5d mkII i co dalej?

rozważania na temat zakupu aparatu

5d mkII i co dalej?

Postprzez Borysr » 05 Wrz 2010, 20:20

To moj pierwszy post wiec witam wszystkich. Grzebalem w sieci o kreceniu aparatami juz dluzszy czas ale dopiero dzis znalazlem to forum i chwala bogom bo juz nie wiedzialem kogo sie poradzic i z kim pogadac.

Narzeczona pragnie zajac sie kreceniem slubow. Wstepnie myslelismy nad jakims soniakiem hd ale to jednak srednia jakosc, az znalezlismy 5d mkII. Staram sie zaznajomic z tym i dowiedziec co i jak. Budzet mamy jakies 20-25 tys zl.

W planach 5d mkII nowy z zagranicy plus uzywany 24-70 2.8 na poczatek. Pytanie co dalej. Jakiego riga i ekran do ostrzenia byscie polecali? W co warto zainwestowac by dzwiek takze byl w miare jakosci? Chcielismy przymontowac jakiegos kota ale nadal nie usuwa to kontroli dzwieku z aparatu.

Powiedzcie mi jeszcze jak sobie radzicie przy materialach jezeli maksymalnie plik moze miec 12 minut? Jak to wyglada w praktyce? Tworzy sie jakis nowy plik? Przerywa ujecie jakos sensownie?

Jak szybko zuzywa sie matryca w aparatach? Wiadomo jaka to moze byc ilosc godzin?
Co stosowac by taka ilosc materialu zapisac? Karty cf 16 GB to raczej masowo ida. Moze sa wygodniejsze sposoby?
Jak szybko przy ciaglej pracy pada bateria?

Bede wdzieczny za pomoc.
Borysr
Just Arrived

Re: 5d mkII i co dalej?

Postprzez WFanus » 05 Wrz 2010, 22:05

Zanim to ktoś napisze, zrobię to najpierwszy: "Sory Winetu, o tym jest to forum. Poszukaj w podtematach. Wszystkie odpowiedzi zostały już udzielone." Sądząc po Twoich zdjęciach, technika nie jest ci obca (oczywiście zajrzałem do linka, fajne zdjęcia, uważałbym tylko z eksponowaniem cellulitu na udach klientek, nie wszystkie to lubią:) i po dwóch nockach czytania forum wszystko wyłapiesz. Polecam jeszcze cinema5d.com, PZDR, WF
WFanus
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez iskra » 06 Wrz 2010, 09:58

jezeli zaczynasz zabawe w sluby to 25k zl jest zdecydowanie za malym budgetem
jezeli niemiales stycznosci z tym a chcesz krecic 5d to czeka ciebie i twoich klientow sporo porazek przez pierwsze kilka-kikanascie imprez
moze lepiej kup kamere na pczatek nawet jakas uzywana A1 na tym sie doszkolisz na slubach i jak ogarniesz temat co sie dzieje na weselu to wtedy pomysl o lustrach bo filmowanie nimi nie nalezy do najlatwiejszych

EDIT: widze ze robisz foty na slubach wiec raczej wiesz o czym mowa
ale text typu "Powiedzcie mi jeszcze jak sobie radzicie przy materialach jezeli maksymalnie plik moze miec 12 minut? Jak to wyglada w praktyce? Tworzy sie jakis nowy plik? Przerywa ujecie jakos sensownie?"
zaprzecza moim domyslom
Ostatnio edytowany przez iskra, 06 Wrz 2010, 14:09, edytowano w sumie 1 raz
iskra
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez Amadi » 06 Wrz 2010, 10:30

Borysr napisał(a):To moj pierwszy post wiec witam wszystkich.(...) Narzeczona pragnie zajac sie kreceniem slubow. Wstepnie myslelismy nad jakims soniakiem hd ale to jednak srednia jakosc, az znalezlismy 5d mkII. Staram sie zaznajomic z tym i dowiedziec co i jak. Budzet mamy jakies 20-25 tys zl.

Cześć. W dużym skrócie. Różnica w jakości między 5D a kamerami z półki ~20k oczywiście jest na korzyść 5D, jest jednak kilka dużych "ale":
1. Większość klientów tej różnicy nie zauważy.
2. Żeby wykorzystać zalety 5D trzeba ZNACZNIE wyższych umiejętności warsztatowych. W praktyce nawet żeby osiągnąć lustrzanką poziom kamerowy będziesz musiał długo ćwiczyć i się uczyć. Żeby ten poziom przekroczyć jeszcze dłużej.
3. Oczywiście są klienci umiejący docenić jakość obrazu z lustrzanki i zapłacić za to stosownie więcej. Ale tego typu klienci umieją też odróżnić profesjonalistę z wieloletnim doświadczeniem i dopracowanym warsztatem od kogoś kto zaczął kilka miesięcy temu. I nie wybiorą tego drugiego.
4. Sądząc po reszcie pytań jakie poniżej zadałeś licz się z tym że sporo wody upłynie nim będziesz w stanie tym 5D coś sensownego ukręcić, więc dwa razy się zastanów czy jednak kamera to nie lepszy pomysł.

Borysr napisał(a):W planach 5d mkII nowy z zagranicy plus uzywany 24-70 2.8 na poczatek. Pytanie co dalej. Jakiego riga i ekran do ostrzenia byscie polecali? W co warto zainwestowac by dzwiek takze byl w miare jakosci?

Jak naprawdę dobrze opanujesz aparat i obiektywy (i masz w miarę zdrowy wzrok) to i bez riga i bez ekranu się obejdziesz. A jak koniecznie chcesz to zajrzyj do działu forum z peryferiami, jest tam dużo opcji do przejrzenia. Co do innych obiektywów to jak trochę popracujesz z 24-70 to sam poczujesz czego Ci brakuje. Jeśli chodzi o dźwięk to manualną kontrolę nagrywania masz w aparacie, więc jeśli to opanujesz to starczy tyczka albo dwie (lub mikroport, dla księdza na przykład) podłączane wprost do korpusu. Jeśli nie to zewnętrzny rejestrator. W dziale "mikrofony i dźwięk" masz przykłady i recenzje.

Borysr napisał(a):Powiedzcie mi jeszcze jak sobie radzicie przy materialach jezeli maksymalnie plik moze miec 12 minut? Jak to wyglada w praktyce? Tworzy sie jakis nowy plik? Przerywa ujecie jakos sensownie?

Po 12 minutach masz kilka sekund przerwy na ponowne wciśnięcie record. Nie miałem jeszcze sytuacji w której by to było nie do przeskoczenia, wszystko jest kwestią kreatywności.

Borysr napisał(a):Jak szybko zuzywa sie matryca w aparatach? Wiadomo jaka to moze byc ilosc godzin?
Co stosowac by taka ilosc materialu zapisac? Karty cf 16 GB to raczej masowo ida. Moze sa wygodniejsze sposoby?
Jak szybko przy ciaglej pracy pada bateria?

Nikomu na forum jeszcze chyba matryca nie umarła, więc trochę pociągnie. Karty wedle uznania, ja tam lubię 32 GB (ok. 96 minut). Większe ryzyko jak padnie ale nie trzeba biegać zgrywać co chwila. Tak naprawdę to jak masz laptopa pod ręką i nie kręcisz jak idiota longiem 5 godzin to dwie karty + asystent zrzucający je na kompa i temat jest ogarnięty. Bateria u mnie w 7D już nie pamiętam ile trzyma bo mam 3 sztuki od niezależnych producentów i jednego oryginała. Bodajże po 40 minut akcesoryjne i ponad godzinę oryginał. Nawiasem mówiąc o tym też były ze 2 tematy na forum.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez sven » 06 Wrz 2010, 10:52

Borysr napisał(a):To moj pierwszy post wiec witam wszystkich. Grzebalem w sieci o kreceniu aparatami juz dluzszy czas ale dopiero dzis znalazlem to forum i chwala bogom bo juz nie wiedzialem kogo sie poradzic i z kim pogadac.

Narzeczona pragnie zajac sie kreceniem slubow. Wstepnie myslelismy nad jakims soniakiem hd ale to jednak srednia jakosc, az znalezlismy 5d mkII. Staram sie zaznajomic z tym i dowiedziec co i jak. Budzet mamy jakies 20-25 tys zl.

To również mój pierwszy post więc witam :-)

Koledzy odpowiedzieli na większość pytań a resztę znajdziesz na forum. Dodam tylko jedno: moim zdaniem nie da się zrobić przyzwoitego filmu ze ślubu filmując samemu. Zwłaszcza filmując lustrzanką. Fotografuję śluby od lat, a kilka ostatnich ślubów filmowałem jako drugi operator dla jednego z kolegów z naszego forum, dlatego proponuję rozpocząć zabawę w filmowanie ślubów pod okiem kogoś doświadczonego.

Co do sprzętu:

2 lustrzanki + kilka szkieł, po 2 aku na korpus, statyw + głowica, glidecam HD-2000, rejestrator, komputer + soft
Obawiam się, że 25.000 to trochę mało.
sven
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Bielsko-Biała

Postprzez WFanus » 06 Wrz 2010, 13:46

Jak czytam, to koledzy radzą ci skorzystać z pośredniaka, utopić się, dać sobie spokój i założyć budkę z kebabem. Zapomnij o tym co piszą. Czytaj forum, jak już napisałem tu wszystko najważniejsze jest. A co do klientów, to mam taki pomysł. Łap zlecenia na zdjęcia (w tym już jesteś dobry) i przy okazji rób filmy. Niezobowiązująco. Zmontuj i pokaż "tak przy okazji" klientowi. Po 2-3 weselach zorientujesz się czy to ma sens. (Niby nikt nie rozróżnia filmów z video i dslra, ale wystarczy, że zobaczy je obok siebie.) Pozdro, WF
WFanus
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez iskra » 06 Wrz 2010, 14:09

WFanus ma dobry pomysl
bo wkoncu
kto nie ryzykuje ten szampana nie pije :D

tylko najpierw przeczytaj cale to forum a potem zadawaj pytania a nie odwrotnie ok ?;)
iskra
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez czero69 » 06 Wrz 2010, 14:29

Podzielam zdanie kolegi Wfanus. Umiesz robić zdjęcia ślubne, jesteś w tym dobry to szybko będziesz się uczył filmowania lustrzanką. Na początku będzie trochę wpadek. Sprzęt będziesz dokupywał z czasem. Generalnie, minie rok, może 2 i będziesz w stanie tworzyć 'klawe klipy'. Wiele odpowiedzi znajdziesz na forum. Myślę że warto spróbować, jeżeli Ciebie to kręci.
...And I Thought My Jokes Were Bad
Awatar użytkownika
czero69
Member
Member

Miejscowość: Warszawa / Zamość

Postprzez sven » 06 Wrz 2010, 16:01

czero69 napisał(a):Podzielam zdanie kolegi Wfanus. Umiesz robić zdjęcia ślubne, jesteś w tym dobry to szybko będziesz się uczył filmowania lustrzanką.

O ile dobrze doczytałem, to narzeczona Borysa ma kręcić te śluby a nie Borys, ale to oczywiście szczegół: to wszystko jest szalenie proste i narzeczona sobie z tym świetnie poradzi :mrgreen:
sven
VIP Member
VIP Member

Miejscowość: Bielsko-Biała

Postprzez iskra » 06 Wrz 2010, 16:36

O ile dobrze doczytałem, to narzeczona Borysa ma kręcić te śluby a nie Borys, ale to oczywiście szczegół: to wszystko jest szalenie proste i narzeczona sobie z tym świetnie poradzi :mrgreen:[/quote]

Taaaaaaaaaaaaaaa szaleeeenie proste szczegolnie
sledzenie wchodzacej pary mlodej do kosciola przy f2.8 na 5D czy bawiacych sie gosci na sali przy low light (chodzi mi o fokus)
kontrola dzwieku i jednoczesnie ostrzenie zakladanych obraczek
niewspomne juz o stabilazacji tego calego zestawu
w jedna osobe to udręka, nawet jak sie chce zrobic tylko kilkuminutowy klip ze slubu jedna osoba i jednym lustrem

ale szczerze zycze POWODZENIA ! :mrgreen:
iskra
VIP Super Member
VIP Super Member

Następna

Wróć do Jaka lustrzanka?

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości