Siema,
Jak każdy ostatnio, szukam świętego graala czyli możliwości edycji materiału z 5D w realtime.
Startowałem na macu i APCS4. Żadna aplikacja Adobe nie jest w stanie mi ODTWORZYĆ w realtime klipów z 5D. Co do edycji - tylko proxy workflow, ale to dla mnie dramat.
Ostatnio odkryłem, że pod FCP7 na moim iMac 27" jestem w stanie *niemal* edytować pliki z 5D w realtime.
Różnica względem softu Adobe jest taka, że nie mam żadnego problemu z playbackiem surówki, a montaż w realtime jest możiwy do momentu gdy nie mam za gęsto klipów.
Skoro to działa, a problem zaczyna się tylko przy przeskakiwaniu z klipu na klip, to jak rozumiem dotyczy on pręskości dostępu do danych.
Teraz 2 pytania:
1. Czy jest jakaś opcja, żeby powiedzieć FCP że chcę jakoś zbuforować fragment timelinea na którym pracuję, np do RAMu, tak, by kilka klipów nad którymi pracuję odtwarzało się w realtime?
2. Co myślicie o rozwiązaniu SSD do edycji? Jeśli trzymałbym na takim dysku surowy materiał, a FCP mam ustawiony w taki sposób, żeby edytować footage z 5D bez renderowania, to czy dysk SSD załatwiłby problem czasu dostępu do klipów?
Dysk rzędu 64 albo 128 GB spokojnie by mi wystarczył do realizowanych przez mnie produkcji.
Dzięki za wsparcie.