5D / FCP / SSD

5D / FCP / SSD

Postprzez pacocreative » 21 Mar 2010, 14:16

Siema,

Jak każdy ostatnio, szukam świętego graala czyli możliwości edycji materiału z 5D w realtime.

Startowałem na macu i APCS4. Żadna aplikacja Adobe nie jest w stanie mi ODTWORZYĆ w realtime klipów z 5D. Co do edycji - tylko proxy workflow, ale to dla mnie dramat.

Ostatnio odkryłem, że pod FCP7 na moim iMac 27" jestem w stanie *niemal* edytować pliki z 5D w realtime.
Różnica względem softu Adobe jest taka, że nie mam żadnego problemu z playbackiem surówki, a montaż w realtime jest możiwy do momentu gdy nie mam za gęsto klipów.

Skoro to działa, a problem zaczyna się tylko przy przeskakiwaniu z klipu na klip, to jak rozumiem dotyczy on pręskości dostępu do danych.

Teraz 2 pytania:

1. Czy jest jakaś opcja, żeby powiedzieć FCP że chcę jakoś zbuforować fragment timelinea na którym pracuję, np do RAMu, tak, by kilka klipów nad którymi pracuję odtwarzało się w realtime?

2. Co myślicie o rozwiązaniu SSD do edycji? Jeśli trzymałbym na takim dysku surowy materiał, a FCP mam ustawiony w taki sposób, żeby edytować footage z 5D bez renderowania, to czy dysk SSD załatwiłby problem czasu dostępu do klipów?

Dysk rzędu 64 albo 128 GB spokojnie by mi wystarczył do realizowanych przez mnie produkcji.

Dzięki za wsparcie.
Patryk Kizny
5D MKII + sporo sprzętu DSLR video, sprzęt do timelapse, obserwatorium astronomiczne
  • www.kizny.com
  • www.misme.pl
  • www.lookycreative.com
Awatar użytkownika
pacocreative
Senior Member
Senior Member

Miejscowość: Wrocław

Re: 5D / FCP / SSD

Postprzez colorist » 21 Mar 2010, 18:16

a próbowales skompresowac material do pro res?
colorist
New Member
New Member

Postprzez pacocreative » 21 Mar 2010, 18:23

Nie, nie kompresowałem do ProResa dlatego, że właśnie chcę uniknąć całkowicie transkodowania.
Praca z ProRes na pewno będzie wygodna, ale to jakby nie było jest właśnie tzw. proxy workflow.
Patryk Kizny
5D MKII + sporo sprzętu DSLR video, sprzęt do timelapse, obserwatorium astronomiczne
  • www.kizny.com
  • www.misme.pl
  • www.lookycreative.com
Awatar użytkownika
pacocreative
Senior Member
Senior Member

Postprzez Pro-Film » 01 Kwi 2010, 16:35

problem tak jak opisales jest w dlawieniu miedzy plikami , bezwzgledu na moc komputera problem bedzie wystepowac nadal. Jest to tak skompresowane wideo ze konieczna jest jego kompresja w ProRes! Tez dlugo spedzilem przy kompie zwiekszajac bufor itp. nic nie daje.
2xCanon XL 1S , 2X Canon 7d + Follow Focus, Matte BOX, Canon 70-200mm,17-55mm, 50mm, Rode Stereo VideoMic + IMac i7 2.80+ FCP 3
Pro-Film
New Member
New Member

Postprzez Krzysztof » 01 Kwi 2010, 18:20

Dzięki tej wtyczce transkodowanie nie boli. Czemu się przed tym tak bronisz?

Pamiętaj też, że zawsze możesz włożyć do swojego iMaca superszybki dysk SSD, ale to trochę kosztuje.
Awatar użytkownika
Krzysztof
Administrator

Miejscowość: Kraków

Postprzez maczek » 02 Kwi 2010, 09:25

Może dlatego, że konwersja do ProRes jest stratna.

http://library.creativecow.net/articles ... page02.php
Awatar użytkownika
maczek
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez WFanus » 02 Kwi 2010, 11:33

pacocreative napisał(a):Siema,

Jak każdy ostatnio, szukam świętego graala czyli możliwości edycji materiału z 5D w realtime.

Startowałem na macu i APCS4. Żadna aplikacja Adobe nie jest w stanie mi ODTWORZYĆ w realtime klipów z 5D. Co do edycji - tylko proxy workflow, ale to dla mnie dramat.

Witamy w klubie, nie mogących montować plików z 5d2. Jest nas cały świat.To jest problem ogólnoswiatowy. Adobe poleca zmianę karty na Quadro i oczekiwanie na 64bitpwy CS5. Filmowcy piszą o akceleratorach Matroxa, ale nie wiem czy to działa pod mackiem.Jakiś szpenio od maców mówił mi, że w video najważniejsza jest pamięc karty graficznej. Ja robię render z pliku mov. do avi w Afterze. (na maxymalnych parametrach) plik jest wielki jak stodoła, ale lepiej się na nim pracuje niż na oryginale mov. Canon jak zwykle milczy:) Pozdro Wfranus
WFanus
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez colorist » 05 Kwi 2010, 10:34

to jest winna dysków i przede wszystkim dysków one poprostu nie wyrabiaja takiego przesylu danych.
colorist
New Member
New Member

Postprzez Pro-Film » 07 Kwi 2010, 08:23

problem dyskow to mie chlopie rozbawiles teraz !!! Problem jak pisalem wczesniej polega tylko i wylacznie na skopresowanym obrazie i nic wiecej , jest tak mnostwo danych ze procesorki nie wyrabiaja liczyc . Czy zastanawiales sie dlaczego jak zakodujesz wiekszy plik np. do Pro Res to tego nie ma. Bo nie ma juz takiej kompresji. :)
2xCanon XL 1S , 2X Canon 7d + Follow Focus, Matte BOX, Canon 70-200mm,17-55mm, 50mm, Rode Stereo VideoMic + IMac i7 2.80+ FCP 3
Pro-Film
New Member
New Member

Postprzez colorist » 07 Kwi 2010, 09:42

Ja mam najnowszego maca pro ktory uwierz mi ma szybkie procesory ale niestety trzeba do niego dokupić macierz bo pracuje sie na nim beznadziejnie bo dyski nie wyrabiaja przesylu danych. Kompresja to jedno a drugie to mozliwosci dysków (prędkość zapisu i odczytu). poczytaj troche na ten temat....

,,bez wzgledu na moc komputera problem bedzie wystepowac,, Twierdzisz ze nikt nie może obrabiać materiału w fcp bez kompresji lub skompresoweanego w pro res???? to powiem Ci ze nie smiał bym sie tak jak ty z innych gdybym miał taką wiedzę. Są urzadzenia takie jak
to http://wamm.istore.pl/pl/g-tech-g-speed ... -sbod.html ktore gwarantuja prace w rt nawet w nieskompresowanym 10 bitowym materiale full hd i to są własnie DYSKI!
Ostatnio edytowany przez colorist, 07 Kwi 2010, 10:23, edytowano w sumie 1 raz
colorist
New Member
New Member

Następna

Wróć do Na Mac

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości