5DMkII - jak ustawic "optymalne" parametry dla materialu ama

5DMkII - jak ustawic "optymalne" parametry dla materialu ama

Postprzez Pyxis » 28 Mar 2010, 22:06

Witam.
Bardzo sie ucieszylem, ze forum o takiej tematyce jest w sieci. :-)
Uzywam aparatu 5DMkII od niedawna po przesiadce z czysto analogowej fotografii. Sluzy mi on do fotografowania i z tym nie mam problemow, ale opcji filmowania ni jak nie moge okielznac.

Napisze krotko w czym rzecz:
Tak sie szczesliwie sklada, ze mam mozliwosc dokumentowania rozwoju mojej niedawno urodzonej corki. Prosze o napisanie w kilku prostych zdaniach laikowi jakich nastaw uzyc w aparacie, aby w miare optymalnie nakrecic prosty domowy filmik ktory za kilka lat bedzie dla mnie ciekawym dokumentem? Chodzi mi o to jakie tryby pracy aparatu ustawic. Mam wgrany najnowszy firmware z poprawkami odnosnie funkcji video w aparacie.
Poki co nagrania beda realizowane glownie w domu, ale z nastaniem wiosny coraz czesciej w plenarze.

Traktuje to jako ciekawe uzupelnienie fotografii i zastrzegam, ze w dziedzinie video jestm laikiem. Metod prob i bledow okazala sie nieskuteczna. :-)
Awatar użytkownika
Pyxis
Just Arrived

Re: 5DMkII - jak ustawic "optymalne" parametry dla materialu ama

Postprzez Pyxis » 30 Mar 2010, 19:06

Tez ustawiacie "na pale", czy po prostu nikomu nie chce sie sklecic 3 zdan? :-)
Awatar użytkownika
Pyxis
Just Arrived

Postprzez Amadi » 30 Mar 2010, 19:19

Nikomu się nie chce 3 zdań sklecić.

Na pokrętle tryb M, to na pewno. Z dźwiękiem nie wiem bo mam 7D, może ktoś inny podpowie. Migawka na 1/50. Balans bieli najlepiej ustaw z wykorzystaniem ściany/białej kartki (w instrukcji do aparatu jest opis procedury). Przy dziennym świetle jeszcze można zostawić na auto, przy żarówkach/świetlówkach nic nie zastąpi customa. ISO staraj się trzymać poniżej 1000, przysłonę dobierz tak żeby ekspozycja się zgadzała. A jak czujesz, że głębia ostrości za krótka to albo podbij ISO wyżej i domknij albo dopal więcej światła. Picture style jakiś domyślny nie ingerujący za bardzo.
Wybór czy kręcić z ręki czy ze statywu lub jakiegoś stabilizatora to już Twój wybór i poniekąd pochodna tego jakich obiektywów zamierzasz używać.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez WFanus » 30 Mar 2010, 21:14

Ja bym jeszcze zasugerował tryb filmowania. Proponuje PAL 1920/1080 24fps (kinowy) lub 25fps (telewizyjny, choć malo kto odrózni "na oko") WF
WFanus
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez Pyxis » 30 Mar 2010, 21:23

Dziekuje za naprowadzenie.

Dopytam jeszcze tylko o Picture Style. Jak krece na standardowym, to film ogladany na ekranie komputera (ustawionym do obrobki zdjec) wyglada dosyc "mlecznie". Podbilem nieco nasycenie i kontrast w PS Custom zeby zniwelowac ten efekt. Ty radzisz na jakims domyslnym (jak rozumiem w znaczeniu neutralnym). Dlaczego?

Najczesciej zakladam do krecenia obiektyw 1,4/50 lub rzadziej 2,8/28.

Tryb mam ustawiony 1920 /1080 / 25
Awatar użytkownika
Pyxis
Just Arrived

Postprzez rafilm » 30 Mar 2010, 22:45

WFanus napisał(a):Ja bym jeszcze zasugerował tryb filmowania. Proponuje PAL 1920/1080 24fps (kinowy) lub 25fps (telewizyjny, choć malo kto odrózni "na oko") WF

Niezłe:-) ale następnym razem proponuje nabijać licznik postów pisząc rzeczy bardziej sensowne:-)

O tym, czym jest system PAL można przeczytać tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/PAL

A o PAL kinowym to nigdy nie słyszałem...ciekawe kogo to wymysł:-)

Pozdrawiam,
Rafilm
Agencja modelek fotoCasting.pl - Modelki do Twojego filmu:-)
Lidero.pl - Kursy i szkolenia
rafilm
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez WFanus » 30 Mar 2010, 23:29

rafilm napisał(a):
WFanus napisał(a):Ja bym jeszcze zasugerował tryb filmowania. Proponuje PAL 1920/1080 24fps (kinowy) lub 25fps (telewizyjny, choć malo kto odrózni "na oko") WF

Niezłe:-) ale następnym razem proponuje nabijać licznik postów pisząc rzeczy bardziej sensowne:-)

O tym, czym jest system PAL można przeczytać tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/PAL

A o PAL kinowym to nigdy nie słyszałem...ciekawe kogo to wymysł:-)

Pozdrawiam,
Rafilm

Ło Jezu, ale żeś podbił licznik! A jaka przydatność postu? Zamiast dopisać: słówko "ruch" : kinowy i telewizyjny. A co do linka, to sobie już dawno przysięgłem, że nie sprawdzę czym się różni PAL od NTSC i nawet nie spojrzę w stronę informacji o SECAMie. Pozdro, WF
WFanus
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez Amadi » 30 Mar 2010, 23:47

Pyxis napisał(a):Dopytam jeszcze tylko o Picture Style. Jak krece na standardowym, to film ogladany na ekranie komputera (ustawionym do obrobki zdjec) wyglada dosyc "mlecznie". Podbilem nieco nasycenie i kontrast w PS Custom zeby zniwelowac ten efekt. Ty radzisz na jakims domyslnym (jak rozumiem w znaczeniu neutralnym). Dlaczego?

Neutralny styl zachowuje najwięcej z oryginalnej kolorystyki, daje spore możliwości późniejszej korekcji kolorów. Z kolei styl "płaski" (jest gdzieś o tym wątek, generalnie niski kontrast i nasycenie) najdokładniej zapisuje miejsca bardzo jasne i bardzo ciemne, a styl "wysoki kontrast, wysokie nasycenie" (czyli taki jak dostajesz po obróbce w PS) najdokładniej zapisuje obszary o średniej ekspozycji. Czyli generalnie jeśli chcesz się kiedyś bawić z kolorami to polecam neutralny, jeśli nie to ustaw sobie taki, że na wylocie będziesz miał coś takiego jak po obróbce w PS-ie, pamiętaj tylko że wiąże się to z utratą jakiejś tam niewielkiej części informacji. Z płaskimi stylami możesz poeksperymentować przy sytuacjach o dużym zakresie tonalnym (światłocienie w słoneczny dzień czy coś w ten deseń) ale zalecam ostrożność, sam się na tym przejechałem już raz.
Generalnie jak zaczynałem to kręciłem na stylu typu wysoki kontrast i wysokie nasycenie, dzięki czemu często w ogóle nie musiałem robić korekcji kolorów. Teraz, kiedy próbuję się z kolorami bawić w sposób twórczy jadę na neutralnym. Płaskie póki co sobie odpuściłem.

Pyxis napisał(a):Najczesciej zakladam do krecenia obiektyw 1,4/50 lub rzadziej 2,8/28.
Tryb mam ustawiony 1920 /1080 / 25

28/2.8 powinieneś być w stanie opanować kręcąc z ręki (ewentualnie podwieś pod aparatem statyw dla wystabilizowania), 50/1.4 to już raczej szkło na statyw. Tryb nagrywania ok, z 25 fps najłatwiej Ci będzie potem przeskoczyć na ewentualne pamiątkowe DVD czy Blu-Raya.

Pozdrawiam
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez milk » 31 Mar 2010, 13:53

obiektyw: 50/1.4 lub samyang 85/1.4

pamietaj ze robiac video malenstwa wazny
jest klimat, im mniejsza przyslona tym zdjecia
sa bardziej plastyczne i miekkie - ladnie oddaja
nastroj.

Wiec ja bym olal migawke, stawialbym na jak najnizsze
ISO i jak namniejsza glebie ostrosci a do tego
dostosowywal migawke, (tylko w swietle zarowym juz nie masz
tej swobody bo bedziesz widzial pulsowanie swiatla z zarowki)

podejrzewam ze ruchy kamery
nie beda zbyt ekspresyjne i nie bedzie widac
PRZESZKADZAJACEGO NIEKTORYM, efektu szeregowca
rayana (ja osobiscie lubie ten efekt)

wiec stawiaj na mala glebie ostrosci i reguluj naswietlenie
kadru migawka.

Jesli chodzi o picture style to ja uzywam neutral z pomniejszonym nasyceniem.
kwestia picture style jest kwestia umowna - to zalezy od Twoich preferencji:

oto kilka zdjec zrobionych na roznych PS w tym samym czasie, bez zadnej
obrobki:

Image

pozdrawiam
Awatar użytkownika
milk
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez milk » 31 Mar 2010, 18:53

oo jedyny jak narazie dla mnie powod aby zmienic soft :) ... wgrywam nowy FW
Awatar użytkownika
milk
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Następna

Wróć do Canon 5D mark II

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości