5d mkII vs GH2??

rozważania na temat zakupu aparatu

Re: 5d mkII vs GH2??

Postprzez 88grzes » 12 Sty 2012, 20:31

Ciekawa opcja...ale czy na 100% to sie udaje ?

Z tego co czytałem, nie ze wszystkich aparatów da się przechwycić czysty sygnał,
bez tych wyświetlanych ramek i różnego rodzaju informacji.

Jeżeli się da...to mam tez takie pytanie...czy wówczas na wyświetlaczu LCD w aparacie
musi być czysty obraz bez żadnych informacji (wartości czasu, przesłony, ISO itp) ?

Czy jest tak jak w przypadku kamer DV, że przez firewire leci obraz i różne dane,
ale tamte informacje zaszyte sa gdzieÅ› w pliku a nie naniesione na obraz?

Jeżeli musi być spełniony pierwszy warunek, czyli na LCD nie możemy mieć żadnych informacji,

Nawet Jeżeli trzeba bedzie wyłaczac cale info, to dla mnie nie ma problemu, jeżeli ceną tego bedzie 10bit 4:2:2.
Na shakowanym GH2 z jego rozdzielczością, musiało by sie extra bawić przy obróbce :D
Awatar użytkownika
88grzes
New Member
New Member

Postprzez RAVCAM » 12 Sty 2012, 20:39

88grzes napisał(a):Nawet Jeżeli trzeba bedzie wyłaczac cale info, to dla mnie nie ma problemu, jeżeli ceną tego bedzie 10bit 4:2:2.
Na shakowanym GH2 z jego rozdzielczością, musiało by sie extra bawić przy obróbce :D

Jeżeli chodzi o wyjście HDMI, to wydaje mi się, ze hack nie ma większego znaczenia,
bo tam idzie obraz nie poddany kompresji.

Hack ma znaczenie w sytuacji, kiedy zależy nam na zapisie obrazu na karty SD,
bo wówczas obraz jest kompresowany...a hack umożliwia zmniejszenie stopnia kompresji.

Pozdrawiam,
RAV
RAVCAM
Pro Member
Pro Member

Postprzez 88grzes » 12 Sty 2012, 20:55

Fakt :D
Awatar użytkownika
88grzes
New Member
New Member

Postprzez MMirek » 12 Sty 2012, 21:19

88grzes napisał(a):Sory może źle sie wyraziłem, chodziło mi o to że GH2 wypuszcza sygnał FullHD bez swojego kodeka, czyli można ten materiał przechwycić, zewnetrznym rejestratorem który zapisze wideo w 10bit 4:2:2

pzdr

Nie do końca mnie to przekonuje . Wydaje mi się że kodowanie koloru jest już na poziomie aparatu i na wyjściu już jest 8 lub 10 bit. Jeśli w GH2 jest 8 bit to zapisanie go jako 10 bit dużo nie zmieni. No może to że zapiszesz w innym kodeku i lepszą kompresją. FS100 ma ponoć na wyjściu 8 bit ...
Ostatnio edytowany przez MMirek, 13 Sty 2012, 12:14, edytowano w sumie 1 raz
MMirek
Pro Member
Pro Member

Postprzez moozg » 13 Sty 2012, 02:38

RAVCAM napisał(a):Ciekawa opcja...ale czy na 100% to sie udaje ?

Z tego co czytałem, nie ze wszystkich aparatów da się przechwycić czysty sygnał,
bez tych wyświetlanych ramek i różnego rodzaju informacji.

Jeżeli się da...to mam tez takie pytanie...czy wówczas na wyświetlaczu LCD w aparacie
musi być czysty obraz bez żadnych informacji (wartości czasu, przesłony, ISO itp) ?

na LCD masz obraz + info / parametry a po hdmi leci czysty obraz - sprawdzane na lilipucie oraz duzym TV FHD
Lumix GH13, GH2 | Kilka słoików | Rode VideoMic, ZoomH2 | DSRL Rig , DIY Igus Slider, Steadicam Ares| http://www.ahojmedia.pl
Awatar użytkownika
moozg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Dawid » 21 Sty 2012, 21:11

Tutaj jest opis użytkownika , który nagrywa nie skompresowany oraz z GH2 z wyjścia HDMI .

http://www.dvxuser.com/V6/showthread.ph ... ynth-RULES!
Dawid
Just Arrived

Poprzednia

Wróć do Jaka lustrzanka?

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości