550D Nagrywanie w zaciemnionych miejscach

Postprzez Michal_canon » 23 Paź 2011, 14:11

Witam! Jestem nowy na forum jak i w filmowaniu lustrzanką więc proszę o pomoc. Gdy nagrywam film z zacienionych miejscach, np. w pokoju czy w terenie, film ma zakłócenia obrazu( pojawiają się kwadraciki ). Wiem, że ma to wpływ ze światłem. Im więcej światła tym mniejsze zakłócenia. Problem polega na tym, że nie wszędzie mam dostęp do nagrywania w dużej ilości światła. W internecie widziałem filmiki amatorskie jak i filmy profesjonalne gdzie w zacienionych lub ciemnych miejscach żadnych zakłóceń niema. Mój sprzęt jakim zaczynam swą naukę to Canon 550D z KIT'em. Dodam, że mam wgrany Magic Lantern i próbuje wyeliminować zakłócenia tym softem. Proszę o pomoc, poradę. Pozdrawiam Michał!
Michal_canon
Just Arrived

Re: 550D Nagrywanie w zaciemnionych miejscach

Postprzez QlerSJ » 23 Paź 2011, 15:54

Hej, z tego co wiem, to niekoniecznie Magic Lantern Ci pomoże w wyeliminowaniu szumów związanych z poziomem ISO, który pewnie ustawiłeś na AUTO. Powiem Ci, że z kitowym obiektywem raczej ładnych nocnych ujęć z małą ilością swiatła nie zrobisz, ale jeśli masz jakiekolwiek źródło światła typu Latarnia, lampka w pokoju, to u mnie na tym samym aparacie całkiem przyzwoicie obraz wyszedł na takich oto ustawieniach:

Migawka: 1/60,
Przysłona: 4.0,
Czułość wg ISO: 400

To jak na razie moje najlepsze wypróbowane ustawienia do ujęć z niedoborem światła, ale u ciebie może to wyjść trochę inaczej, zależnie od oświetlenia. Najlepszym wyborem jest zakup jasnego obiektywu, podobno na początek dobrym wyborem jest Canon EF 50mm f/1.8 II za ok. 400 zł. Wiem, że to nie do pomyślenia, że dopiero co kupiłeś droższy aparat i już miałbyś dokupować obiektyw, ale to podobno dobra inwestycja. Jeśli opinia o nim się sprawdzi i będę miał wystarczające fundusze, to też go kupię!

Spróbuj i napisz jak wyszło!
QlerSJ
Just Arrived

Postprzez Michal_canon » 23 Paź 2011, 17:32

W związku z tym, że trzeba wymienić obiektyw znasz/orientujesz się czy jest coś podobnego lecz o mniejszej ogniskowej? Chciałbym kręcić filmy w lesie jak koledzy jeżdżą na rowerach tylko, że jest tam dosyć mało miejsca i z ogniskową 50mm ciężko będzie się kręciło. Najlepiej gdyby miał max. 30mm lub coś w tych okolicach, a najlepiej 18. Cena zbytnio nie gra roli, będzie trzeba to się zainwestuje dla przyjemności. :)
Michal_canon
Just Arrived

Postprzez nevoX » 23 Paź 2011, 17:58

Tylko i wylacznie Tamron 17-50 f2.8 ze stabilizacja. Jest jasniejszy od KITa i szeroki co da Ci odpowiednie kadry w lesie. Jesli chodzi o ISO to dla 550d, lepiej nie przekraczac 800 maks. 1000. Przeslona na 2.8, migawka na 1/50, ISO na 800 i mozesz krecic w wiekszosci warunkow. Wiadomoc ze czasami zabraknie swiatla, ale wtedy to juz tylko stalka typu Sigmy 30mm 1.4.
Somewhere, over the rainbow...
Awatar użytkownika
nevoX
Senior Member
Senior Member

Postprzez Amadi » 23 Paź 2011, 18:03

Michal_canon napisał(a):Chciałbym kręcić filmy w lesie jak koledzy jeżdżą na rowerach tylko, że jest tam dosyć mało miejsca i z ogniskową 50mm ciężko będzie się kręciło. Najlepiej gdyby miał max. 30mm lub coś w tych okolicach, a najlepiej 18. Cena zbytnio nie gra roli, będzie trzeba to się zainwestuje dla przyjemności. :)

W lesie jest więcej światła więc spokojnie akurat kit Ci wystarczy ze swoim 18mm.
A jak chcesz jasno i szeroko to zostaje Sigma 20mm f/1.8. Mam i lubiÄ™.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Michal_canon » 23 Paź 2011, 18:04

Czy na 1/50 nie będzie obraz zamazany jeśli rowerzysta jest w ruchu ( ok.20km/h ) ? Kręcę na rozdzielczości 1280x720 60klatek ( standard NTSC )
Michal_canon
Just Arrived

Postprzez Amadi » 23 Paź 2011, 18:10

Nie nakręcisz 60 klatek z migawką 1/50. Możesz z 1/100 albo 1/125 powinno oddać ruch w sensowny sposób. A jak dalej się będzie mazać to skracaj czas aż Ci się będzie podobać.
http://www.youtube.com/user/Amadi00
W moim nicku nie ma "n", dammit
Awatar użytkownika
Amadi
Moderator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez QlerSJ » 23 Paź 2011, 20:08

Na 1/50, to możesz kręcić normalny ruch. Jeśli chcesz naprawdę piękne spowolnienie, proponuję jasny obiektyw (jak już koledzy podali), kręcenie tych 60kl/sek. przy migawce 1/1000. Nie będziesz miał żadnych rozmyć ruchu, dodatkowo możesz za pomocą Twixtor'a spowolnić obraz niesamowicie.
QlerSJ
Just Arrived

Postprzez QlerSJ » 09 Lis 2011, 10:15

Widzę, że temat trochę przycichł, może koledzy odstraszyli Cię cenami zakupu wspomnianych wyżej obiektywów?
QlerSJ napisał(a):podobno na początek dobrym wyborem jest Canon EF 50mm f/1.8 II za ok. 400 zł.

Cytuję sam siebie, ale poczytałem recenzje, opinie wideo, nawet ujęcia nagrane z tym obiektywem. Mam zamiar wypróbować go w ujęciach wieczornych oraz przy spowolnieniach. Jak tylko coś nakręcę zaraz tu wrzucę, żebyś miał praktyczny obraz tego jakim obiektywem jest i do czego się nadaje.
QlerSJ
Just Arrived

Postprzez Kenzo » 09 Lis 2011, 22:33

Jak za tę cenę to jest to rewelacyjny obiektyw do... fotografii, ale używanie go do filmowania to trochę masochizm.
Awatar użytkownika
Kenzo
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Wieliczka

Następna

Wróć do Canon 550D

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości