Borysr napisał(a):To moj pierwszy post wiec witam wszystkich.(...) Narzeczona pragnie zajac sie kreceniem slubow. Wstepnie myslelismy nad jakims soniakiem hd ale to jednak srednia jakosc, az znalezlismy 5d mkII. Staram sie zaznajomic z tym i dowiedziec co i jak. Budzet mamy jakies 20-25 tys zl.
Cześć. W dużym skrócie. Różnica w jakości między 5D a kamerami z półki ~20k oczywiście jest na korzyść 5D, jest jednak kilka dużych "ale":
1. Większość klientów tej różnicy nie zauważy.
2. Żeby wykorzystać zalety 5D trzeba ZNACZNIE wyższych umiejętności warsztatowych. W praktyce nawet żeby osiągnąć lustrzanką poziom kamerowy będziesz musiał długo ćwiczyć i się uczyć. Żeby ten poziom przekroczyć jeszcze dłużej.
3. Oczywiście są klienci umiejący docenić jakość obrazu z lustrzanki i zapłacić za to stosownie więcej. Ale tego typu klienci umieją też odróżnić profesjonalistę z wieloletnim doświadczeniem i dopracowanym warsztatem od kogoś kto zaczął kilka miesięcy temu. I nie wybiorą tego drugiego.
4. Sądząc po reszcie pytań jakie poniżej zadałeś licz się z tym że sporo wody upłynie nim będziesz w stanie tym 5D coś sensownego ukręcić, więc dwa razy się zastanów czy jednak kamera to nie lepszy pomysł.
Borysr napisał(a):W planach 5d mkII nowy z zagranicy plus uzywany 24-70 2.8 na poczatek. Pytanie co dalej. Jakiego riga i ekran do ostrzenia byscie polecali? W co warto zainwestowac by dzwiek takze byl w miare jakosci?
Jak naprawdę dobrze opanujesz aparat i obiektywy (i masz w miarę zdrowy wzrok) to i bez riga i bez ekranu się obejdziesz. A jak koniecznie chcesz to zajrzyj do działu forum z peryferiami, jest tam dużo opcji do przejrzenia. Co do innych obiektywów to jak trochę popracujesz z 24-70 to sam poczujesz czego Ci brakuje. Jeśli chodzi o dźwięk to manualną kontrolę nagrywania masz w aparacie, więc jeśli to opanujesz to starczy tyczka albo dwie (lub mikroport, dla księdza na przykład) podłączane wprost do korpusu. Jeśli nie to zewnętrzny rejestrator. W dziale "mikrofony i dźwięk" masz przykłady i recenzje.
Borysr napisał(a):Powiedzcie mi jeszcze jak sobie radzicie przy materialach jezeli maksymalnie plik moze miec 12 minut? Jak to wyglada w praktyce? Tworzy sie jakis nowy plik? Przerywa ujecie jakos sensownie?
Po 12 minutach masz kilka sekund przerwy na ponowne wciśnięcie record. Nie miałem jeszcze sytuacji w której by to było nie do przeskoczenia, wszystko jest kwestią kreatywności.
Borysr napisał(a):Jak szybko zuzywa sie matryca w aparatach? Wiadomo jaka to moze byc ilosc godzin?
Co stosowac by taka ilosc materialu zapisac? Karty cf 16 GB to raczej masowo ida. Moze sa wygodniejsze sposoby?
Jak szybko przy ciaglej pracy pada bateria?
Nikomu na forum jeszcze chyba matryca nie umarła, więc trochę pociągnie. Karty wedle uznania, ja tam lubię 32 GB (ok. 96 minut). Większe ryzyko jak padnie ale nie trzeba biegać zgrywać co chwila. Tak naprawdę to jak masz laptopa pod ręką i nie kręcisz jak idiota longiem 5 godzin to dwie karty + asystent zrzucający je na kompa i temat jest ogarnięty. Bateria u mnie w 7D już nie pamiętam ile trzyma bo mam 3 sztuki od niezależnych producentów i jednego oryginała. Bodajże po 40 minut akcesoryjne i ponad godzinę oryginał. Nawiasem mówiąc o tym też były ze 2 tematy na forum.