozdrawiam
Maciek

i to jest generalny problem z lustrznakami na imprezie typu wesele, kamerzysci ktozy dotychczas pracowali na kamerach ktore sa naprawde bogato wyposazone w rozne udogodnienia, przesiadaja sie na lustrzanke poniewaz obejrzeli pare pieknych obrazkow w necie i mysla ze wystrczy kupic lustro jakis jeden obiektyw, bo w koncu w kamerze jest tylko jeden i starczy i mozna zaczynac pracowac... a tu dupa ;) Lustrzanka to tylko w pewnym sensie rekorder, by uzyskac piekny obraz nalezy kupic zestaw jasniutkich stalek, dobrej klasy statywy i poswiecic wiele godzin na umiejetnosc wykorzystania sprzetu. Filmowanie slubu lustrzanka to niejest dziecinna zabawa, sam od niedawna staram sie ogarnac temat, wiele juz zpapralem ujec lecz duzo juz sie nauczylem i dodam ze coraz bardziej mi sie to podoba ;)
Canon 60d & 50d
adi0
New Member
New Member

Postprzez maviozo » 25 Sty 2012, 13:10

i to jest generalny problem z lustrznakami na imprezie typu wesele
Pozwolę się nie zgodzić. 5d2 zjada FXa na śniadanie i oferuje podobną czułość co NX, która jest od fxa dużo jaśniejsza. Jak ktoś chce oszczędzać kupując tanie body to trudno tu mówić o poważnym podejściu do tematu.
A miałem do dyspozycji póki co tylko szkiełka z sygnatury, które przecież nie są demonami jasności.
5D mk II | Sigma 24-70mm 2.8 | Samyang 14mm, 35mm | HXR-NX5 | HDR-FX1 | FlyCam+kamizelka+inne rodzą się w bólach :D
maviozo
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez MMirek » 25 Sty 2012, 14:16

maviozo napisał(a):5dmk2 ....oferuje podobną czułość co NX,

A ja pozwolę się z kolegą nie zgodzić :)
Jeśli porównujesz to : Nx ma obiektyw ze światłem 1:1.6 więc załóż do 5dmk2 też obiektyw z takim światłem !
I co wtedy ? Nx nie ma szans , więcej - Ex nie ma szans ...
Dla mnie tylko problemem jest brak 50i bo chciałbym to mieszać z materiałem z Ex i docelowo na BluRay ...
MMirek
Pro Member
Pro Member

Postprzez maviozo » 25 Sty 2012, 14:29

Przecież napisałem, że to nie są najjaśniejsze dostępne szkła a miałem na myśli porównanie głównie ze światłem 2.8 :) Pięćdziesiątka 1.8 (iso 400 :o ) to już w ogóle kosmos, ale nie opękasz całego wesela tym szkłem w pojedynkę, zwłaszcza w kulminacyjnych momentach, więc jeżeli chcesz lecieć całość, to tylko uniwersalny zoom. Na razie nie wyobrażam sobie przepinania stałek w kościele podczas przysięgi, czy oczepinach (oczywiście mówimy o sytuacji pracy w pojedynkę), dlatego IMO nie można porównać kamery do aparatu ze stałkami.
Jeszcze inna sprawa, że 1.6 w NX masz tylko na najszerszej dziurze, przy 20x powyżej 3.
5D mk II | Sigma 24-70mm 2.8 | Samyang 14mm, 35mm | HXR-NX5 | HDR-FX1 | FlyCam+kamizelka+inne rodzą się w bólach :D
maviozo
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez MMirek » 25 Sty 2012, 21:37

Całe wesele 1 lustrem ??? Odważny jesteś :shock:
MMirek
Pro Member
Pro Member

Poprzednia

Wróć do Canon 60D

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości