3 obiektywy - "Uniwersalne/podstawowe"

3 obiektywy - "Uniwersalne/podstawowe"

Postprzez sebabros » 29 Wrz 2011, 09:56

Witam, planuję kupno pierwszej w moim życiu lustrzanki, a mianowicie Canon 7D.
Przewaliłem całe forum i przyprawia mnie o mdłości świadomość jak szeroka jest gama obiektywów do wyboru.

Z uwagi na to, że jestem laikiem w sensie wymiennych obiektywów, (dotychczas było Sony H9-kompakt-zupełnie inna bajka ;) ) mam nadzieję, że pomożecie mi przy właściwym wyborze.

Planuję kupno 3 obiektywów.
Rybie oko, ludzie piszę dobrze o tym, także chyba wybór padnie na niego Samyang 8mm f/3,5 Fisheye mocowanie CANON
Szerokokątny, Tokina AF 11-16 mm f/2,8 AT-X PRO DX, ale fajnie by było jakbym mógł kupić nieco tańszy, bo tego znalazłem za 2750zł
no i tu się zatrzymałem
Aparat będzie mi służył do filmowania uroczystości rodzinnych, wypadów ze znajomymi i wszystkiego co mi wpadnie w oko.
Nie wiem jaki wybrać obiektyw standardowy/uniwersalny ?
Pomożecie ?
sebabros
New Member
New Member

Re: 3 obiektywy - "Uniwersalne/podstawowe"

Postprzez t-jack » 29 Wrz 2011, 10:04

Rybkę na początek bym sobie darował, zamiast tego:

Tokina 11-16
Canon 17-55/2,8

I takim zestawem opędzisz większość uroczystości itp i nie tylko, bo właściwie nadaje się do prawie wszystkiego. Oczywiście lepsze byłyby stałki, ale niestety przy APS-C ze stałkami (tymi szerokimi) jest problem, można oczywiście spróbować z:

Sigma 14/2,8
Canon 28/1,8
Voigtlander 55/1,4

(taki przykład, konfiguracji jest dużo). Nadal jednak 14 na cropie nie jest takie znowu szerokie.
Personal site: http://t-jack.pl
Gear for Rent: http://gravefilms.com
Awatar użytkownika
t-jack
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Podkowa Leśna k. Wawy

Postprzez sebabros » 29 Wrz 2011, 10:11

Canon 17-55/2,8 cena 3500zł to minimum jakie trzeba za niego dać :/ ale widać takie ceny :D
Dzięki za odpowiedź, możliwe że tak jak piszesz daruję sobie Rybie oko.
sebabros
New Member
New Member

Postprzez t-jack » 29 Wrz 2011, 10:15

Do rybki trzeba trochę "dorosnąć", bo to ciekawe szkło, ale raczej do konkretnego efektu, a na początku łatwo jest z nim przesadzić. A 11mm z tokiny będzie wystarczająco szeroko (prawdę mówiąc sporo szerzej, niż zwykło się używać np w kinowych produkcjach).
Personal site: http://t-jack.pl
Gear for Rent: http://gravefilms.com
Awatar użytkownika
t-jack
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Podkowa Leśna k. Wawy

Postprzez vjf/x » 29 Wrz 2011, 10:26

zamiast canona mozna tamrona 17-50 ze stabilizacją, kosztuje połowe tego co canon, a w filmie wielkiej roznicy, nie zobaczysz, o ile wogole jakas bedzie, a za to co zostanie, mzoesz kupic samyanga 14, f 2.8, ktory jest na ogol chwalony, ma dobry stosunek jakosci do ceny, i zostanie jeszcze na piwo
vjf/x
VIP Member
VIP Member

Postprzez sebabros » 29 Wrz 2011, 10:44

samyang 14, f 2.8 - znalazłem filmik robiony tym obiektywem http://www.samyang.pl/produkt,74,katego ... aspherical i nie wiem czemu chciałem wziąć 8mm (chyba widziałbym swoje plecy ;))

obiektyw 17-55 - tak więc nie trzymając nigdy takiego obiektywu w rękach moje banalne pytanie: jak zachowuje się ten obiektyw ? mam mały zoom tak ? jak z głębią ostrości ? co i jak odnośnie nagrywania z focusem w całej ramce (do nieskończoności) a focusem na wybranym elemencie kadru ? czy stałka 35 nie ma tych możliwości ?
Proszę o wyrozumiałe odpowiedzi ;)
sebabros
New Member
New Member

Postprzez soulz » 05 Paź 2011, 10:37

vjf/x napisał(a):zamiast canona mozna tamrona 17-50 ze stabilizacją, kosztuje połowe tego co canon, a w filmie wielkiej roznicy, nie zobaczysz

Moja sugestia to zwracaj uwagę jak działa pierścień ostrości, tzn. w którą stronę kręcąc masz nieskończoność. W tym tamronie jest odwrotnie niż w canonach i np. tokinie 11-16. Strasznie wkurza jak raz masz tak raz odwrotnie, przyzwyczajenia biorą górę i ostrząc mylisz się i kręcisz nie w tą stronę co trzeba :). Sam się pozbyłem tego tamrona bo jako jedyny działał odwrotnie niż reszta moich obiektywów, a kupiłem sigmę 18-50 f2.8 macro.
filmowanie lustrzankÄ…, nawet nie jednÄ… :)
wideofilmowanie Warszawa
sprawdź też camvideo na f
(facebook.com/camvideo)
bez wideofilmowania nie ma dobrego ślubu i wesela - wideofilmowanie Białystok
Awatar użytkownika
soulz
Senior Member
Senior Member

Postprzez s1ntex » 09 Paź 2011, 08:46

tak trochę offtopowo, ale dzięki za stworzenie tematu, super przydatny i prosiłbym o dalszą dyskusję. ;)

Pozdrawiam!
s1ntex
New Member
New Member

Postprzez Scarletta » 14 Paź 2011, 10:58

Zamiast rybiego oka Samyanga, chyba lepiej zacząć od szerokiego kąta, czyli14 mm - będzie na pewno bardziej uniwersalne w zastosowaniu do większości ujęć. 8 mm daje czasami karykaturalny efekt, trzeba umieć to odpowiednio wykorzystać, na fisheye'a zawsze przyjdzie czas :)
Scarletta
Just Arrived

Postprzez Sajmon » 23 Paź 2011, 21:49

sebabros napisał(a):samyang 14, f 2.8 - znalazłem filmik robiony tym obiektywem http://www.samyang.pl/produkt,74,katego ... aspherical i nie wiem czemu chciałem wziąć 8mm (chyba widziałbym swoje plecy ;))

nie ; ) Film w linku jest nagrywany pełną klatką APS (Canon 5d) Ty w 7d będziesz miał APS-C, przez co ogniskowa nie jest 14mm tylko trzeba ją wymnożyć. Choć co do samyanga 8mm to idzie spokojnie sfotografować swoje stopy : D
Sajmon
New Member
New Member

Następna

Wróć do Obiektywy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości